Házi limoncello
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1870g citrom287 kcal
-
750g vodka1733 kcal
-
300g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1870g citrom287 kcal
-
750g vodka1733 kcal
-
300g víz0 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
59.9g citrom9 kcal
-
24g vodka56 kcal
-
9.6g víz0 kcal
-
6.4g cukor25 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 601.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 269 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 292.3 g
-
Cukor 224 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1681.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 525 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 198 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 601.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 269 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 292.3 g
-
Cukor 224 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1681.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 525 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 109 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 198 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 109 micro
- 1% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 6 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Kezdjük azzal, hogy a citromokat alaposan megmossuk, majd a héjukat vastag csíkokra hámozzuk. Öntsük a vodkát az üvegbe, és keverjük össze a citromhéjjal. Szórjuk hozzá a szemes fekete borsot. Adjuk hozzá a vodkát, keverjük össze, majd szorosan zárjuk le az üveget fedővel. Hagyjuk, hogy a citrom és a vodka szobahőmérsékleten – lehetőleg hűvös, árnyékos helyen, például a kamrában – legalább öt napig, vagy akár egy teljes hónapig érlelődjön, fermentálódjon. Minél tovább hagyjuk állni, annál intenzívebb, citromosabb íze lesz.
- Ha kóstolás után elégedettek vagyunk az ízével, szűrjük át egy finom szitán, és facsarjuk ki a citrom héját, hogy minden csepp limoncellót felhasználjunk. Egy serpenyőben keverjük össze egyenlő arányban a vizet és a kristálycukrot, melegítsük fel, amíg a cukor fel nem oldódik, gyakran kevergetve. Hagyjuk kihűlni a keveréket, majd lassan keverjük hozzá a limoncellóhoz.
- Egyes recepteknél ezután újabb egy hónapos pihentetés következik, én ezt most nem vártam ki, de ha van kedvünk, és nem futunk ki a nyárból, érleljük nyugodtan tovább.
- Fogyasztásig tároljuk a limoncellót a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban.
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2384
- Feltöltés dátuma: 2022. május 20.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A limoncello az egyik legismertebb olasz likőr. Ezt az erős, napfényes, citrommal átitatott olasz likőrt általában digestifként vagy vacsora utáni italként fogyasztják. Hazájának tekinti magát Sorrento, Amalfi és Capri is. Ezen a zsebkendő nagyságú háromszögű területen lényegében mindenki készíti, és generációról generációra adja tovább a receptet. A limoncello tehát otthon, házilag is elkészíthető alkoholos ital (persze az itthon kapható citromok a közelében sem járnak a napfényes Olaszország citrusainak), ha a saját konyhánkban kísérletezünk vele, készüljünk fel rá, hogy sajnos nem azonnal fogyasztható: receptünk mindössze 15 percnyi gyakorlati munkát igényel, de legalább egy hetet kell várni, mielőtt elfogyaszthatjuk a végeredményt (de léteznek olyan szigorú receptúrák is, ahol az elkészítés időtartama nagyjából nyolcvan nap körül van, és a héjak érlelésének, fermentációjának ideje semmiképpen nem lehet kevesebb két hónapnál). Kizárólag vastag héjú, organikus, azaz kezeletlen citromot válasszunk a házi limoncellónk érleléséhez. Fogyasztás előtt fűszerezzük egész fekete borsszemekkel, ami újabb izgalmat hoz a savanykás citromlikőrünkbe.