Horchata, a mexikói frissítő avagy rizstej házilag
- 1% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 46.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 128.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 184.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 512.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 29.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 82 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A rizst tegyük egy nagy pohárba, keverjük hozzá a cukrokat és az ízesítőket.
- Forrázzuk le 3 dl vízzel. Fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül.
- Másnap vegyük ki belőle az egész fahéjat, és turmixoljuk le az italt.
- Öntsük fel még 2 dl vízzel, és szűrjük le. Azonnal fogyasztható.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 2971
- Feltöltés dátuma: 2016. október 02.
Ajánló
Megjegyzés: fehér rizsből vakítóan fehér horchata lesz, barna rizsből pedig kicsit sárgásabb, olyan színű ital, mint a tehéntej. A fehér rizses szebb, de a barna rizsesnek több a tápanyagtartalma. Extra tipp: az ital hajlamos ülepedni az állásban. Ilyenkor egyszerűen keverjük fel egy kanállal, és olyan lesz, mintha most csináltuk volna.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Most egy 22 éves történet következik, ami erről az italról és rólam szól. Aki csak a receptért jött, nyugodtam görgessen le, az sokkal rövidebb. ;) Zsenge koromban az első "felnőttes" nyaralásomon voltam. Gyönyörű Spanyolország, a bulizós Costa Brava, és az őrült meleg, meg minden kávézóban az isteni horchata (ejtsd: orcsátá), az összes üdítő között a legjobb: hűsített, simogatott, sőt, pótolta a melegben elvesztett sókat is. Hazaérve elhatároztam: megcsinálom. Pár hétig próbálkoztam, persze nem sok sikerrel. Tehéntejből kotyvasztottam vízzel, és minden elképzelhető ízesítővel. Naná, hogy soha nem lett belőle horchata. Aztán vége lett a nyárnak, és rejtély maradt, hiszen akkor még nem volt internet, hogy beüssem a Google-ba... Hova fordulhattam volna? Nem ismertem egy spanyolt sem. Mentem volna be a spanyol nagykövetségre? :) Hívtam volna fel a különleges tudakozót? Egyik se jutott eszembe. Ezt a fajta információhiányt ma már elképzelni is nehéz. De pont ennek köszönhetően az horchata lett számomra maga a misztikum, az áhított, de soha meg nem szerzett, a legnosztalgikusabb ital a földön. Később elfelejtettem az egész ügyet, és csak majd' 20 évvel később került elő. Egy munkahelyi spanyol "team" váratlanul szóba hozta az horchatát. A pillanat lelassult, a hangok elmélyültek, körülöttem minden távolabb került, és beborítottak az emlékeim. Emlékek az előző életemből. Alig hittem el, hogy pont akkor, és pont egy munka fölötti beszélgetés alatt fogom megtudni a titkot. Aztán az állam is leesett, hogy tej nincs is benne, hanem rizs. Vagy mandula. Hohó! Szép az élet, a spanyol világ hagyományos és legnépszerűbb üdítője egy vegán és teljesen egészséges ital. VIVA!