r
Nosalty Logó

Igazán fűszeres szilvalekvár

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Macskamentha
Igazán fűszeres szilvalekvár
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

591
Kalória
3.3g
Fehérje
149.2g
Szénhidrátok
1.3g
Zsír
435g
Víz
-
Koleszterin
9g
Rost
141.9g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 591 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2365 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 95 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.2 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    435 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    165 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    343 micro
Összesen 591 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1019.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    301 mg
  • Nátrium
    458 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    596.6 g
  • Cukor
    568 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1739.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    320 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    179 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    120 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3572 micro
  • β-crypt
    658 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1372 micro
Összesen 2365 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.9 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    69.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 95 kcal

Elkészítés

  1. A kb. 2,2-2,3 kg szilvát megmossuk és kimagozzuk. Így lesz magozottan két kg szilvánk. Persze ez függ a magok nagyságától.
  2. Beletesszük egy edénybe, amiben biztosan nem ég le. Hozzáadjuk a vizet, a vaníliás cukrot (nekem saját készítésű van, abból 24 g-ot, ami 2 csomagnak felel meg), a fűszereket és annyi cukrot, amennyi ajánlott 2 kg gyümölcshöz. Ez esetemben 330 g volt, a 3:1 dzsemfixen előírtak szerint kiszámolva.
  3. 15 percig főzzük, meg-megkeverve, míg szépen összeesik a szilva és levet ereszt. Ekkor levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a dzsemfixet. Ez nálam 33 g lett volna, ha betartom a csomagoláson lévő előírást, én egy picit többet, 35 g-ot tettem hozzá. Egy teljes csomagot (25 g) és egy másikból még 10 g-ot. A maradékot lezárva visszatettem a kamrapolcra, jó lesz legközelebb.
  4. Az egészet újraforraljuk, és 5 percig főzzük meg-megkeverve, nehogy odakapjon. Kiforrázott dunsztos üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 5 percre fejjel lefelé fordítjuk őket. Én ezek után a biztonság kedvéért száraz dunsztba szoktam tenni őket. Nálunk már egy üveggel elfogyott, igazi csemege!
  5. 2 db lekváros, 1 db erős pistás és 4 db bébiételes üveg lekvárom lett ennyi szilvából.
  6. Tipp: még az elején előkészítem az üvegeket. Először alaposan el szoktam mosogatni őket, majd vizet forralok, és az aljukba öntök kb. egy ujjnyit. Egyesével-kettesével beteszem a mikróba az üvegeket, és kicsit forralom a vizet bennük. Kiveszem őket (természetesen kesztyűvel), és kiöntöm a forró vizet belőlük a mosogatóba, majd egy tiszta konyharuhára borítom őket fejjel lefelé. Amikor a lekvárt egyesével beleöntöm az üvegekbe, a kupakokat is forró vízbe merítem egy pillanatra. Raktam már el így lekvárt mindennemű dzsemfix és tartósítószer nélkül (pont az első lekvárom és pont szilvalekvár volt). 4 év után sem lett semmi baja, élvezettel ettük meg idén az utolsó üveggel. :-)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

A piacon jártam. Nem terveztem előre a szilvavásárlást, de megláttam és megszerettem, úgyhogy hazavittem. Itthon aztán úgy gondoltam, hogy a sok-sok eddig elkészített natúr lekvárom mellé, most készítek valami különlegeset. Így született meg ez az igazán fűszeres, szerintem éppen nem sok, de nem is kevés "fűszervilágú" lekvár. Bár ahány ember, annyi féle, szóval érdemes megkóstolni készítés közben, hátha kell még bele egy kicsi valamiből.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Lakos Benedek

Citrusos sárgabarackdzsem

A sárgabarack az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amiből lekvár vagy dzsem készülhet. Ha unod már, hogy mindig ugyanaz az íz fogad az üvegekben, akkor bolondítsd meg egy kis citrussal! Mi ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

9 selymesen krémes carbonara a klasszikustól a cukkinison át a...

Április 6-án a spagetti carbonara világnapját ünnepeljük! Ez a fantasztikusan selymes, krémes spagetti tésztával készülő fogás hagyományos római étel, amelynek alapja a tészta, tojás, guanciale (szárított sertéshús), pecorino sajt és fekete bors. Nem, nincsen benne tejszín, felejtsük el!

Top Receptek

Puha burgonyás pogácsa

Ugyan az összes pogácsák közül a burgonyás néz ki a legszerényebben, mégis ez a verzió rendelkezik az egyik leglégiesebb, legkönnyedebb állaggal. Persze csak akkor, ha jól dolgozzuk ki ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!