Házi vaníliás krémtúró eperrel
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A krémtúróhoz
-
125g ricotta188 kcal
-
50g mascarpone202 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
30g tojássárgája97 kcal
-
10g nádcukor38 kcal
-
2g rum3 kcal
-
0g citromlé0 kcal
A tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A krémtúróhoz
-
250g ricotta375 kcal
-
100g mascarpone404 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
3g rum7 kcal
-
0g citromlé0 kcal
A tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
A krémtúróhoz
-
25.4g ricotta38 kcal
-
10.2g mascarpone41 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6.1g tojássárgája20 kcal
-
2g nádcukor8 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
0g citromlé0 kcal
A tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.3 g
Zsír
-
Összesen 41.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 387 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 964.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 371 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.7 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 344.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 267 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 78 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 283 mg
-
Retinol - A vitamin: 258 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 389 micro
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.6 g
Zsír
-
Összesen 83.8 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 774 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1929.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 688 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 743 mg
-
Nátrium 317 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.4 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 688.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 533 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 276 mg
-
D vitamin: 156 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 566 mg
-
Retinol - A vitamin: 515 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 779 micro
- 4% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 8.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 196.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Hozzávalók
A krémtúróhoz
-
250 g ricotta
-
100 g mascarpone
-
3 db tojássárgája
-
1 teáskanál rum
-
1 tk citromlé
A tálaláshoz
-
500 g eper
Elkészítés
A krémtúróhoz
- Kikaparjuk a vaníliarudak belsejét, és a cukorral meg a tojássárgájával kikeverjük. Hozzákeverjük a mascarponét, belerakjuk a vaníliarudakat 2-3 darabba vágva, és lassú tűzön melegítjük. A hőtől a mascarpone kicsit higul, de ettől függetlenül jól látható a tojássárgájának sűrítő hatása - addig kevergetjük lassú tűzön, míg a tojás fent említett sűrítő hatása már nem észlelhető.
- Hozzákeverjük a rumot és a ricottát, belekeverjük a citromlevet. Ellenőrizzük, hogy elég édes és elég savanykás-e, ízlés szerint még igazítunk rajta cukorral és citromlével.
- Kivesszük belőle a vanília rudakat.
- Ha kihűlt, frissen mosott eper mellé tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5963
- Feltöltés dátuma: 2012. május 23.
Ajánló
A hozzávalóknál érdemes odafigyelni, nagyon rossz minőségű ricottákat és mascarponékat lehet kapni az üzletekben, amitől semmilyen, lisztízű lesz a krémtúró. Emellett mindenkit bíztatok erőszakmentes bio és fair-trade hozzávalók használatára.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Feleségem szereti a vaníliás krémtúrót, ami az esetek jó részében adalékanyagokkal tömött "élelmiszeripari hulladék". Elhatároztam, hogy csinálok neki rendes vaníliás krémtúrót. Ez jól passzol a szezonális eperhez, ami amúgy a kedvenc gyümölcsöm. Sokan cukorral vagy tejszínhabbal szeretik - én valamilyen édeskés, de normális pezsgővel :) Tehát így született a ma esti desszert: a házi vaníliás krémtúró eperrel és pezsgővel. A lenti becsült költség nagyban függ az eper árától (én 1400/kg árral számoltam), és pezsgő nélkül értendő.