Hagyományos alföldi szárma
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g káposzta60 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
10g rizs36 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
150g savanyú káposzta29 kcal
-
2g sertészsír14 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
200g víz0 kcal
Összesen
620
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
3000g káposzta600 kcal
-
2500g darált sertéshús4550 kcal
-
100g rizs358 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
1500g savanyú káposzta285 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
2000g víz0 kcal
Összesen
6187
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
32.3g káposzta6 kcal
-
27g darált sertéshús49 kcal
-
1.1g rizs4 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.2g tojás1 kcal
-
16.2g savanyú káposzta3 kcal
-
0.2g sertészsír1 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
21.6g víz0 kcal
Összesen
65
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.3 g
Zsír
-
Összesen 29.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2727.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 666 mg
-
Nátrium 1704 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 740.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 110 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 202 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 245 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 87 micro
-
β-karotin 113 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 564 micro
Összesen
620
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 573.4 g
Zsír
-
Összesen 295.3 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 1949 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 27279.3 g
-
Cink 53 mg
-
Szelén 565 mg
-
Kálcium 1849 mg
-
Vas 55 mg
-
Magnézium 1046 mg
-
Foszfor 6655 mg
-
Nátrium 17043 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 308.8 g
-
Cukor 104 mg
-
Élelmi rost 107 mg
VÍZ
-
Összesen 7409.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 415 micro
-
B6 vitamin: 18 mg
-
B12 Vitamin: 11 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1101 mg
-
D vitamin: 545 micro
-
K vitamin: 2020 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 15 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 10 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 153 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1677 micro
-
Kolin: 2450 mg
-
Retinol - A vitamin: 280 micro
-
α-karotin 867 micro
-
β-karotin 1128 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5639 micro
Összesen
6187
kcal
- 7% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 184 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
65
kcal
Hozzávalók
-
2500 g darált sertéshús
-
2 teáskanál só
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
köménymag ízlés szerint
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 db tojás
-
1500 g savanyú káposzta
-
1 ek sertészsír
-
2 evőkanál finomliszt
Elkészítés
- A káposzta külső 2 réteg levelét leszedjük. A torzsáját óvatosan kivágjuk. Egy nagy fazékban 5-6 liter vizet forralunk. Belerakjuk az egész fej káposztát torzsával lefelé, így főzzük 2 percig, megfordítjuk, hogy a torzsája legyen felül, és úgy még 3 percig főzzük, utána hideg víz alá rakjuk egy kis időre. Óvatosan leszedegetjük a leveleket, és félrerakjuk hűlni. Miután meghűlt egy kicsit, kivágjuk a főeret belőle.
- A darált húst a sóval, a borssal, a fűszerpaprikával, a köménymaggal, a nyers rizzsel, a fokhagymával és a tojásokkal összekeverjük. A savanyú káposztát lemossuk hideg vízzel.
- Egy 15-20 literes lábas aljára inox rácsot teszünk (ha nincs rácsunk, akkor az alját a lábasnak erősen kimossuk szivaccsal). Egyenletesen eloszlatjuk az aljában a savanyú káposztát.
- A káposzta levelekbe 2-2 1/2 evőkanál tölteléket rakunk. Feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. Ha marad töltelék, akkor gombócokat csinálunk, és a káposzták tetejére rakjuk szellősen. A lábasba úgy rakjuk, hogy az edényben a széle felé körben legyen. Felöntjük éppen annyi vízzel, ami ellepi. Fedővel lefedve, lassú tűzön, forrástól számítva 2-3 órát főzzük. Kiveszünk egyet, és ha félbevágjuk, akkor a rizs főtt és a hús nem nyers.
- Ha kész, levesszük a tűzről, és kiszedjük tálaló edényekbe, a levet az edényben hagyjuk. Visszatesszük forrni a levet. A zsírból és a lisztből zsemle színű rántást készítünk. Lassan, folyamatos kevergetés mellett a káposzta levébe csurgatjuk, 10 percig főzzük a rántással. A káposztákra szedjük, és tálaljuk.
- Elkészítettem: 200 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 56
- 7 napos nézettség: 615
- Össznézettség: 63695
- Feltöltés dátuma: 2017. január 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ezt a receptet is mamámtól tanultam. A különbség e között és a sima töltött káposzta között az, hogy ezen rántás is van, és nem főtt a rizs, hanem nyers, ami teljesen megfő, miközben készül. Karácsonyra is jó, és mi disznóvágáskor is el szoktuk készíteni friss, darált húsból egy kis kolbászhússal. Évente minimum négyszer főzzük meg.