r
Nosalty Logó

Káposztás rétes házi tésztával

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Káposztás rétes házi tésztával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 222 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2676 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 104 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    58 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    142.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 222 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.2 g

Zsír

  • Összesen
    175 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2575.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    858 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    260 mg
  • Foszfor
    689 mg
  • Nátrium
    695 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    258.5 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    1711.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1106 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    598 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1233 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    802 micro
  • Kolin:
    227 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    528 micro
  • β-karotin
    911 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    504 micro
Összesen 2676 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    98.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19 micro
Összesen 104 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd nagyjából 10 percig dagasztjuk. Az így kapott gombócot bevonjuk olajjal, hogy ne száradjon ki, majd fóliával lefedett edényben nagyjából 30-60 percig pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát először egy enyhén belisztezett deszkán kinyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Ekkor áttesszük egy nagyobb felületre (pl. asztal), amit tiszta anyaggal/terítővel takartunk le. Lisztezzük be az anyagot is, hogy ne ragadjon rá a tészta.
  3. Ekkor kezdődhet a tészta kézi húzása. Óvatosan tegyük az egyik kezünket a tésztalap közepére, majd a másikkal nyúljunk a tészta alá és kezdjük el magunk felé húzni a széleket. Ezt tehetjük az öklünkkel vagy az enyhén behajlított ujjainkkal is, a lényeg, hogy ne szakítsuk el a tésztát (körömmel, gyűrűvel, stb.). Addig húzzuk a tésztát, míg már majdnem teljesen átlátszó, de még nem szakadt el. Az asztalt körbejárva dolgozzunk addig, míg az egész lapunk hajszálvékony nem lesz. Ha ez kész, rögtön kezdjük meg a töltést (tehát minden más már készüljön el), különben a tészta kiszárad és szakadni fog.

A töltelékhez

  1. A káposztát késsel vékony szálakra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, félkarikákra vágjuk, majd az olajjal egy nagy serpenyőben vagy fazékban dinsztelni kezdjük. Közepes lángon pároljuk, fedő alatt, néha megkeverve, míg üveges és enyhén barna nem lesz.
  2. Ekkor rászórjuk a cukrot, elkeverjük, megvárjuk, míg elolvad és enyhén karamellizálódik, majd felöntjük a balzsamecettel. 1-2 perc főzés után hozzáadjuk a káposztát, és sózzuk, borsozzuk.
  3. Fedő alatt, rendszeresen megkeverve puhára pároljuk a káposztát (tetszés szerint maradhat a szálakban némi harapnivaló keménység), és ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A kinyújtott rétestészta hosszabbik oldalára állunk, majd az egész tésztát bekenjük olvasztott vajjal. A hozzánk közelebb eső felét beszórjuk a zsemlemorzsa felével. Erre jöhet a párolt káposzta, amit megszórunk a maradék morzsával.
  5. A tészta hozzánk közel eső és oldalsó széleit is behajtjuk a töltelékre. Ekkor a rétes alatt lévő anyag felemelésével óvatosan elkezdjük felcsavarni a süteményt, míg teljesen becsavarodik.
  6. A sütőnket előmelegítjük 180 fokra. A rétest óvatosan áttesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ha túl hosszú lenne, formázzunk belőle U-alakú rétest), lekenjük a maradék olvasztott vajjal. 30-35 percig sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni és csak akkor szeleteljük fel.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 89
  • 7 napos nézettség: 163
  • Össznézettség: 149
  • Feltöltés dátuma: 2024. szeptember 17.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Káposztás rétes házi tésztával
Lakos Benedek 343 recept

Azoknak, akik már kóstolták a káposztás rétest: ennél a házi tésztás, karamellizált, borsos töltelékű verziónál kevés sütemény szól majd nagyobbat. Azoknak, akik még nem is hallottak a káposztásról: szeretnétek megkóstolni életetek rétesét, ami egyszerre édes és sós is?

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek