Jászsági kenyér ínséges időkre
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
42g finomliszt152 kcal
-
25g kukoricadara91 kcal
-
4 kcal
-
1g só0 kcal
-
13g sütőtök5 kcal
-
25g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
300g kukoricadara1086 kcal
-
16g instant élesztő52 kcal
-
11g só0 kcal
-
150g sütőtök57 kcal
-
300g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
39.2g finomliszt143 kcal
-
23.5g kukoricadara85 kcal
-
1.3g instant élesztő4 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
11.7g sütőtök4 kcal
-
23.5g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 564.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 367 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 41.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 51 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 468 micro
-
β-crypt 364 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 346 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 83.7 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6778.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 218 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 546 mg
-
Foszfor 1407 mg
-
Nátrium 4404 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 633.5 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 499.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 703 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 613 micro
-
Kolin: 122 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1240 micro
-
β-karotin 5616 micro
-
β-crypt 4373 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4155 micro
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 530.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 345 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 39.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 440 micro
-
β-crypt 342 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 325 micro
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
300 g kukoricadara
-
4 kávéskanál instant élesztő
Elkészítés
- A liszteket keverjük össze az instant élesztővel meg a sóval. Ha valaki jobban kedveli a frisset, akkor a 3 dl meleg vízből 0,5 dl-t vegyen le, morzsoljon bele 3 dkg-ot, és csipetnyi cukorral futtassa fel.
- Adjuk hozzá a sütőtök pépet meg a meleg vizet, és jól dagasszuk be (5-6 perc). Letakarva, langyos helyen kelesszük a duplájára. Nekem ez most majdnem 2 óráig tartott, mert tél közepe van, és hidegebb a lakás.
- Amikor látjuk, hogy alakul a kenyérke, a sütőt gyújtsuk be, és egy fedeles vas lábast rakjunk be, hogy jó forró legyen.
- Mikor a sütő meleg, akkor vegyük ki az edényt, és dobjuk bele a tésztát, amit az edény alakjára igazítunk egy deszkán. Én ezt kihagytam, mert a tál, amiben kelesztettem, ugyanolyan kerek volt, mint a vaslábas.
- Rakjuk rá a fedelét, és tegyük be a sütőbe, süssük fél óráig 230 C-on. Ennek elteltével vegyük le a fedőt, tekerjük lejjebb a hőfokot 200 C-ra, és süssük további 10-15 percig. Amikor kész, ne ijedjünk meg, de nem fog kijönni az edényből, mikor már jól lehűl, akkor már hagyja magát kiborítani.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 8448
- Feltöltés dátuma: 2015. február 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Ajándékba kaptam egy csodás könyvet, a drága Éva-Anyócától, és abból szemezgetem ezeket a fantasztikus recepteket, ami beillik akár egy időutazásnak is. A Jászságban élő emberek életét, szokásait és ételeiket mutatja be egy szorgos kis csapat, akik éveken (évtizedeken?) keresztül gyűjtötték, házról-házra járva, időt és energiát nem sajnálva. Örök hála érte! Ezt a kenyeret akkor sütöttek, amikor búzaliszt szűkében voltak. Kukoricalisztet, árpalisztet, esetleg dercét kevertek hozzá, meg főtt krumplit vagy marhatököt. Nekem nem volt itthon, csak kukoricaderce, és ahhoz sült tököt raktam, hogy gyönyörű napsárga színe legyen. Ez egy rusztikus, tömör és igazán laktató kenyér, amit tejjel, sajttal, túróval fogyasztottak, mert tejtermékekben nem volt hiány. Vajat viszont csak akkor fogyasztottak, ha a reggeli piacozás után megmaradt, mert azt jó pénzért eladták. Első nap töltött káposztával ettük, másnap reggel forró tejbe aprítva ez volt a "reggeliző pehely", harmadnap pedig felfújtat sütöttem belőle.