r
Nosalty Logó

Házi tészta - csipetke

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Pancsika
Házi tészta - csipetke
adag
Előkészítés
perc
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 361 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2168 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 292 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    683.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    52 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 361 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    76 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4101.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    133 mg
  • Foszfor
    923 mg
  • Nátrium
    2611 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    382.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    217 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    310 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    221 micro
  • Kolin:
    621 mg
  • Retinol - A vitamin:
    310 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1064 micro
Összesen 2168 kcal
  • 11% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    551.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    351 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    143 micro
Összesen 292 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megmosott tojásokat felütjük, alaposan elkeverjük a sóval. A lisztet kimérjük, és odakészítjük a hideg vizet, ha szükséges a tészta összeállításához.
  2. Egy nagyobb edénybe vagy gyúródeszkára halmozzuk a lisztet, közepébe mélyedést vájunk. A tojás folyamatos adagolásával összedolgozzuk a tésztát. Közben, ha szükséges, akkor pici vízzel lazítjuk a tésztát.
  3. Amikor már teljesen sima a tészta (nincsenek benne csomók), és elválik a gyúródeszkától vagy az edény falától, akkor gombócot formázunk belőle, melyet nedves konyharuhával szorosan lefedünk (vagy kevés zsiradékkal vagy olajjal bekenünk, és nedves konyharuhával befedjük). Ezután a tésztát hűvös helyen minimum fél órát pihentetjük.
  4. Lisztezett gyúródeszkára tesszük a gombócot, picit a tetejét is lisztezzük, majd egyenletes vastagságúra (kb. 1-2 mm) nyújtjuk a tésztát. Utána többször átforgatjuk a tésztát egyik oldaláról a másikra. Közben szükség esetén lisztezzük a deszkát vagy a tésztát. Ezt a fázist géppel is lehet végezni.
  5. Amikor megfelelően ki van nyújtva a tészta, akkor a széle felől nagyobb darabokat tépünk le a tésztából, melyeket kisebb (kb. 1x1 cm-es), szabálytalan formájú darabokra szaggatunk szét. Ez Kalocsa környékén szokásos, a férjemék Szolnok környékén picit megsodorják, és gombócokat formáznak a tésztából, viszont ők nem nyújtják a tésztát, hanem közvetlenül a nagy gombócból tépik le a szükséges darabokat (így ez gyorsabb). Az így kapott tésztát szükség esetén még picit lisztezzük, alaposan átforgatjuk, majd szétterítve hűvös helyen kiszárítjuk (kb. 1 nap). Utána dobozokba kiadagoljuk, és hűtőben tároljuk felhasználásig (ez max. néhány nap).
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 52
  • Össznézettség: 4352
  • Feltöltés dátuma: 2020. május 25.

Ajánló

Jól illik a bablevesekhez, gulyásleveshez, lencséhez.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Házi tészta - csipetke
Pancsika 101 recept

Házi tészta kollekciónk 2. darabja a csipetke (férjem csipkedettként ismeri :)), szintén ott figyel mindig a hűtőben egy dobozzal, mert nagyon jó levesbetét, de én pl. szeretem tojással, vagy sajtos, túrós és tejfölösen is egy gyors vacsorához. Csülkös bableves receptem is csipetkével készítettem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...