r
Nosalty Logó

Habkönnyű croissant

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Habkönnyű croissant
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 663 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 3979 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 346 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    560.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    302 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    298 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 663 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.5 g

Zsír

  • Összesen
    218.6 g
  • Telített zsírsav
    132 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3363.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    187 mg
  • Kálcium
    507 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    721 mg
  • Nátrium
    1809 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    425.7 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1787 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    242 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 3979 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    292.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    157 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 346 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Egy nagy keverőtálban (a legegyszerűbb, ha elektromos mixerrel és annak tésztakeverő csigájával dolgozunk, kézzel sokkal hosszabb ideig tart!) összeforgatjuk először a szárazanyagokat: a lisztet cukorral, élesztővel, sóval. Fél perc után adjuk hozzá a tejet és a kockázott vaj negyedét (közepes fokozaton) keverjük addig, ameddig egy tésztagolyó lesz belőle, ami elválik az edény falától. Ez kb. 5 perc.
  2. Amikor a tészta jól összeállt, formázzunk belőle egy cipót, lapogassuk el, és helyezzük egy kilisztezett lapos tálba (akár sütőformába). Tegyük hűtőbe úgy fél órára.
  3. Mielőtt kivennénk a tésztát a hűtőből, két sütőpapír között helyezzük el a hűtött (maradék) vajkockákat, és sodrófa segítségével nyújtsuk őket egy táblába, kb 20x20 cm-es szögletes formába.
  4. Közben a hűtőből lisztezett deszkára vegyük ki a tésztát (a tetejére is kerüljön egy szórásnyi liszt), kézzel formázzuk szögletesre, és sodrófával nyújtsuk kb. 40x40 cm-es, fél cm vastagságú lapba. A tetejéről ecset segítségével söpörjük le a felesleges lisztet. Ennek a közepébe 90 fok elforgatással helyezzük bele a sütőpapírok közül kiszedett vajlapot. (A sarkai a tészta egyenes oldalai felé mutassanak.) Hajtsuk be a tészta négy sarkát a vajlapra, így egy kis batyu lesz belőle. Középen jól nyomjuk össze, és hajtsuk félbe. Ekkor nyújtsuk hosszába dupla méretűre, majd lefelé hajtsuk megint be az egyharmadát és rá alulról az alsó harmadát, hogy újból egy kis batyut kapjunk. Fóliával takarjuk le, és tegyük minimum fél órára hűtőbe.
  5. Az utolsó hosszában nyújtást, harmadba hajtást ismételjük meg még legalább kétszer. Lisztezett deszkán dolgozzunk, de a tészta tetejéről mindig söpörjük le a felesleges lisztet, és a nyújtások között hűtsük a tésztát fél óráig. Ez azért kell, hogy a vaj ne olvadjon meg a rétegek között. (Az így elkészült tészta légmentesen lefóliázva egy-két napig eláll a hűtőben, de akár egészben vagy részben egy hétig fagyasztható és a későbbiek során használható fel.)
  6. Az utolsó hűtés után nyújtsuk hosszában ki háromszorosára a tésztát. Éles késsel vagy pizza vágóval keresztbe vágjunk belőle hosszú, vékony háromszögeket. Ezeket hosszabb oldalukon kézzel kicsit nyújtsuk meg, hajtsuk be a végeit, és a hosszú csúcsos felük felé görgessük, tekerjük be. Ha tölteni szeretnénk ekkor tehetünk bele sűrű lekvárt, csokoládét, vagy sonka és sajtkockákat. A kiflik csücskeit hajlítsuk befelé. Tetejüket kenjük meg az enyhén sózott, felvert vizes tojással bőven.
  7. Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon süssük a croissant-okat 20 percig. Két tepsibe férnek be, tehát az egyiket helyezzük magasra, a másikat alulra, és sütés közben cseréljük meg őket (10-10 perc).
  8. Ha elkészültek, akkor várjunk egy-két percet, és már fogyaszthatjuk is őket. Meglátjuk, hogy ettől a módszertől, micsoda gyönyörű réteges tésztájú kiflik lesznek, akárcsak a francia pékségben! Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 222
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 27594
  • Feltöltés dátuma: 2014. november 24.

Ajánló

Magában tea, kávé, kakaó mellé nagyszerű, de töltve is készíthetjük. Legjobb, ha megformázva hűtőbe tesszük és reggel sütjük ki. Eszméletlen jó illat lesz tőle a lakásban, és mindenki örül majd az omlós tésztának!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Macera ide vagy oda a vajas tésztánál nincs jobb! Ha a croissant-t úgy készítjük, hogy a tésztájába és külön a lapok közé is gyúrunk a fagyos vajból, akkor csodálatos rétegeket kapunk.

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...