Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
A fasírthoz
-
125g csirkemellfilé150 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
25g burgonya14 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
15g zsemlemorzsa59 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fekete bors1 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
A mártásokhoz
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
A fasírthoz
-
500g csirkemellfilé600 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
60g zsemlemorzsa237 kcal
-
11g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
A mártásokhoz
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
A fasírthoz
-
25.5g csirkemellfilé31 kcal
-
5.6g tojás7 kcal
-
5.1g burgonya3 kcal
-
4.6g vöröshagyma2 kcal
-
4.1g sárgarépa1 kcal
-
5.1g paprika1 kcal
-
3.1g zsemlemorzsa12 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
5.1g zsemlemorzsa20 kcal
-
8.7g napraforgó olaj76 kcal
A mártásokhoz
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 41.3 g
Zsír
-
Összesen 80.9 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2409.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 266 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 525 mg
-
Nátrium 1478 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 293 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 388 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 215 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 623 micro
-
β-karotin 1558 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 249 micro
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 165.3 g
Zsír
-
Összesen 323.5 g
-
Telített zsírsav 91 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 1079 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9638.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 208 mg
-
Kálcium 1065 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 330 mg
-
Foszfor 2098 mg
-
Nátrium 5911 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 199.8 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1172.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1554 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 77 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 61 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 347 micro
-
Kolin: 860 mg
-
Retinol - A vitamin: 926 micro
-
α-karotin 2493 micro
-
β-karotin 6231 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 997 micro
- 9% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 490.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 301 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 127 micro
-
β-karotin 317 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Hozzávalók
A fasírthoz
-
2 db tojás
-
1 db burgonya
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 db sárgarépa
-
6 ek zsemlemorzsa
-
1.5 tk só
A mártásokhoz
Elkészítés
A fasírthoz
- Tegyük egy mély edénybe a darált húst, és reszeljük hozzá a nagylyukú reszelőn a vöröshagymát, a burgonyát, a sárgarépát és a a paprikát.
- Tegyünk bele másfél tk sót, 1 kk őrölt fekete borsot, 6 ek zsemlemorzsát. Üssük bele a két tojást, alaposan gyúrjuk össze, és tegíük félre.
- Közben csináljuk meg a 3 mártást. Vegyünk elő 3 kisebb mártásos tálat. Borítsunk beléjük 1-1 tejfölt. Az egyikbe tegyünk 1 ek erőspistát, és rakjuk a hűtőbe.
- A másikba zúzzunk bele 2 gerezd fokhagymát, majd 1 csipet sóval keverjük össze, és ez is mehet a hűtőbe.
- A harmadikba kell 1 dl majonéz, 1 ek méz, 1 csipet só, 1 tk őrölt bors. Keverjük össze, majd be vele a hűtőbe.
- Vegyük elő újra afasírtalapot. A maradék zsemlemorzsát öntsük egy peremmel rendelkező edénybe vagy tálba.
- Az összekevert fasírtalapból enyhén beolajozott (esetleg a hideg víz is segít, hogy ne ragadjon, de az olaj jobb) kézzel formázzunk kb. 3 cm-es gombócokat. Alaposan forgassuk meg őket a zsemlemorzsában.
- Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, de ne maximumra tegyük a tűzhelyet, inkább 3/4 erősségen menjen. Süssük a gombócokat minden oldalukon barnára.
- Csepegtessük le őket papírtörlőn, de ne hagyjuk rajtuk, hanem tegyük át őket egy kerámia- vagy jénai edénybe. Nehasználjunk fémedényt a tálaláshoz, mert nem lesz ropogós.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 79
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 18611
- Feltöltés dátuma: 2011. január 20.
