Jansson megkísértése - szardellás krumpli
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
125g főzőtejszín164 kcal
-
25g tej14 kcal
-
285 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
5g zsemlemorzsa20 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g vaj25 kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
500g főzőtejszín655 kcal
-
100g tej56 kcal
-
320g sprotni (konzerv)1139 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
20g zsemlemorzsa79 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 12% Zsír
-
14.5g vöröshagyma5 kcal
-
42.7g burgonya25 kcal
-
21.3g főzőtejszín28 kcal
-
4.3g tej2 kcal
-
13.7g sprotni (konzerv)49 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
0.9g zsemlemorzsa3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.8 g
Zsír
-
Összesen 54 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 693.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 216 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 260 mg
-
Nátrium 141 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 321.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 231 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 226 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95 g
Zsír
-
Összesen 215.9 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 313 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2773.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 862 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 263 mg
-
Foszfor 1041 mg
-
Nátrium 566 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 200 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1284.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 923 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 175 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 210 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 904 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 222 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 9.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
5 dl főzőtejszín
-
1 dl tej
-
320 g sprotni (konzerv)
-
5 dkg vaj
-
2 ek zsemlemorzsa
-
só ízlés szerint
Elkészítés
- A hagymákat megtisztítjuk és nagyon vékony karikára szeljük. A ringlicsíkokat leszűrjük és az olajat összekeverjük a tejszínnel, a tejjel ízlés szerint sóval.
- A meghámozott burgonyát ceruza vastagságú hasábokra felvágjuk.
- A sütőtálat alaposan kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.
- A sütőtálba rétegezzük a hagymakarikák felét, majd a burgonya felét, azután elrendezzük rajta a sprotnikat, újból hagyma és végül a maradék burgonya kerül rá.
- Az egészet leöntjük a tejszínes-tejes-olajos keverékkel, rámorzsoljuk a vajdarabkákat és megszórjuk a zsemlemorzsával.
- Kb. 1 órán keresztül sütjük, amíg a burgonya puha nem lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 8974
- Feltöltés dátuma: 2012. május 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A Prima szakácskönyvek egyik számában találtam ezt a receptet, a svéd karácsonyi és húsvéti asztalokról elmaradhatatlan étel. Az eredeti svéd receptben sózott heringet használnak. A neten több variáció kering arról, miért ezt a nevet kapta. Az egyik szerint Gunnar Stigmark rendező édesanyja tálalta fel egy társasági eseményen, az étel nevét egy filmből kölcsönvéve. Később tovább terjedt, majd így került a szakácskönyvekbe. A másik verzió szerint Pelle Janzon operaénekesről nevezték el, aki vidám, barátságos személyiség és nagy gourmand volt, előadásai után gyakran hívta meg a barátait késő esti italokra és étkezésekre. Végül is mindegy, honnan ered a neve, a lényeg, a tetején ropogós, alatta tejszínesen krémes szardellafilés burgonyacsoda... Nem lep meg, hogy a svédek odavannak érte. :)