Hatlapos krémes sütemény
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
3g tejföl7 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
4g méz13 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
3 kcal
-
8g tej5 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
100g tej56 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
7g finomliszt24 kcal
A tetejére
-
10g tortabevonó55 kcal
-
4g vaj30 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
600g finomliszt2184 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
180g sertészsír1624 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
50g méz152 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
1200g tej672 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
A tetejére
-
120g tortabevonó655 kcal
-
50g vaj359 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tésztához
-
20.8g finomliszt76 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
6.3g sertészsír56 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
1.7g méz5 kcal
-
0g szalalkáli0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
3.5g tej2 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
41.7g tej23 kcal
-
6.9g cukor27 kcal
-
4.2g vaj30 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
2.8g finomliszt10 kcal
A tetejére
-
4.2g tortabevonó23 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.8 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 379.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 104 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.5 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 129.8 g
Zsír
-
Összesen 405 g
-
Telített zsírsav 200 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 138 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 930 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4555.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 1792 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 345 mg
-
Foszfor 1246 mg
-
Nátrium 865 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 918.1 g
-
Cukor 384 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 221.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1370 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 263 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 485 mg
-
Retinol - A vitamin: 1344 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 310 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 648 micro
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.9 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
2 db tojás
-
12 ek sertészsír
-
2 ek tejföl
-
2 ek cukor
-
2 ek méz
-
1 teáskanál szalalkáli
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 dl tej
-
1 csipet só
A krémhez
A tetejére
-
5 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet tálba szitáljuk, a szalalkálit langyos tejben feloldjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalóval együtt a liszthez, és jól összedolgozzuk közepesen kemény tésztává.
- Majd hat egyforma darabra vágjuk, és cipó alakra formázzuk. Lisztezett deszkán, egymás után vékonyra nyújtjuk őket, és a gáztepsi hátulján egyenként 200 fokon 8-10 perc alatt világosra sütjük. Vigyázzunk vele, mert nagyon hamar megéghet. A tapasztalat szerint egyre melegebb a sütő, így egyre hamarabb megsülnek a lapok. Miután megsültek, elkészítjük az alábbi hozzávalókból a krémet.
- A krémhez a cukrot megpirítjuk, hozzáadjuk a vajat, majd a tej 3/4-ét, és addig főzzük, míg a karamell teljesen elolvad benne.
- Közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a lisztet és a fahéjat, majd ezt is hozzáadjuk a karamelles tejhez és addig főzzük, míg besűrűsödik.
- A még forró krémmel megtöltjük a lapokat szép sorban úgy, hogy mindegyik lapra jusson a krémből. Kb. 2,5-3 normál merőkanálnyi megy egy lapra. A tetejét szabadon hagyjuk, mert azt csokival vonjuk be.
- Amíg a csokit elkészítjük érdemes a sütemény tetejére rátenni a tepsit (aljával lefelé). Arra pedig, nehezékként egy vaskosabb szakácskönyvet, és így tömöríteni a süteményt. Így eloszlik a krém, és sima felületet kapunk a csokival való bevonáshoz.
- A vajat egy edényben kisütjük, de úgy, hogy ne barnuljon meg, csak a vizet főzzük ki belőle. Majd levéve a tűzről beletesszük az apróra tört csokoládét, és addig keverjük míg az teljesen felolvad. Persze, ezt helyesen gőz fölött kellene felolvasztani, de így sokkal egyszerűbb. Gyors mozdulatokkal elsimítjuk a sütemény tetején, miután elkezd megdermedni, villával hullámokat rajzolhatunk a csokiba, de hagyhatjuk simán is.
- Hűtőbe téve pihentetjük, másnap szeletelve tálaljuk. Úgy a legfinomabb, mielőtt kínáljuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk kissé felengedni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 687
- Tegnapi nézettség: 60
- 7 napos nézettség: 299
- Össznézettség: 127345
- Feltöltés dátuma: 2012. január 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Ezt a süteményt mi csak úgy emlegetjük, hogy "hatlapos", ami arra utal, hogy 6 lapot sütünk, amit finom krémmel töltünk. De van aki csak "szalakáli, vagy szalagárés" krémesnek hívja, mivel ez az egyik hozzávalója. Évek óta sütöm ezt a süteményt, a család imádja, ünnep nem telhet el nélküle. Igaz, első hallásra ijesztő lehet, hogy hat lapot kell sütni hozzá, és persze a tészta sütése közben áradó szúrós, szalmiákos szag sem kellemes, de nem kell megijedni, mert ha rutint szerzünk, már nem is találjuk annyira macerásnak. És a szag is csak addig tart, amíg sülnek a lapok. Megéri, mert a végeredmény kárpótol minket. Olyan süteményt kóstolhatunk, hogy örökre beleszeretünk ebbe a nem túl édes, enyhén karamelles-fahéjas csodába, ami szinte elolvad a szánkban, annyira puha és krémes. Eleinte, sok különböző receptet próbáltam, aztán szokás szerint, kialakítottam a saját verziómat. Tudjátok: "ahány ház, annyi szokás". Ezért is osztom meg veletek. Még több finomságért látogasd meg oldalam.