r
Nosalty Logó

Kimchi koreai savanyúság

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
sachiko
Kimchi koreai savanyúság
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A káposztához

A szószhoz

Összesen 116 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A káposztához

A szószhoz

Összesen 466 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A káposztához

A szószhoz

Összesen 22 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3823.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    3431 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    429.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    73 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    76 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    851 micro
  • β-crypt
    124 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    466 micro
Összesen 116 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15294.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    847 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    497 mg
  • Nátrium
    13723 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.9 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1719.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    291 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    304 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    589 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    54 micro
  • β-karotin
    3406 micro
  • β-crypt
    495 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1863 micro
Összesen 466 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    733.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    659 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    163 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 22 kcal

Hozzávalók

A káposztához

A szószhoz

Elkészítés

A káposztához

  1. Először leszedjük a kínai kel külső leveleit (kicsit leöblítjük a káposztát vízzel), majd negyedekre vágjuk, a torzsáikat levágjuk, és feldaraboljuk a leveleket. Egy üveg jénaiba rakjuk, 5-6 tk sót (vagy többet, az a lényeg, hogy jó sós legyen) rászórunk, kicsit összekeverjük, és leöntjük vízzel. Nehezéket teszek rá (jénai tetejét fordítva és arra még egy kis súlyt), és hagyom minimum 2-3 óráig (szobahőmérsékleten), de jobb esetben egy egész éjszakán át, hogy összeessen a káposzta.
  2. Míg a káposzta "elengedi magát", addig elkészítjük a "szószt" (fogalmam sincs, hogy végül hogy hívjam). A rizslisztet fél liter vízzel magas lángon felforralunk, majd forrás után kis lángon pár percig kavargatjuk. Lehűtjük, és míg hűl, megpucoljuk és feldaraboljuk a retket (én zsülienre szeleteltem, de lehet nagyobbra is).
  3. A gyömbért is megpucoljuk és lereszeljük/apróra vágjuk, majd a fokhagymát is összezúzzuk.
  4. A pirospaprikát összekeverjük a kihűlt rizsliszttel és a feldarabolt retekkel, valamint hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát is, kevés cukrot teszünk bele, és ízlés szerint sózzuk. (Ha túl édesnek találnánk, akkor rakjunk bele egy kis sót). Mivel én egy éjszakán keresztül hagytam a káposztát erjedni, így a hűtőben pihent addig a szósz is.
  5. Reggel átöblítjük a káposztaleveleket, kicsit megnyomkodjuk, szűrőbe tesszük, hagyjuk, hogy lecsöpögjön, majd egy tálban összekeverjük a szósszal.
  6. Átmosott befőttesüvegekbe rakjuk, majd a tál mélyén maradt szószt felöntötjük egy kis vízzel és a káposztára öntjük.
  7. Szobahőmérsékleten hagyjuk még egy napig, hogy összeérjenek az ízek, majd hűtőben tároljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 169
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 68793
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 20.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
sachiko 1 recept

Az ázsiai mániám megjelent az étkezésemben is. Addig nyűstöltem anyut, hogy én akarok ilyet csinálni, hogy további könyörgés helyett megvettem a hozzávalókat, és nekiestem.  Fontos! Ahány ház, annyi kimchi! Szinte bármiből készülhet (krumpliból, sőt dinnyéből is!), és bármivel kiegészíthetjük. A koreaiak szoktak bele rákot is rakni, az új és a zöld hagyma is elfogadható, valaki répát is tesz bele. Konkrét alaprecept sincs, hiszen szokásonként változik. Igen erős (csípős) ízvilággal rendelkezik, de készíthetik édesnemes paprikából is. Tele van C-vitaminnal és a koreaiak szinte mindenhez ezt eszik, külön kimchi hűtőjük is szokott lenni. Jó étvágyat hozzá! :)

Hozzávalók

A káposztához

A szószhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...