Káposztás rétes házi tésztával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
8g finomliszt29 kcal
-
3g víz0 kcal
-
6 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
29 kcal
-
15g fehér hagyma5 kcal
-
3g barna cukor13 kcal
-
167g káposzta33 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g zsemlemorzsa16 kcal
Összesen
222
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
95g finomliszt346 kcal
-
40g víz0 kcal
-
71 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
180g fehér hagyma66 kcal
-
40g barna cukor152 kcal
-
2000g káposzta400 kcal
-
15g balzsamecet13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
Összesen
2676
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
3.6g finomliszt13 kcal
-
1.5g víz0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
0g ecet0 kcal
A töltelékhez
-
1.5g napraforgó olaj14 kcal
-
6.9g fehér hagyma3 kcal
-
1.5g barna cukor6 kcal
-
76.4g káposzta15 kcal
-
0.6g balzsamecet1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.7g vaj41 kcal
-
1.9g zsemlemorzsa8 kcal
Összesen
104
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 142.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 44 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
222
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.2 g
Zsír
-
Összesen 175 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 323 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2575.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 858 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 260 mg
-
Foszfor 689 mg
-
Nátrium 695 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 258.5 g
-
Cukor 103 mg
-
Élelmi rost 48 mg
VÍZ
-
Összesen 1711.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1106 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 598 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1233 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 802 micro
-
Kolin: 227 mg
-
Retinol - A vitamin: 1007 micro
-
α-karotin 528 micro
-
β-karotin 911 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 504 micro
Összesen
2676
kcal
- 2% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 98.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
104
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
95 g finomliszt
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 teáskanál ecet
A töltelékhez
-
5 ek napraforgó olaj
-
2 db fehér hagyma
-
4 ek barna cukor
-
2 kg káposzta
-
3 ek balzsamecet
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
150 g vaj
-
50 g zsemlemorzsa
Elkészítés
A tésztához
- A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
- A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
- Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.
A töltelékhez
- A káposztát késsel vékony szálakra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk, majd az olajjal egy nagy serpenyőben vagy fazékban dinsztelni kezdjük. Közepes lángon pároljuk, fedő alatt, néha megkeverve, míg üveges és enyhén barna nem lesz.
- Ekkor rászórjuk a cukrot, elkeverjük, megvárjuk, míg elolvad és enyhén karamellizálódik, majd felöntjük a balzsamecettel. 1-2 perc főzés után hozzáadjuk a káposztát, és sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt, rendszeresen megkeverve puhára pároljuk a káposztát (tetszés szerint maradhat a szálakban némi harapnivaló keménység), és ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közelebb eső felét beszórjuk a zsemlemorzsa felével. Erre jöhet a párolt káposzta, amit megszórunk a maradék morzsával.
- A tészta hozzánk közel eső és oldalsó széleit is behajtjuk a töltelékre. Ekkor a rétes alatt lévő anyag felemelésével óvatosan elkezdjük felcsavarni a süteményt, míg teljesen becsavarodik.
- A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A rétest óvatosan áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ha túl hosszú lenne, formázzunk belőle U-alakú rétest), lekenjük a maradék olvasztott vajjal. 30-35 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni és csak akkor szeleteljük fel.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 2410
- Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
Azoknak, akik már kóstolták a káposztás rétest: ennél a házi tésztás, karamellizált, borsos töltelékű verziónál kevés sütemény szól majd nagyobbat. Azoknak, akik még nem is hallottak a káposztásról: szeretnétek megkóstolni életetek rétesét, ami egyszerre édes és sós is?