Házi vajas croissant
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
23g tej13 kcal
-
23g víz0 kcal
-
9g cukor35 kcal
-
7g vaj48 kcal
-
6 kcal
-
1g só0 kcal
Az összeállításhoz
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
140g tej78 kcal
-
140g víz0 kcal
-
55g cukor213 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
11g instant élesztő36 kcal
-
5g só0 kcal
Az összeállításhoz
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
A tésztához
-
40.1g finomliszt146 kcal
-
11.2g tej6 kcal
-
11.2g víz0 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
3.2g vaj23 kcal
-
0.9g instant élesztő3 kcal
-
0.4g só0 kcal
Az összeállításhoz
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 48.2 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 601.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 59 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 356 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 48.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 401 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 393 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 90 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.3 g
Zsír
-
Összesen 288.9 g
-
Telített zsírsav 175 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 911 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3611.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 353 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 788 mg
-
Nátrium 2136 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 447.2 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 291.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2403 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 420 micro
-
Kolin: 262 mg
-
Retinol - A vitamin: 2359 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 537 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 26% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 171 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 189 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
140 ml tej
-
140 ml víz
-
55 g cukor
-
40 g vaj
-
11 g instant élesztő
-
5 g só
Az összeállításhoz
Elkészítés
A tésztához
- A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan összedolgozzuk. Mindegyik hozzávaló legyen szobahőmérsékletű.
- Ha kész, formázzunk belőle gombócot, kicsit lapítsuk ki, és tegyük egy tálba, amit tetővel le is tudunk zárni, hogy ne száradjon ki. Tegyük hűtőbe egy egész éjszakára (de legalább 8 órára).
- Másnap vegyük elő a 300 g vajat a hűtőből. Vágjuk ujjnyi vastag, kb. 5 centi hosszú téglalapokra. Tegyünk a munkalapra egy sütőpapírt, és helyezzük rá a vajdarabokat úgy, hogy egy kb. 15x15-ös négyzetet kapjunk.
- Helyezzünk rá egy másik sütőpapírt, és kezdjük el nyújtani mindkét irányba, hogy megmaradjon a szabályos négyzet. Nem baj, ha kicsit túlnyújtjuk, de akkor a végén a feleseget vágjuk le, tegyük vissza a vajra, és dolgozzuk bele. Ne nyújtsuk túl sokáig, mert a vaj túlpuhul, és nem tudunk vele tovább dolgozni!
- Ha kész a 15x15-ös vajdarabunk, tegyük vissza a hűtőbe.
- Elővesszük a tésztát, és nyújtsuk ki egy 26x26-os négyzetre. Lisztezzük meg a munkafelületet, de ne túlságosan. A tészta nem nagyon ragad, a croissantnak viszont nem tesz jót a sok liszt.
- Ha kinyújtottuk, vegyük elő a hűtőből a vajat, csomagoljuk ki a sütőpapírból, és helyezzük a tészta közepére, 45 fokkal elforgatva. Vagyis, a tésztának az oldala van előttünk a munkafelületen, a vajas résznek pedig az egyik sarka.
- A tészta sarkait az óramutató járásának megfelelő irányban hajtsuk rá a vajas részre. Ha ügyesek voltunk, pont befedi minden irányból, nem lóg túl sehol.
- Kezünkkel kicsit lapogassuk le, hogy mindenhol legyen belül vaj. Kevés liszttel hintsük meg a munkafelületet, fordítsuk meg a tésztát (az a rész kerüljön alulra, ahol a hajtás van), és óvatosan kezdjük el nyújtani. Most már az a cél, hogy egy 20x60 centis, téglalap alakú tésztát kapjunk. A nyújtást középről indítsuk, és félúton fordítsuk meg a tésztát 180 fokkal, hogy teljesen egyenletesen eloszlassuk benne a vajat.
- Ha kész, a tészta alsó részét hajtsuk fel a kétharmadáig, majd hajtsuk rá a felső részt is, hogy teljesen fedjék egymást. Nézzük meg, hogy hogyan áll előttünk a tészta, mert hűtés után ehhez képest 90 fokkal kell majd elforgatni!
- Takarjuk a tésztát folpackba, tegyük tálcára vagy deszkára, hogy ne deformálódjon, és tegyük a hűtőbe fél órára.
- Vegyük ki, forgassuk el a már említett 90 fokkal, és nyújtsuk ismét 20x60 centisre. Hajtsuk harmadába, mint először, és ismét hűtsük be 30 percre.
- Még egyszer nyújtunk és hajtogatunk, tehát összesen háromszor. Hűtőbe tesszük egy újabb éjszakára.
- Kivesszük a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen 20x110 centisre nyújtjuk.
- A tészta hosszú oldalának egyikénél 12,5 centinként bemetszést ejtünk egy késsel vagy pizzavágóval. Szemben lévő oldalán az első bemetszés 6,5 centinél ejtjük, majd itt is 12,5 centinként folytatjuk, így tökéletes háromszögeket tudunk vágni a tésztából. Ha ügyesek voltunk, pont 15 háromszöget kapunk a végére.
- A háromszögek legrövidebb részén ejtsünk egy 1,5 cm-es bemetszést, és annál az oldalnál fogva tekerjük fel óvatosan a croissantjainkat. Egy tojást keverjünk össze egy ek hideg vízzel, és óvatosan kenjük meg a tetejüket.
- Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy legyen helyük nőni a tepsiben.
- Hagyjuk magukra őket egy-másfél órára.Ne tegyük őket túl melegre, mert 25 fok felett a vaj elkezd kifolyni a tésztából.
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyük be a croissant, és 6 perc után mérsékeljük a hőfokot 165 fokra, és süssük még 9 percig.
- Ha kész, vegyük ki, és tegyük rácsra. Várjuk meg, míg langyosra nem sül, és már fogyaszthatjuk is. :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 1383
- Tegnapi nézettség: 22
- 7 napos nézettség: 245
- Össznézettség: 230664
- Feltöltés dátuma: 2013. február 14.
Ajánló
Szépen megterített reggelizőasztal, friss kávé, házi lekvár, egy jó könyv és halkan búgó Piaf háttérzenének. Tiszta Párizs! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A három napos croissant története avagy a tantrikus croissant. Nem hiába nem foglalkoztam eddig croisssant készítéssel, azért azzal tisztában voltam, hogy megugorja a muffin készítési idejét. Na de a három napot kicsit azért túlzásnak éreztem. :) A baleset úgy történt, hogy találtam egy tökéletesnek tűnő croissant receptet, és úgy döntöttem, őt fogom kipróbálni. Át is olvastam a receptet, de mivel angol nyelvű volt az oldal, a hossz és űrmértékegységek számítása közben elsiklottam a felett az információ felett, hogy ez a cucc bizony nem 2, hanem 3 napig készül. Na mindegy, fél úton már nem adtam fel, csak egy nappal később lett rongyoskiflim. A végeredmény amúgy tökéletes lett, hiába mosolyogtam meg először a centizgetős, túl precíznek tűnő leírást, be kell lássam, hogy nem hülyeség - ha valaki pontosan követi az elkészítést, nem lehet elrontani. Ebből a mennyiségből amúgy 15 croissant jön ki, amik hála az égnek jól bírják a fagyasztást. Ha legközelebb nekiállok - ami nem holnap lesz - biztos, hogy dupla adagot készítek! Az eredeti receptet a finecooking oldalról lestem.