r
Nosalty Logó

Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?

0,0

0 ÉRTÉKELÉS28 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
nemnagykunszt
Hátrányos megkülönböztetés, avagy Ki (mi) a fasírt?
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A fasírthoz

A mártásokhoz

1085
Kalória
41.3g
Fehérje
50g
Szénhidrátok
80.9g
Zsír
293g
Víz
269.8g
Koleszterin
3.6g
Rost
15.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A fasírthoz

A mártásokhoz

Összesen 1085 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A fasírthoz

A mártásokhoz

Összesen 4343 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A fasírthoz

A mártásokhoz

Összesen 220 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    80.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2409.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    266 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    525 mg
  • Nátrium
    1478 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    293 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    388 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    215 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    623 micro
  • β-karotin
    1558 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    249 micro
Összesen 1085 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    165.3 g

Zsír

  • Összesen
    323.5 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    74 g
  • Koleszterin
    1079 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9638.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    1065 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    330 mg
  • Foszfor
    2098 mg
  • Nátrium
    5911 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    199.8 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    1172.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1554 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    77 mg
  • C vitamin:
    98 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    61 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    347 micro
  • Kolin:
    860 mg
  • Retinol - A vitamin:
    926 micro
  • α-karotin
    2493 micro
  • β-karotin
    6231 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    997 micro
Összesen 4343 kcal
  • 9% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    490.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    59.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    127 micro
  • β-karotin
    317 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 220 kcal

Elkészítés

A fasírthoz

  1. Tegyük egy mély edénybe a darált húst, és reszeljük hozzá a nagylyukú reszelőn a vöröshagymát, a burgonyát, a sárgarépát és a a paprikát.
  2. Tegyünk bele másfél tk sót, 1 kk őrölt fekete borsot, 6 ek zsemlemorzsát. Üssük bele a két tojást, alaposan gyúrjuk össze, és tegíük félre.
  3. Közben csináljuk meg a 3 mártást. Vegyünk elő 3 kisebb mártásos tálat. Borítsunk beléjük 1-1 tejfölt. Az egyikbe tegyünk 1 ek erőspistát, és rakjuk a hűtőbe.
  4. A másikba zúzzunk bele 2 gerezd fokhagymát, majd 1 csipet sóval keverjük össze, és ez is mehet a hűtőbe.
  5. A harmadikba kell 1 dl majonéz, 1 ek méz, 1 csipet só, 1 tk őrölt bors. Keverjük össze, majd be vele a hűtőbe.
  6. Vegyük elő újra afasírtalapot. A maradék zsemlemorzsát öntsük egy peremmel rendelkező edénybe vagy tálba.
  7. Az összekevert fasírtalapból enyhén beolajozott (esetleg a hideg víz is segít, hogy ne ragadjon, de az olaj jobb) kézzel formázzunk kb. 3 cm-es gombócokat. Alaposan forgassuk meg őket a zsemlemorzsában.
  8. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, de ne maximumra tegyük a tűzhelyet, inkább 3/4 erősségen menjen. Süssük a gombócokat minden oldalukon barnára.
  9. Csepegtessük le őket papírtörlőn, de ne hagyjuk rajtuk, hanem tegyük át őket egy kerámia- vagy jénai edénybe. Nehasználjunk fémedényt a tálaláshoz, mert nem lesz ropogós.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 20 perc

