Kimchi koreai savanyúság
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
sachiko
adag
Előkészítés
perc
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
A káposztához
A szószhoz
Összesen
116
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
A káposztához
A szószhoz
Összesen
466
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
A káposztához
A szószhoz
-
17.8g jégcsapretek2 kcal
-
1.4g gyömbér1 kcal
-
5.8g fokhagyma8 kcal
-
1.4g rizsliszt5 kcal
-
0.4g csípős fűszerpaprika1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
22
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3823.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 3431 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 429.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 73 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 76 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 147 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 851 micro
-
β-crypt 124 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 466 micro
Összesen
116
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 21.2 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15294.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 847 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 184 mg
-
Foszfor 497 mg
-
Nátrium 13723 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 1719.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 307 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 291 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 304 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 589 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 3406 micro
-
β-crypt 495 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1863 micro
Összesen
466
kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 733.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 659 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 163 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
Összesen
22
kcal
Hozzávalók
A káposztához
A szószhoz
Elkészítés
A káposztához
- Először leszedjük a kínai kel külső leveleit (kicsit leöblítjük a káposztát vízzel), majd negyedekre vágjuk, a torzsáikat levágjuk, és feldaraboljuk a leveleket. Egy üveg jénaiba rakjuk, 5-6 tk sót (vagy többet, az a lényeg, hogy jó sós legyen) rászórunk, kicsit összekeverjük, és leöntjük vízzel. Nehezéket teszek rá (jénai tetejét fordítva és arra még egy kis súlyt), és hagyom minimum 2-3 óráig (szobahőmérsékleten), de jobb esetben egy egész éjszakán át, hogy összeessen a káposzta.
- Míg a káposzta "elengedi magát", addig elkészítjük a "szószt" (fogalmam sincs, hogy végül hogy hívjam). A rizslisztet fél liter vízzel magas lángon felforralunk, majd forrás után kis lángon pár percig kavargatjuk. Lehűtjük, és míg hűl, megpucoljuk és feldaraboljuk a retket (én zsülienre szeleteltem, de lehet nagyobbra is).
- A gyömbért is megpucoljuk és lereszeljük/apróra vágjuk, majd a fokhagymát is összezúzzuk.
- A pirospaprikát összekeverjük a kihűlt rizsliszttel és a feldarabolt retekkel, valamint hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát is, kevés cukrot teszünk bele, és ízlés szerint sózzuk. (Ha túl édesnek találnánk, akkor rakjunk bele egy kis sót). Mivel én egy éjszakán keresztül hagytam a káposztát erjedni, így a hűtőben pihent addig a szósz is.
- Reggel átöblítjük a káposztaleveleket, kicsit megnyomkodjuk, szűrőbe tesszük, hagyjuk, hogy lecsöpögjön, majd egy tálban összekeverjük a szósszal.
- Átmosott befőttesüvegekbe rakjuk, majd a tál mélyén maradt szószt felöntötjük egy kis vízzel és a káposztára öntjük.
- Szobahőmérsékleten hagyjuk még egy napig, hogy összeérjenek az ízek, majd hűtőben tároljuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 170
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 68859
- Feltöltés dátuma: 2012. január 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
sachiko
1 recept
Az ázsiai mániám megjelent az étkezésemben is. Addig nyűstöltem anyut, hogy én akarok ilyet csinálni, hogy további könyörgés helyett megvettem a hozzávalókat, és nekiestem. Fontos! Ahány ház, annyi kimchi! Szinte bármiből készülhet (krumpliból, sőt dinnyéből is!), és bármivel kiegészíthetjük. A koreaiak szoktak bele rákot is rakni, az új és a zöld hagyma is elfogadható, valaki répát is tesz bele. Konkrét alaprecept sincs, hiszen szokásonként változik. Igen erős (csípős) ízvilággal rendelkezik, de készíthetik édesnemes paprikából is. Tele van C-vitaminnal és a koreaiak szinte mindenhez ezt eszik, külön kimchi hűtőjük is szokott lenni. Jó étvágyat hozzá! :)