Húsvéti főtt sonka
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
188g kötözött sonka263 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
500g víz0 kcal
Összesen
280
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
1500g kötözött sonka2100 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
4000g víz0 kcal
Összesen
2240
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
25.6g kötözött sonka36 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
68.4g víz0 kcal
Összesen
38
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.6 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 71.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 13 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 534.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
Összesen
280
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 229.1 g
Zsír
-
Összesen 120.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 570.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 174 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 4278 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
2240
kcal
- 5% Fehérje
- 1% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 2 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 73.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
38
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1.5 kg kötözött sonka
-
2 nagy db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 db babérlevél
-
10 szem bors
-
5 db borókabogyó
-
4 l víz
Elkészítés
- A sonkát egy nagy tálba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Főzés előtt nem mindenki szokta beáztatni, de 1-2 órára érdemes, hogy kevésbé maradjon sós. Ha biztosra szeretnénk menni, egy egész éjszakára beáztathatjuk. Még sótlanabb eredményt érünk el, ha időnként cserélgetjük a sonka vízét.
- Amikor a sonka kiázott, tegyük át egy nagy edénybe. Az edényt jól válasszuk meg, ne legyen túl nagy, de a beleöntött víz a lehető legjobban fedje el a sonkát.
- Amint a vizet a sonkára öntöttük, elkezdhetjük forralni. Fontos, hogy ilyenkor is hideg víz kerüljön a sonkára, hogy szépen fokozatosan, a sonkával együtt melegedjen a főzővíz.
- Hozzáadhatjuk a zöldségeket és a fűszereket. Mehet bele a hagyma, a fokhagyma, a babérlevél, az egész bors, és ha egy kicsit különlegesebb ízt szeretnénk, akkor borókabogyó is. Semmiképp ne sózzuk meg!
- Amikor a víz elkezd forrni, vegyük kis lángra, és lefedés nélkül főzzük készre. Kilónként egy órát mindenképp érdemes a tűzön hagyni a sonkát. Én másfélszer annyi időt adtam neki, tehát az 1,3 kilós sonkát 2 órán keresztül főztem.
- Amikor elkészült, vegyük le a tűzről, rakjuk hűvösebb helyre, és hagyjuk kihűlni a saját levében. A főzővíz tetejére kiült zsír leszedése után vegyük ki a sonkát, és csomagoljuk alufóliába. Tegyük a hűtőbe egy éjszakára, hogy másnap szépen szelhető legyen.
- A sonka főzővízét ne öntsük ki, félrerakhatjuk a húsvéti leves alapjának, vagy akár a tojásokat is megfőzhetjük benne, hogy ízesebbek legyenek.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 163
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 23555
- Feltöltés dátuma: 2022. április 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1509 recept
A húsvéti sonka elkészítéséhez megannyi módszert, praktikát és trükköt kifejlesztettek már, amelyek (jobb esetben) mind puha, omlós és ízletes végeredményhez vezetnek. Épp ezért képtelenség lenne egy tökéletes receptet kihirdetni, hiszen innentől már ízlés kérdése az, hogy milyen hosszú ideig főzzük, vagy hogy mennyi hozzávaló kerül bele a főzővízbe. Receptünk jó kiindulópont, hogy rátalálj a saját, jól bevált technikádra. Jó kísérletezgetést kívánunk!