Ír szódás kenyér
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
63g finomliszt228 kcal
-
1g só0 kcal
-
0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
56g joghurt34 kcal
-
2g fenyőmag15 kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
4g só0 kcal
-
0 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
225g joghurt137 kcal
-
9g fenyőmag61 kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
50.1g finomliszt182 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
0.4g szódabikarbóna0 kcal
-
2g barna cukor8 kcal
-
45g joghurt27 kcal
-
1.8g fenyőmag12 kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 769.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 504 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 57 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.9 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3077.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 320 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 106 mg
-
Foszfor 536 mg
-
Nátrium 2015 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 212.2 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 227.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 616 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 403 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
-
25 dkg finomliszt
-
0.5 tk só
-
1 tk szódabikarbóna
-
2 teáskanál barna cukor
-
225 ml joghurt
Elkészítés
- A lisztet összeszitáljuk a szódabikarbónával,illetve hozzáadjuk a cukrot és a sót.
- Fakanál segítségével nagyjából belekeverjük a joghurtot, majd a kezünkkel dolgozzuk teljesen össze a tésztát.
- Fél percig dagasztjuk, és kerek veknit formálunk belőle, tetejétkereszt alakban bevágjuk,és olívaolajjal kikent sütőlapra helyezzük.
- 12 percig sütjük 230 fokon, majd 200 fokra kapcsolunk és további 30-40 percig sütjük a kenyeret, illetve míg megkopogtatva tompa hangot ad. (Ha nagyon égne a teteje, sütőpapírral letakarhatjuk.)
- Langyosan a legfinomabb, vajjal megkenve. Hivatalosan rebarbaradzsem is dukál hozzá.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Receptkönyvben: 403
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 66515
- Feltöltés dátuma: 2010. március 25.
Ajánló
A joghurt miatt kicsit nyersnek tűnhet a tészta, de nem az. Aki lazítani szeretne a tömörségen, tehet bele nyugodtan sütőport is, azzal is láttam recepteket. Én napraforgómaggal dúsítottam, ez az eredetiben nem szerepel. Legközelebb dióval próbálom ki.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Március 17-e Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe. Szt. Patrik 387 körül született Britanniában és 461. március 17-én halálozott el. 16 éves korában ír kalózok elrabolták és hazájukba hurcolták, ahol hat éven keresztül rabszolgaként pásztorkodott. Később a keresztény egyház tagja lett, s immár püspökként tért vissza az ír szigetre, ahol a lakosságot sikerült katolikus hitre térítenie, s az ír egyházszervezet kiépítése is hozzá kapcsolódik. Több latin nyelvű vallásos elmélkedés szerzője. Írország mellett a bányászok, kovácsok, borbélyok és kádárok védőszentje is. Szt. Patrik napját a világ számos pontjára szakadt ír népesség az otthoniakhoz hasonló lelkesedéssel ünnepli. Március 17-én a zöld ruha viselete szinte kötelező, Chicago-ban pedig zöldre szokták festeni a folyót. Az ír szigeten (Észak-Írországot is beleértve) munkaszüneti nap, de az egész Egyesült Királyság kiveszi a részét a buliból. (Most vasárnap nekem is volt szerencsém látni a hatalmas, sörrel és nemzeti lobogókkal felszerelkezett tömeget a londoni Trafalgar Square-en.) Ha már a walesi Szt. Dávid napról is megemlékeztem a konyhában, az írek sem maradhattak ki. A szódás kenyér receptje is a BBC Food-ról származik. Kívül igazán ropogós, belül puha pékárúról van szó, kicsit édeskés beütéssel, ezért lekvárral is finom.