r
Nosalty Logó

Kelkáposzta-palacsinta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kelkáposzta-palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 551 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1101 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 133 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    603.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    295.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    163 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    901 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    372 micro
Összesen 551 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.7 g

Zsír

  • Összesen
    48 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    364 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1206.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    508 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    590.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    313 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    93 mg
  • D vitamin:
    80 micro
  • K vitamin:
    209 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    327 micro
  • Kolin:
    341 mg
  • Retinol - A vitamin:
    163 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1802 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    745 micro
Összesen 1101 kcal
  • 4% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    146.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 133 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. „Rohannom kell”-verzió:
  2. Egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  3. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  4. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  5. Míg a levelek puhulnak, a lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  6. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  7. Egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  8. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  9. Azonnal tálaljuk.
  10. „Főzzünk finomat nyugalomban”-verzió:
  11. A lisztből, tojásból, 4 ek étolajból, vízből, joghurtból vagy tejfölből és némi sóból sűrű palacsintatésztát keverünk.
  12. 2 órán át pihenni hagyjuk.
  13. Míg a palacsintatészta pihen, egy nagy lábosban - amiben a kelkáposzta levelei elférnek - sós, őrölt köményes vizet kezdünk forralni (nem kell, hogy tele legyen, elegendő, ha körülbelül a lábos egyharmadáig ér a víz szintje).
  14. Míg a víz felforr, a kelkáposztaleveleket folyó víz alatt megmossuk, lecsöpögtetjük, ha szükséges, kivágjuk a nem megfelelő részeket.
  15. A forró vízben 5-8 perc alatt puhára főzzük a leveleket.
  16. A megpuhult kelkáposztaleveleket lecsepegtetjük.
  17. Ha a 2 óra letelt, egy (teflon)serpenyőben kevés olajat hevítünk.
  18. A leveleket egyesével belemártjuk a tésztába, majd úgy sütjük, mintha sima palacsintát sütnénk.
  19. Azonnal tálaljuk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 109
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 10905
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 13.

Ajánló

Kétféleképpen próbáltam a levelek mártogatását. Az egyik az volt, hogy simán megmerítettem a levelet, serpenyőbe tettem, a levél széleit megigazgattam és kisütöttem. A másik az volt, hogy tésztát öntöttem a serpenyőbe, elegyengettem, majd a még folyós tésztára simítottam a levelet - színével lefelé (jahaj, ezért a szakkifejezésért most a biológusok biztos leszedik a fejemet... :) ) -, ügyelve arra, hogy ne maradjon levegő a tészta és a levél között, majd már sülés közben egy kanállal a fonákjára is locsolgattam tésztát és azt is elsimítottam. Ez így elég vastag lett, nem is tetszett annyira. A győztes megoldás a kettő ötvözete lett: a levelet megmártottam, színével lefelé került a serpenyőbe, és ha úgy éreztem, hogy túl kevés tészta van a fonákján, akkor kanállal simítottam még rá egy keveset. Ebédjavaslat: A következőt biztosan ki fogom próbálni: a kisült kelkáposzta-palacsintákra rizzsel elkevert főtt darálthúst halmozok, feltekerem őket úgy, hogy a levél töve kerüljön alulra. Beleteszem őket egy kivajazott / zsírozott / olajozott tepsibe, a tetejüket meglocsolom valamilyen ízesített (mondjuk zöldfűszeres vagy pirospaprikás) tejföllel / tejszínnel, 200 fokon - előmelegítve - addig sütöm, míg a tetején a tejföl kicsit megpirul (20-30 perc). Jó étvágyat hozzá! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hatalmas kelkáposztarajongó vagyok, egyszerűen lenyűgöz a levelek szépsége. Ennek ellenére valamiért nálunk sosem volt nagy divatja, pedig számtalan módon elkészíthető, egészséges és csudafinom. 2 napja nézegettem már ezt a káposztát, nem tudtam, mit kezdjek vele. Ma már muszáj volt valamit kitalálni, úgyhogy nekiestem az internetnek, és szerencsém volt. :) Olyat találtam, hogy bundázott kelkáposzta! Nohát, ez csudajó, de nem szeretek panírozni. Viszont azonnal adta magát az ötlet, hogy mi lenne, ha sűrű palacsintatésztába mártanám, és úgy sütném ki a leveleket... Neki is estem a dolognak, és legalább a fél konyhát összekentem... :) Ugyanis egyelőre elég szerény a konyhám felszereltsége, és nem volt megfelelő edényem a levelek mártogatásához. Szóval úszott minden a tésztában. :) De nem bántam, mert a végeredmény egy nagyon gyorsan ekészíthető, nagyon finom reggeli-vacsora lett, ami ráadásul nagyon laktató...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...