Hagyományos teljes kiőrlésű kalács
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
443 kcal
-
7 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
14g kókuszolaj126 kcal
-
100g mandulatej38 kcal
-
33g xilit80 kcal
-
17g mazsola50 kcal
-
18g tojás23 kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1328 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
43g kókuszolaj379 kcal
-
300g mandulatej114 kcal
-
100g xilit240 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
55g tojás69 kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
39.1g teljes kiőrlésű liszt130 kcal
-
2 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
-
4.2g kókuszolaj37 kcal
-
29.3g mandulatej11 kcal
-
9.8g xilit23 kcal
-
4.9g mazsola15 kcal
-
5.4g tojás7 kcal
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 915.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 169 mg
-
Foszfor 533 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 48.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 456 micro
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 56.9 g
Zsír
-
Összesen 62.6 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2747.1 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 506 mg
-
Foszfor 1600 mg
-
Nátrium 288 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 414.9 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 144.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 317 micro
-
Kolin: 421 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1367 micro
- 8% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 268.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 156 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 14.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Hozzávalók
-
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
2 dkg friss élesztő
-
1 db tojás
-
0.5 dl kókuszolaj
-
3 dl mandulatej
-
10 dkg xilit
-
5 dkg mazsola
Elkészítés
- A teljes kiőrlésű búzalisztet mély tálba helyezzük, és a közepében kis mélyedést képezünk. Az élesztőt kevés langyos xilites/mézes/barna cukros mandulatejben elkeverjük, pár percet várunk, majd beleöntjük a mélyedésbe, és kevés lisztet keverünk hozzá.
- Ezután a maradék mandulatejet meglangyosítjuk, és a habosra fölvert tojást hozzákeverjük, majd a langyos élesztős tejhez hozzáöntjük. A mazsolát célszerű már az elején megmosni, és 5 percig langyos, édes vízben áztatni, majd a lisztre szórni.
- Ezután megkezdjük a dagasztást, közben a kókuszolajat fokozatosan a tésztához adagoljuk, és bedolgozzuk. Ha a tészta elválik a táltól és hólyagos lesz, befejezhetjük a dagasztást.
- A tésztát cipó alakúra formázzuk, és megszórjuk liszttel, majd 35-50 percig kelni hagyjuk. A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd a tésztát három részre osztjuk.
- Kis cipókat készítünk, rudakat formázunk belőlük, és megfonjuk a tésztát, majd a tetejét lekenjük tojással, ettől szép, fényes, sárgás színű lesz.
- Előmelegített, nem túl forró sütőbe tesszük, 25-30 percig 160 fokon sütjük, amíg a teteje szép piroskás nem lesz.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8587
- Feltöltés dátuma: 2018. december 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hoztam nektek egy számomra nagyon kedves receptet, amit még a nagymamától tanultam fehér lisztes tésztakészítési módszerrel. Mivel a fehér lisztet és a cukrot már több mint 7 éve száműztem a konyhából, így gondoltam, hogy egy kicsit egészségesebbé varázsolom az alapanyagokat, hogy ne keljen lemondanom erről a finomságról. Általában a kelt tésztás dolgokkal nem túl jó a kapcsolatom, mert akármennyire gyúrom, dagasztom, majd pihentetem a tésztát, végeredményként nem olyan, amilyen kellene, hogy legyen… Lehet, hogy azért is lett ez a kalácsrecept a kedvencem, mert valahányszor ezt készítem, mindig tuti siker, és ami a legjobb, hogy nem csak reggelire, de a vendégek várására is nagyon kedvező. Ízlésünk szerint ízesíthetjük, lehet kakaós, vaníliás, mazsolás, karácsonykor fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel felturbózhatjuk, vagy akár több ízűt is készíthetünk egyszerre. Nálunk legtöbbször a hagyományos, de olykor a kakaós ízesítésű kerül az asztalra. A tésztát finomíthatjuk még különböző olajos magvakkal, és a hagyományos kalácsformát is bátran alakíthatjuk, formálhatjuk fantáziánk szerint.