r
Nosalty Logó

Húsvéti madárkák - foszlós kalácsból

4,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Húsvéti madárkák - foszlós kalácsból
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

605
Kalória
15.1g
Fehérje
98.1g
Szénhidrátok
16.1g
Zsír
27.5g
Víz
199.4g
Koleszterin
3.4g
Rost
19.7g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 605 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3027 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 297 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    16.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    199 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    567.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    198 mg
  • Nátrium
    194 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.1 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    27.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    140 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    193 micro
Összesen 605 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.6 g

Zsír

  • Összesen
    80.4 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    997 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2838 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    502 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    989 mg
  • Nátrium
    971 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.3 g
  • Cukor
    99 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    137.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    715 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    486 micro
  • Kolin:
    732 mg
  • Retinol - A vitamin:
    699 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    165 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    966 micro
Összesen 3027 kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    95 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.1 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    13.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 297 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk cukrot és az elmorzsolt élesztőt, megvárjuk, amíg az élsztő felfut.
  2. A lisztet tálba szitáljuk. A maradék 1,5 dl tejben elkeverünk 1/2 kk sót, a cukrot, hozzáadjuk még a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citrom héjat.
  3. Mindezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, majd a robotgép dagasztóspiráljával fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. (viszonylag kemény, rugalmas tésztát kapunk.
  4. A tetejét meghintjük liszttel, és konyharuhával letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük (25-30 perc).
  5. Ha megkelt, a tésztát lisztezett munkalapon erőteljesen átgyúrjuk, és megmérjük. Hosszú rudat sodrunk belőle, és 10 azonos súlyú (90-100 g-os) darabra vágjuk.
  6. A tésztadarabokat átgyúrjuk, mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúdra sodorjuk. Félbehajtjuk, a tésztarúd egyik végét átvetjük a másikon, és laza csomót, hurkot képezve átdugjuk a lyukon (ez lesz a madárka feje). A tészta szabadon maradó másik, 3-4 cm-es végét hosszában félbevágjuk, bemetsszük (ez lesz a madárka farka).
  7. A megformált kalácskákat egymástól 8-10 cm távolságra sütőlapra rakjuk (sütés közben jócskán megnőnek :), és konyharuhával letakarva, 15-20 percig ismét kelni hagyjuk. Megkenjük tojássárgával, a "fejek" két oldalára 1-1 szem mazsolát nyomunk.
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C

A kalács foszlós, isteni az illata, és az éppen csak édeskés tészta pompásan harmonizál a húsvéti sonka ízével!:) Nagyon finom, és dísze az ünnepi asztalnak. Egy ősrégi Nők Lapja húsvéti számból való a recept, de nem csak húsvétra... ha nem az ünnepre készülünk, akkor egyszerű fonott kalácsot sütök a tésztából. Áldott húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!