Kelkáposzta-palacsinta
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
150g kelkáposzta levél41 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g víz0 kcal
-
15g joghurt9 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
18 kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
300g kelkáposzta levél81 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g víz0 kcal
-
30g joghurt18 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
35 kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
36.3g kelkáposzta levél10 kcal
-
18.2g finomliszt66 kcal
-
13.3g tojás17 kcal
-
24.2g víz0 kcal
-
3.6g joghurt2 kcal
-
3.9g napraforgó olaj34 kcal
-
0g só0 kcal
-
0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 24 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 182 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 603.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 112 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 254 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 295.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 105 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 163 micro
-
Kolin: 171 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 901 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 372 micro
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 34.7 g
Zsír
-
Összesen 48 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 364 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1206.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 84 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 508 mg
-
Nátrium 246 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 134.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 590.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 313 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 209 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 327 micro
-
Kolin: 341 mg
-
Retinol - A vitamin: 163 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1802 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 745 micro
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 146.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Hozzávalók
-
15 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
2 dl víz
-
4 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
Elkészítés
- „Rohannom kell”-verzió:
- Egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
- Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
- A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
- Míg a levelek puhulnak, a lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
- A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
- Egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
- A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
- Azonnal tálaljuk.
- „Főzzünk finomat nyugalomban”-verzió:
- A lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
- 2 órán át pihenni hagyjuk.
- Míg a palacsintatészta pihen, egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
- Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
- A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
- A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
- Ha a 2 óra letelt, egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
- A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
- Azonnal tálaljuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 10905
- Feltöltés dátuma: 2010. október 13.
Ajánló
Kétféleképpen próbáltam a levelek mártogatását. Az egyik az volt, hogy simán megmerítettem a levelet, serpenyőbe tettem, a levél széleit megigazgattam és kisütöttem. A másik az volt, hogy tésztát öntöttem a serpenyőbe, elegyengettem, majd a még folyós tésztára simítottam a levelet - színével lefelé (jahaj, ezért a szakkifejezésért most a biológusok biztos leszedik a fejemet... :) ) -, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegő a tészta és a levél között, majd már sülés közben egy kanállal a fonákjára is locsolgattam tésztát és azt is elsimítottam. Ez így elég vastag lett, nem is tetszett annyira. A győztes megoldás a kettő ötvözete lett: a levelet megmártottam, színével lefelé került a serpenyőbe, és ha úgy éreztem, hogy túl kevés tészta van a fonákján, akkor kanállal simítottam még rá egy keveset. Ebédjavaslat: A következőt biztosan ki fogom próbálni: a kisült kelkáposzta-palacsintákra rizzsel elkevert főtt darálthúst halmozok, feltekerem őket úgy, hogy a levél töve kerüljön alulra. Beleteszem őket egy kivajazott / zsírozott / olajozott tepsibe, a tetejüket meglocsolom valamilyen ízesített (mondjuk zöldfűszeres vagy pirospaprikás) tejföllel / tejszínnel, 200 fokon - előmelegítve - addig sütöm, míg a tetején a tejföl kicsit megpirul (20-30 perc). Jó étvágyat hozzá! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hatalmas kelkáposztarajongó vagyok, egyszerűen lenyűgöz a levelek szépsége. Ennek ellenére valamiért nálunk sosem volt nagy divatja, pedig számtalan módon elkészíthető, egészséges és csudafinom. 2 napja nézegettem már ezt a káposztát, nem tudtam, mit kezdjek vele. Ma már muszáj volt valamit kitalálni, úgyhogy nekiestem az internetnek, és szerencsém volt. :) Olyat találtam, hogy bundázott kelkáposzta! Nohát, ez csudajó, de nem szeretek panírozni. Viszont azonnal adta magát az ötlet, hogy mi lenne, ha sűrű palacsintatésztába mártanám, és úgy sütném ki a leveleket... Neki is estem a dolognak, és legalább a fél konyhát összekentem... :) Ugyanis egyelőre elég szerény a konyhám felszereltsége, és nem volt megfelelő edényem a levelek mártogatásához. Szóval úszott minden a tésztában. :) De nem bántam, mert a végeredmény egy nagyon gyorsan ekészíthető, nagyon finom reggeli-vacsora lett, ami ráadásul nagyon laktató...