(Ki (mi) a fasírt?, jajnemá', nem a Rájkönnnnen) Hát, kérem, én írok egy levelet Brüsszelnek a KJH-ba (Kajajogi Hivatal). Mer’ itt kérem, folyamatos hátrányos megkülönböztetésben van része egyes szerencsétlen ételeknek. Hogyasszonygyapéldául: Tisztelt KJH! Hogy lehet az, kérem, hogy egyes ételeket hívhatnak Jókai Bablevesnek, meg Fogas Orly Módrának vagy Csokiszuflénak, esetleg Rozéra Sült Kacsamellnek, másokat meg simán csak FASÍRT-nak? Hát, hogyvanez, kérem? Megkérdeznék, hogy: Ki akar FASÍRT-ot? Persze hogy senki. Csokiszuflét meg mindenki akar. Jó hogy. Pedig a fasírt is nagyon finom, csak rosszul lett elnevezve, ezért kérem a Tisztelt Hivatalt, hogy nevezzék át. Köszönettel:     Pavella János Valahogy úgy lehetett, hogy volt egy ember az eleink között, aki azért felelt, hogy legyenek új szavak mindenre… és akkor kitalálta, hogy megvan az új magyar szó: FASÍRT, és akkor elkezdett gondolkozni, hogy: demirevonatkozzonez… és 'sztem ő nem ételnévnek szánta, hanem filmcímnek. Csak rossz kategóriába jelölte. Mert 'hálivúdi' 1 dolláros szuperprodukciókhoz filmcímnek nagggyon jó lenne. Például főcím: Az óriáspókok visszatérnek, alcím: A fasírt, vagy főcím: Az oktopuszok újratámadnak, de visszavonulnak, és aztán újratámadnak, alcím: A fasírt. De ételnévnek nagyon rossz. Na, amíg átnevezik, addig mi készítsük el modern verzióban. Ez a variáció simán elmegy partikelléknek (nem célba dobni, hanem kajaként). Kell hozzá 0,5 kg darált csirkemell vagy valamilyen darált szárnyas hús (pl. pegazus), 2 db tojás, 1 db nagy burgonya, 1 db nagy vöröshagyma, 1 db nagy sárgarépa, 1 paprika (ha bííírod, akkor erős), 1 csomag zsemlemorzsa. Ha a zsemlemorzsa neked nem okés, akkor helyettesítsd úgy, hogy veszel teljes kiőrlésű kétszersültet vagy (márkanevet nem akarok írni, de nem tudom, hogy úgy, hogy extrudált kenyér, ki ismerné) abonettet, és reszeld le a sajtreszelőn (kislyukún). A mártásokhoz 3x2 dl tejföl, erőspista, fokhagyma, majonéz, mustár és a szokásos só, bors, méz. A vöröshagymát, krumplit, répát és paprikát reszeld le a nagylyukú reszelőn, és keverd bele a darált húsba. Üsd bele a tojásokat. Tegyél bele 1,5 teáskanál sót és egy kávéskanál borsot, 6 evőkanál zsemlemorzsát. Alaposan gyúrd össze. A maradék zsemlemorzsát öntsd egy lapos edénybe. Pereme is legyen ennek az edénynek, mert egyébként a következő művelet elvégzése komoly nehézségeket jelent, és a konyád elmorzsásodik, mint a Góbi morzsatag. Na, ha meggyúrtad, akkor formázz belőle 2-3 cm-es kis golyókat, és ezeket alaposan forgasd meg a zsemlemorzsában. Ekkora adagból lesz kb. 40 db. Ha most lenne mozsár ágyúd, mint Gáboráronnak, akkor lenne ám bele muníció.Mielőtt sütnéd, csináljuk meg a mártásokat (lásd receptleírás). A sütés. Forrósíts fel fél liter olajat egy serpenyőben, és a tűzhelyet állítsd kb. 75%-os fokozatra. Mehetnek bele a golyók, forgasd meg őket többször is sülés közben. Ha minden oldaluk megbarnult, akkor ok. Több adagban csináld. Ez kb. 6-8 perc/adag, mert elég kicsiket csináltunk, persze sok mindentől függ (pl. serpenyő), a lényeg: ne égjen oda. Ha kész, szedd ki őket egy papírszalvétára, de ne hagyd rajta, mert nem lesz ropogós. Ha lecsöpögtek, akkor tedd őket egy jénaiba vagy egy nagyobb tányérra. Mártogassátok, toljátok. Ja, és kezdjük el a némingelést (köszi Évi). Küldjetek új név javaslatokat a fasírtra! A beküldők között kisorsolok egy valamit. Majd kitalálom, hogy mit. Az első javaslat: party-fasi. Vagy szuperboll. Jó mi? Magamnak is kisorsolok valamit.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Hagyományos babgulyás

Legyen szó csirkepaprikásról, rakott káposztáról, paprikás krumpliról vagy más hagyományos ételről, mind a főzés öröme és a jó ízek jegyében születtek. Ilyen lenne ez a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!