Húsos csorba
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.2 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 806.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 343 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 723.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 404 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 82 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 1238 micro
-
β-karotin 3571 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.7 g
Zsír
-
Összesen 89.8 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 316 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3225.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 93 mg
-
Kálcium 638 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 1374 mg
-
Nátrium 722 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 136.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 2895.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1616 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 328 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 392 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 548 micro
-
Kolin: 339 mg
-
Retinol - A vitamin: 218 micro
-
α-karotin 4951 micro
-
β-karotin 14283 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 701 micro
- 2% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 39 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 141 micro
-
β-karotin 406 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A húst egészen apró kockára felvágjuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk, és mindet apró kockára felvágjuk. A kelkáposzta vastag erét kivágjuk, a leveleket felkockázzuk.
- A húst vízzel felöntve főzni kezdjük, ha forr, a habot leszedjük róla.
- Az összes feldarabolt zöldséget a húshoz öntjük. Még annyi vizet öntsünk rá, hogy jó sűrű maradjon.
- A levest a són és borson kívül főként lestyánnal ízesítjük. A friss biztosan jobb, de szárítottat is használhatunk. Szárítottból kb. csapott evőkanálnyi kell.Ha szeretjük, tegyünk bele egy nagy csipet tárkonyt is.
- Ha minden megfőtt, a forró léből vegyünk ki egy csészényit, keverjük el a tejföllel, és így öntsük vissza a levesbe (nem lesz csomós a tejföl).
- Kóstoljuk meg: ha savanykásabbra szeretnénk, kb. 1 ek ecettel ízesítsük. (Tárkonyecetet is használhatunk.)
- Egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 164
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 19715
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Régebben Székelyföldön és Partiumban is ettem csorbát, nagyon ízlett. Jó lenne itthon is elkészíteni. Túrtam egyet a neten, és kiderült, hogy annyiféle csorba van, mint égen a csillag. (Nyilván, mivel a 'ciorba' maga levest jelent.) Némi nézelődés után rájöttem, hogy két dologban egyeznek meg a receptek: a végeredmény savanykás, és van benne lestyán. Gyorsan rájöttem, hogy se korpaciberét, se tejsavót nem fogok errefelé kapni, de a piacon még a lestyántól is megütköztek, a nénik azt se tudták, mi az. (Megjegyzem, élőben még én se láttam sose, csak annyit tudok róla, hogy formára hasonlít a petrezselyemhez.) Szerencsére felfedeztem, hogy lehet szárítva is kapni. Savó helyett tejföllel próbálkoztam, savanyítani meg jó az ecet is. Lehet, hogy a végeredménytől egy csíkszeredai elsírná magát, de szerintem nagyon jó lett, és rettentően hasonlít ahhoz, amit Szatmárnémetiben ettem. Máskülönben ez a világ legegyszerűbb levese: mindent összevágunk, és puff, megfőzzük. Húsból valami zsírosabb fajta kell bele (lapocka, dagadó, ilyesmi), mert semmi más zsiradék nem kerül bele. A receptek szerint egyébként az égvilágon mindenből főzik, marhából, borjúból, pacalból, csirkéből, füstölt húsból, talán még halból is. A zöldségek száma is végtelen, babtól a sütőtökig minden mehet bele. A recept lelke a lestyán, ami annyira illatos és ízes, hogy elviszi a hátán ezt az egész műfajt. Tehát: hajrá, mindenki fedezze fel a maga csorbáját!