r
Nosalty Logó

Húsos csorba

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
koszider
Húsos csorba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 404 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1616 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 46 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    806.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    343 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    723.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    404 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    98 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    137 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1238 micro
  • β-karotin
    3571 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 404 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.7 g

Zsír

  • Összesen
    89.8 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    316 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3225.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    638 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1374 mg
  • Nátrium
    722 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.7 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    2895.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1616 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    328 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    392 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    548 micro
  • Kolin:
    339 mg
  • Retinol - A vitamin:
    218 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    14283 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    701 micro
Összesen 1616 kcal
  • 2% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    141 micro
  • β-karotin
    406 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 46 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A húst egészen apró kockára felvágjuk.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, és mindet apró kockára felvágjuk. A kelkáposzta vastag erét kivágjuk, a leveleket felkockázzuk.
  3. A húst vízzel felöntve főzni kezdjük, ha forr, a habot leszedjük róla.
  4. Az összes feldarabolt zöldséget a húshoz öntjük. Még annyi vizet öntsünk rá, hogy jó sűrű maradjon.
  5. A levest a són és borson kívül főként lestyánnal ízesítjük. A friss biztosan jobb, de szárítottat is használhatunk. Szárítottból kb. csapott evőkanálnyi kell.Ha szeretjük, tegyünk bele egy nagy csipet tárkonyt is.
  6. Ha minden megfőtt, a forró léből vegyünk ki egy csészényit, keverjük el a tejföllel, és így öntsük vissza a levesbe (nem lesz csomós a tejföl).
  7. Kóstoljuk meg: ha savanykásabbra szeretnénk, kb. 1 ek ecettel ízesítsük. (Tárkonyecetet is használhatunk.)
  8. Egyet forralunk rajta, és tálalhatjuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 164
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 19715
  • Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 21.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Húsos csorba
koszider 90 recept

Régebben Székelyföldön és Partiumban is ettem csorbát, nagyon ízlett. Jó lenne itthon is elkészíteni. Túrtam egyet a neten, és kiderült, hogy annyiféle csorba van, mint égen a csillag. (Nyilván, mivel a 'ciorba' maga levest jelent.) Némi nézelődés után rájöttem, hogy két dologban egyeznek meg a receptek: a végeredmény savanykás, és van benne lestyán. Gyorsan rájöttem, hogy se korpaciberét, se tejsavót nem fogok errefelé kapni, de a piacon még a lestyántól is megütköztek, a nénik azt se tudták, mi az. (Megjegyzem, élőben még én se láttam sose, csak annyit tudok róla, hogy formára hasonlít a petrezselyemhez.) Szerencsére felfedeztem, hogy lehet szárítva is kapni. Savó helyett tejföllel próbálkoztam, savanyítani meg jó az ecet is. Lehet, hogy a végeredménytől egy csíkszeredai elsírná magát, de szerintem nagyon jó lett, és rettentően hasonlít ahhoz, amit Szatmárnémetiben ettem. Máskülönben ez a világ legegyszerűbb levese: mindent összevágunk, és puff, megfőzzük. Húsból valami zsírosabb fajta kell bele (lapocka, dagadó, ilyesmi), mert semmi más zsiradék nem kerül bele. A receptek szerint egyébként az égvilágon mindenből főzik, marhából, borjúból, pacalból, csirkéből, füstölt húsból, talán még halból is. A zöldségek száma is végtelen, babtól a sütőtökig minden mehet bele. A recept lelke a lestyán, ami annyira illatos és ízes, hogy elviszi a hátán ezt az egész műfajt. Tehát: hajrá, mindenki fedezze fel a maga csorbáját!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...