Kalács witch konyhájából
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
38g víz0 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
4g barna cukor16 kcal
-
2 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
1g mazsola2 kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
450g víz0 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
900g finomliszt3276 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g barna cukor190 kcal
-
23 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g mazsola30 kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
24.2g víz0 kcal
-
6.4g vaj46 kcal
-
48.3g finomliszt176 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
2.7g barna cukor10 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
11.8g tojás15 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
0.5g mazsola2 kcal
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 63.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 99 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.6 g
Zsír
-
Összesen 129.7 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 1158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2974.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 382 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 1536 mg
-
Nátrium 414 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 798.5 g
-
Cukor 108 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 763.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1208 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 516 micro
-
Kolin: 832 mg
-
Retinol - A vitamin: 1192 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1379 micro
- 7% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 42% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Hozzávalók
-
4.5 dl víz
-
12 dkg vaj
-
90 dkg finomliszt
-
5 dkg cukor
-
5 dkg barna cukor
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
4 db tojás
-
1 csipet só
Elkészítés
- A vizet a vajjal felmelegítjük, hogy megolvadjon, de ne forrjon.
- Egy nagy tálban (ha van dagasztógépünk, akkor azt használjuk) elkeverjük a cukrokat, a lisztből 40 dkg-ot, a sót meg az élesztőt, végül beleöntjük a vajas vizet.
- Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként szintén jól elkeverve.
- Ezután a maradék lisztet 4 részletben adjuk hozza, minden adagot jól elkeverve. Amikor a tészta már elválik a tál oldalától, akkor enyhén lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg sima és ruganyós lesz.
- Kiolajozzuk a tálat, a tésztát visszarakjuk, fordítunk rajta, hogy az olaj bevonja minden oldalról. Letakarjuk konyharuhával, meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
- Amikor megkelt, két részre osztjuk. Ezután tetszés szerinti formára alakítjuk. (Én az egyik felét 3 részre osztottam, és összefontam. A másik adagból nyulat készítettem. Azt az adagot szintén elfeleztem, az egyik félből levágtam egy vékony csíkot, amiből 5 kis gombócot formáltam. Ez lesz a hasa, a két első lába meg az orra és a pofija. A másik fél adagot elfelezve, az egyik a feje, a másik fél pedig négy részre vágva a füle meg a két hátsó lába. A jól felvert tojással "ragasztottam" a pofiját, orrát, lábait a testhez. A szemnek meg a köldöknek, éles késsel kis lyukat vágtam, és a mazsolát a tojásba mártva úgy nyomtam a mélyedésbe.)
- Sütőlemezre rakva, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
- Begyújtjuk a sütőt.
- Tojással megkenjük a kalácsok tetejét. Meleg sütőbe rakva pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 42x30x2
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3779
- Feltöltés dátuma: 2012. március 08.
Ajánló
Ha van nagyobb sütőlemez, akkor azt használjunk. Nekem ez a legnagyobb, szegény nyuszi úgy néz ki, mintha koala maci lenne. Nem volt elég hely a füleknek. A foga, az kettő szeletelt mandula, de azt csak a fényképezés miatt raktam oda.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Próbáltam már máskor is kalácsot sütni, de nem igazán sikerült. Ez a recept abban különbözik, hogy 4 tojással készül, gondoltam ez lehet az oka, hogy tényleg finom és puha lett a tészta. A másik ami fontos, hogy jól megtartotta a formáját, és nem repedezett szét se kelés közben, sem a sütés alatt. Ha nyúl alakúra készítjük, ez nem mellékes. Sütés után jó, ha felismerhető az alkotásunk, ha már annyi időt, energiát meg alapanyagot áldoztunk rá. Az biztos, ha van dagasztógépünk, használjuk azt, mert a dagasztás igen nagy munka.