Házi sajt Timcsótól
- 20% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 20% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 20% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 39.1 g
Zsír
-
Összesen 25.3 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3214.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 1471 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 1694 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.4 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1175 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
- 20% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 156.2 g
Zsír
-
Összesen 101.3 g
-
Telített zsírsav 50 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12857 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 5883 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 6776 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 209.6 g
-
Cukor 203 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 316.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 392 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 383 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 189 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4702 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 582 micro
- 20% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 1 mg
-
Foszfor 2 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 5.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 88 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A tejet feltesszük forrni
- A citromsavat feloldjuk 1,5 dl vízbe.
- Egy nagy szűrőt vagy tésztafőzőt kibélelünk egy ritkaszövésű anyaggal, melyet előtte bevizeztünk (kisgyermekesek előnyben, mert a textilpelus teljesen jó erre a célra).
- Ha már kezd a tej emelkedni, de még nem forr, beletesszük a sót, fokhagymát, fűszereket elkeverjük, és ha teljesen felforrt, beletesszük a feloldott citromsavat is.
- Picit elkeverjük, és rögtön elzárjuk alatta a gázt. A fehérje kicsapódik, feljön a tetejére, alul marad a savó, de nem szűrjük le, még 15 percet "pihen".
- Aztán beleöntjük a kibélelt szűrőbe, és egy vízzel teli edényt teszünk a tetejére, hogy a felesleges savót kipréseljük.
- Kb. 15-20 perc múlva kibonthatjuk a sajtot, és máris szeletelhető (bár ilyenkor még meleg). Hűtőben egy hétig is eláll.
- Elkészítettem: 35 alkalommal
- Receptkönyvben: 417
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 30004
- Feltöltés dátuma: 2012. február 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Évekkel ezelőtt tanultam ezt a sajtot Krisnavölgyben, azóta rengetegszer elkészítettem. Az ízét lehet variálni, ebbe egy "sajt fűszerkeverék van". Készen vettem, de nagyon jó bele a kapor, kömény, snidling, lilahagyma, kakukkfű, chili, dió és még sorolhatnám... A sajt keménységét a citromsav mennyiségével lehet szabályozni, ha kicsit többet teszünk bele, akkor keményebb lesz, kb. mint egy orda. Reszelni nem lehet, nem olvad, viszont grillezni nagyon szuper! Ebből a tej és citromsav mennyiségből 70 dkg sajt lesz. A savót sem szoktam kiönteni, kenyerek, pogácsák sütéséhez víz helyett használom. Aki kedvet érez magában, hogy kipróbálja, azt szoktam javasolni, először csak natúr sajtot készítsen (sóval), hogy érezze milyen az "alap" íze, aztán jöhet a fantázia!