r
Nosalty Logó

Hagyományos alföldi szárma

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Hagyományos alföldi szárma
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

620
Kalória
57.3g
Fehérje
30.9g
Szénhidrátok
29.5g
Zsír
740.9g
Víz
194.9g
Koleszterin
10.7g
Rost
10.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 620 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 6187 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 65 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    29.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2727.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    666 mg
  • Nátrium
    1704 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.9 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    740.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    110 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    202 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    87 micro
  • β-karotin
    113 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    564 micro
Összesen 620 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    573.4 g

Zsír

  • Összesen
    295.3 g
  • Telített zsírsav
    99 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    1949 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27279.3 g
  • Cink
    53 mg
  • Szelén
    565 mg
  • Kálcium
    1849 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1046 mg
  • Foszfor
    6655 mg
  • Nátrium
    17043 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    308.8 g
  • Cukor
    104 mg
  • Élelmi rost
    107 mg

Víz

  • Összesen
    7409.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    415 micro
  • B6 vitamin:
    18 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1101 mg
  • D vitamin:
    545 micro
  • K vitamin:
    2020 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    15 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    153 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1677 micro
  • Kolin:
    2450 mg
  • Retinol - A vitamin:
    280 micro
  • α-karotin
    867 micro
  • β-karotin
    1128 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5639 micro
Összesen 6187 kcal
  • 7% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    184 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    79.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 65 kcal

Elkészítés

  1. A káposzta külső 2 réteg levelét leszedjük. A torzsáját óvatosan kivágjuk. Egy nagy fazékban 5-6 liter vizet forralunk. Belerakjuk az egész fej káposztát torzsával lefelé, így főzzük 2 percig, megfordítjuk, hogy a torzsája legyen felül, és úgy még 3 percig főzzük, utána hideg víz alá rakjuk egy kis időre. Óvatosan leszedegetjük a leveleket, és félrerakjuk hűlni. Miután meghűlt egy kicsit, kivágjuk a főeret belőle.
  2. A darált húst a sóval, a borssal, a fűszerpaprikával, a köménymaggal, a nyers rizzsel, a fokhagymával és a tojásokkal összekeverjük. A savanyú káposztát lemossuk hideg vízzel.
  3. Egy 15-20 literes lábas aljára inox rácsot teszünk (ha nincs rácsunk, akkor az alját a lábasnak erősen kimossuk szivaccsal). Egyenletesen eloszlatjuk az aljában a savanyú káposztát.
  4. A káposzta levelekbe 2-2 1/2 evőkanál tölteléket rakunk. Feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. Ha marad töltelék, akkor gombócokat csinálunk, és a káposzták tetejére rakjuk szellősen. A lábasba úgy rakjuk, hogy az edényben a széle felé körben legyen. Felöntjük éppen annyi vízzel, ami ellepi. Fedővel lefedve, lassú tűzön, forrástól számítva 2-3 órát főzzük. Kiveszünk egyet, és ha félbevágjuk, akkor a rizs főtt és a hús nem nyers.
  5. Ha kész, levesszük a tűzről, és kiszedjük tálaló edényekbe, a levet az edényben hagyjuk. Visszatesszük forrni a levet. A zsírból és a lisztből zsemle színű rántást készítünk. Lassan, folyamatos kevergetés mellett a káposzta levébe csurgatjuk, 10 percig főzzük a rántással. A káposztákra szedjük, és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 150 perc

Ezt a receptet is mamámtól tanultam. A különbség e között és a sima töltött káposzta között az, hogy ezen rántás is van, és nem főtt a rizs, hanem nyers, ami teljesen megfő, miközben készül. Karácsonyra is jó, és mi disznóvágáskor is el szoktuk készíteni friss, darált húsból egy kis kolbászhússal. Évente minimum négyszer főzzük meg.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!