Karamellás birsalmalekvár
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 117.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 9 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 127.2 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 237.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 115 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 2.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 706.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 163 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 170 mg
-
Foszfor 300 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 763.4 g
-
Cukor 589 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1427.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 229 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 113 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 54 micro
-
β-karotin 687 micro
-
β-crypt 234 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 496 micro
- 1% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 24.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A gyümölcsöket megmossuk és feldaraboljuk. A birsalmát jól megdörzsöljük, mert a héj rajta marad. Ahogy daraboljuk, locsolgatjuk a citromlével, fogyjon el az egész citrom leve.
- Egy vastag aljú lábasba először a szőlőt tesszük, és elkezdjük főzni. Belenyomjuk a narancslét, és ahogy a szőlő kezd levet engedni, mehet bele a többi gyümölcs. Így nem kell víz a birsalma párolodásához.
- A cukor negyedét is beletesszük, és elkezdjük nagy lángon főzni, időnként megkeverve. Addig főzzük, amíg olyan állagú nem lesz, hogy lehet már botmixerrel pépesíteni. Ez kb. fél óra a gyümölcsöktől függően.
- Az igényünk szerint pépesített lekvárt vissaztesszük a tűzre, és elkezdjük újra főzni. Ekkor már gyakrabban kell keverni, és figyelni, mert nagyon fröcsköl.
- Közben a még fel nem használt cukor kb. negyedét száraz lábasba tesszük, és karamellizáljuk, majd beleöntjük a lekvárba. Ezt gyorsan kell végezni, hogy ne kössön meg a cukor. Nagyon jól elkeverjük, majd megkóstoljuk, kell-e bele a még kimaradt cukor.
- A karamell és az esetleges cukor után még kb. 10-15 percig szinte állandóan kevergetve főzzük még, majd a már elkészített steril üvegekbe töltjük. A szintén steril tetőket jó erősen rászorítjuk az üvegekre, és fejre állítjuk 5 percre.
- Az idő letelte után száraz dunsztba tesszük másnapig. (Én egy hűtőtáskát szoktam újsággal és meleg pléddel kibéleleni.)
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4623
- Feltöltés dátuma: 2012. október 22.
Ajánló
Aki szereti a birsalmát, a karamellát, a lekvárt, annak érdemes elkészíteni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Kaptam birsalmát, és maradékok voltak ezek a gyümölcsök. Mint már írtam néhányszor, nálam ha egy gyümölcs pár nap alatt nem talál magának gazdát, lekvárként végzi! Ez történt most is. A karamell ízesítést meg gondoltam, kipróbálom a birsalmánál is. A szőlő csak akkor jó, ha mag nélküli, mert különben úszkálnak a fekete magok, és az nem valami jó. (Tudom, mert egyszer a "mag nélküli szőlő" után sokáig kellett "halásznom" a magokat. Azóta nagyon óvatos vagyok!) A cukor karamellizálásánál vigyázni kell, ne égjen meg nagyon, mert akkor keserű lehet. Ebbe direkt nem tettem fűszert, mert a karamellel akartam csak ízesíteni. Nekem talán nem lett elég édes, de én még hagytam a fél kg cukorból egy keveset.