Ajánló
A képen látható kettő, a fenti leírásnak nem megfelelő, oda nem illő részlet. Aki megtalálja az nagyon figyelt, 5-ös. Az egyik egy diverzáns, nagy, lapos darab, ami ugye jogosan veti fel a kérdést, hogy ott hogyan számoltam ki a 2-3 cm-es méretet. A válasz: sehogy. Abba az 1 darabba kísérleti jelleggel beletöltöttem egy chilipaprikát :). A másik a kör alapú, csonka gúla formájú köret, ami egy újragondolt lencse variáció. Erről majd később.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
(Ki (mi) a fasírt?, jajnemá', nem a Rájkönnnnen) Hát, kérem, én írok egy levelet Brüsszelnek a KJH-ba (Kajajogi Hivatal). Mer’ itt kérem, folyamatos hátrányos megkülönböztetésben van része egyes szerencsétlen ételeknek. Hogyasszonygyapéldául: Tisztelt KJH! Hogy lehet az, kérem, hogy egyes ételeket hívhatnak Jókai Bablevesnek, meg Fogas Orly Módrának vagy Csokiszuflénak, esetleg Rozéra Sült Kacsamellnek, másokat meg simán csak FASÍRT-nak? Hát, hogyvanez, kérem? Megkérdeznék, hogy: Ki akar FASÍRT-ot? Persze hogy senki. Csokiszuflét meg mindenki akar. Jó hogy. Pedig a fasírt is nagyon finom, csak rosszul lett elnevezve, ezért kérem a Tisztelt Hivatalt, hogy nevezzék át. Köszönettel: Pavella János Valahogy úgy lehetett, hogy volt egy ember az eleink között, aki azért felelt, hogy legyenek új szavak mindenre… és akkor kitalálta, hogy megvan az új magyar szó: FASÍRT, és akkor elkezdett gondolkozni, hogy: demirevonatkozzonez… és 'sztem ő nem ételnévnek szánta, hanem filmcímnek. Csak rossz kategóriába jelölte. Mert 'hálivúdi' 1 dolláros szuperprodukciókhoz filmcímnek nagggyon jó lenne. Például főcím: Az óriáspókok visszatérnek, alcím: A fasírt, vagy főcím: Az oktopuszok újratámadnak, de visszavonulnak, és aztán újratámadnak, alcím: A fasírt. De ételnévnek nagyon rossz. Na, amíg átnevezik, addig mi készítsük el modern verzióban. Ez a variáció simán elmegy partikelléknek (nem célba dobni, hanem kajaként). Kell hozzá 0,5 kg darált csirkemell vagy valamilyen darált szárnyas hús (pl. pegazus), 2 db tojás, 1 db nagy burgonya, 1 db nagy vöröshagyma, 1 db nagy sárgarépa, 1 paprika (ha bííírod, akkor erős), 1 csomag zsemlemorzsa. Ha a zsemlemorzsa neked nem okés, akkor helyettesítsd úgy, hogy veszel teljes kiőrlésű kétszersültet vagy (márkanevet nem akarok írni, de nem tudom, hogy úgy, hogy extrudált kenyér, ki ismerné) abonettet, és reszeld le a sajtreszelőn (kislyukún). A mártásokhoz 3x2 dl tejföl, erőspista, fokhagyma, majonéz, mustár és a szokásos só, bors, méz. A vöröshagymát, krumplit, répát és paprikát reszeld le a nagylyukú reszelőn, és keverd bele a darált húsba. Üsd bele a tojásokat. Tegyél bele 1,5 teáskanál sót és egy kávéskanál borsot, 6 evőkanál zsemlemorzsát. Alaposan gyúrd össze. A maradék zsemlemorzsát öntsd egy lapos edénybe. Pereme is legyen ennek az edénynek, mert egyébként a következő művelet elvégzése komoly nehézségeket jelent, és a konyád elmorzsásodik, mint a Góbi morzsatag. Na, ha meggyúrtad, akkor formázz belőle 2-3 cm-es kis golyókat, és ezeket alaposan forgasd meg a zsemlemorzsában. Ekkora adagból lesz kb. 40 db. Ha most lenne mozsár ágyúd, mint Gáboráronnak, akkor lenne ám bele muníció.Mielőtt sütnéd, csináljuk meg a mártásokat (lásd receptleírás). A sütés. Forrósíts fel fél liter olajat egy serpenyőben, és a tűzhelyet állítsd kb. 75%-os fokozatra. Mehetnek bele a golyók, forgasd meg őket többször is sülés közben. Ha minden oldaluk megbarnult, akkor ok. Több adagban csináld. Ez kb. 6-8 perc/adag, mert elég kicsiket csináltunk, persze sok mindentől függ (pl. serpenyő), a lényeg: ne égjen oda. Ha kész, szedd ki őket egy papírszalvétára, de ne hagyd rajta, mert nem lesz ropogós. Ha lecsöpögtek, akkor tedd őket egy jénaiba vagy egy nagyobb tányérra. Mártogassátok, toljátok. Ja, és kezdjük el a némingelést (köszi Évi). Küldjetek új név javaslatokat a fasírtra! A beküldők között kisorsolok egy valamit. Majd kitalálom, hogy mit. Az első javaslat: party-fasi. Vagy szuperboll. Jó mi? Magamnak is kisorsolok valamit.