Juhtúrós sztrapacska Sheilagold konyhájából
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előkészület
-
188g burgonya108 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
63g juhtúró177 kcal
-
32g bacon125 kcal
Főzés
Tálalás
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előkészület
-
1500g burgonya866 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
500g juhtúró1415 kcal
-
255g bacon1002 kcal
Főzés
Tálalás
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
Előkészület
-
56.5g burgonya33 kcal
-
15.1g finomliszt55 kcal
-
18.8g juhtúró53 kcal
-
9.6g bacon38 kcal
Főzés
Tálalás
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 537.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 249 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 132.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 184.2 g
Zsír
-
Összesen 214.6 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4298.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 380 mg
-
Foszfor 1497 mg
-
Nátrium 1991 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 507 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 1058.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 222 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 273 micro
-
Kolin: 300 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 173 micro
- 9% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 161.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Előkészület
- Megpucoljuk a krumplit, és miután megmostuk, egy nagy tálba, a sajtreszelő legkisebb lukú oldalával lereszeljük. Nem baj, ha a krumpli levet eresztett a reszelés során, de érdemes minél gyorsabban csinálni, hogy ne barnuljon meg a krumpli közben.
- A reszelt "krumplimasszához" egy nagy evőkanál juhtúrót adunk, úgy hogy kisebb darabokra tördeljük. Folyamatos keverés mellett elkezdjük lassan hozzáadagolni a lisztet, a cél hogy egy egységes tésztaszerű dolgot kapjunk a végére. (Sajnos nem lehet megmondani, hogy pontosan X gramm kell bele. Állagra lehet csak megállapítani a szaggatásra kész állapotát.)
- Közben bacont felszeletelünk vagy szalonnát kockázunk, ki melyiket kedveli jobban, és kevés olajon elkezdjük megsütni.
Főzés
- Felrakunk egy jó nagy lábos vizet forrni, kis csipet sót lehet hozzáadni a vízhez. A tésztakeverékünk akkor jó, amikor egy egybeálló tésztaszerű masszát kapunk, és amikor felemeljük a kanalat, egybe leesik róla a tészta adag, ne lássunk különálló krumpli szálakat.
- A tészta szaggatásra kész állagának megállapításához a másik trükk, hogy amikor felforrt a nagy lábos víz, egy kisebb kanálnyi adagot leszaggatunk. Akkor jó a tészta állaga, ha a víz szép tiszta marad, és egybe látjuk a galuska darabokat úszni benne. Hogyha a vízbe szaggatott tészta egyből szétesik, és sok pici fehér darabka úszik, akkor mindenképpen kell még egy kis lisztet keverni a tésztához.
- Elkezdjük leszaggatni a tésztánkat galuska szaggató segítségével. Közben érdemes egy nagy jénai vagy hasonló tálat előkészíteni a kész sztrapacskának. Mivel hajlamos a tészta leragadni a lábos aljára, érdemes 1-1 adag kiszaggatása közben lassan megkeverni a vizet. A szaggatás közben a víznek folyamatosan forrnia kell, de nem a legfelső fokozaton, nehogy kifusson.
- Ekkora adag esetében érdemes 2 adagra venni a tésztát, vagyis ha leszaggattuk a tészta felét akkor várni pár percet, és egy szűrő vagy szűrőkanál segítségével kimerni a galuskákat a forró vízből. Ha ezt tesszük mindenképpen érdemes a lábosba utántölteni 1 nagy bögre forró vizet. (Nálunk, ez a folyamat kb. +3 percet vesz igénybe, egyáltalán nem lassítja a folyamatot, és mivel a víz folyamatosan forró, nem kell aggódni, hogy közben kihűl a kimerés alatt, vagy az utántöltés miatt.)
- Amikor leszaggattuk az egész adag tésztát adjunk neki még kb 5 percet a forróvízben, közbe keverjük meg párszor lassan a vizet.
Tálalás
- A nagy jénai tálba rakjuk be a maradék juhtúrót kisebb darabokra törve. Majd szűrjük le a tésztát, és rakjuk a jénaiba, sózzuk meg ízlésünk szerint, és jól keverjük össze a tál alján olvadó juhtúróval. Kész is a sztrapacska!
- Tányérba tálaljuk ki az adagokat, és a tetejére rakjuk a sült bacont/szalonnát.
- Jó étvágyat kívánok, a fáradtságos munka meghozta az eredményét. :)
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3287
- Feltöltés dátuma: 2015. október 31.
Ajánló
Aki szereti a juhtúrót, az imádni fogja ezt az ételt. A sztrapacska íze csak a juhtúró ízétől függ, vagyis sajnos a nem megfelelő ízű juhtúró, nem fog annyira jó ízű sztrapacskát adni. Mi emlékeim szerint vagy 5 fajta juhtúrót próbáltunk ki, de van amelyik teljesen megváltoztatta a sztrapacska ízét. Ezért fontos, hogy mindenki az ízlésének megfelelő juhtúrót válasszon ehhez az ételhez. Mi a kistelekit választjuk mindig, úgy tudom az a legkevésbé "juh ízű" vagyis a legvisszafogottabb ízű juhtúró.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gyerekkoromban, amikor nagy családi összejövetel volt, vagy amikor sok vendég jött, és háziasabb ételre vágytak, Anyu mindig sztrapacskát készített. Ez olyan kaja volt nálunk, aminek a készítésébe mindenki beszállt, mert hosszú ideig készül, és macerásnak is mondható, de megéri, mert nagyon finom. :) A tapasztalatom viszont az, hogy egyedül nem könnyű ezt megcsinálni. Anyu állandóan azt mondta, hogy a dédnagymamámtól tanulta, aki sváb recept alapján csinálta mindig. Ebbe a verzióba nincs se hagyma, se tejföl, csak juhtúró, de az viszont minden mennyiségben. :) Igazi kellemes, laktató, téli, hétvégi vagy alkalmi étel. :) Nálunk most hétvégén került az asztalra a "télköszöntő sztrapacska". :D