Karél pecsenye
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g sertéscomb228 kcal
-
125g marhahús178 kcal
-
135g vöröshagyma49 kcal
-
120g sárgarépa44 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g sertéscomb910 kcal
-
500g marhahús710 kcal
-
540g vöröshagyma197 kcal
-
480g sárgarépa175 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
24.5g sertéscomb45 kcal
-
24.5g marhahús35 kcal
-
26.5g vöröshagyma10 kcal
-
23.5g sárgarépa9 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 54.8 g
Zsír
-
Összesen 21.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2546.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 85 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 607 mg
-
Nátrium 1696 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 379.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 898 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 213 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 3713 micro
-
β-karotin 8850 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 278 micro
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 219.1 g
Zsír
-
Összesen 84.6 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 620 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10185.9 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 263 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 321 mg
-
Foszfor 2427 mg
-
Nátrium 6783 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1519.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3592 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 65 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 205 micro
-
Kolin: 853 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 14854 micro
-
β-karotin 35398 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1113 micro
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 499.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 332 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 74.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 176 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 728 micro
-
β-karotin 1734 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Hozzávalók
-
50 dkg sertéscomb
-
6 közepes db vöröshagyma
-
6 közepes db sárgarépa
-
1 ek só
-
1 teáskanál fekete bors
-
3 db babérlevél
Elkészítés
- A marhahúst kisebb (2 x 2 cm-es) darabokra, a sertést nagyobb (3 x 3 cm-es) darabokra vágjuk.
- A hagymákat és a répát meghámozzuk, majd a répákat nagyobb karikákra vágjuk, a hagymákat egészben hagyjuk.
- Egy vastag tűzálló vagy agyag edénybe halmozzuk a húsokat a zöldségekkel úgy, hogy lehetőleg a zsírosabb darabok felülre kerüljenek.
- Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd sózunk és fűszerezünk.
- Az edényt meleg, de nem forró sütőbe helyezzük, és az ételt legalább 3-4 órán át érleljük. (A levének forrnia nem szabad, mert akkor zavarossá válik.) Főtt burgonyával tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 100 °C
- Sütés ideje: 240 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2940
- Feltöltés dátuma: 2013. december 10.
Ajánló
Most, hogy a karácsony is közeledik, és valaki valamilyen különlegességet szeretne az ünnepi asztalra tenni, annak javasolnám ezt a receptet. A finnek előszeretettel tálalják fel ezt az ételt a függetlenség napján (december 6.) és karácsonykor is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Karjalanpaisti vagy - Bokor Júlia (Finn konyha - 1987) korai fordítása szerint - a Karél pecsenye egy Finnországból származó tradicionális egytálétel. Karéliát Finnország a II. Világháborúban elveszítette, és csaknem 200.000 m2-nyi területének átadására kényszerült, így napjainkban Oroszországhoz tartozik. A térségből azonban több recept is rámaradt a finn nemzedékre, és több híres étellel is büszkélkedhetnek a mai napig. A karjalanpaistit nevezhetnénk akár a finn konyha burgundi marhájának is, mivel az elkészítésének menete a francia egytálételéhez hasonló. Az eredeti recept eredete évszázados hagyományokon alapszik, bár akkor még nem használtak semmilyen fűszert és más konyhakerti növényt sem, csak a húst (marha, birka, sertés) és a sót. A finnekről tudni kell egyébként, hogy nagyon szegényen éltek és a nagy hidegek, illetve a rossz anyagi helyzet miatt nem is tudták volna beszerezni a friss idényzöldségeket. Régen az ételt agyagedényben készítették, mivel nagyon jól tartja a hőt, és a zamatok is kiválóan összeérnek. A besózott húsdarabokra egy éjszakán át nehezéket helyeztek, majd másnap összeaprították a húsdarabokat, és annyi vizet engedtek rá, amennyi éppen ellepi. Ahogy Bokor Júlia mondaná: "Manapság szokás a pecsenyét hagymával és szegfűborssal fűszerezni, de az eredeti karél étel zamata teljes mértékben az összeérett húsok ízanyagából (és a sóból) tevődött össze." A mai modern finn konyha kiteljesedésének köszönhetően azonban a Karél pecsenye jelenlegi elkészítése ehhez a recepthez áll a legközelebb.