Habkönnyű croissant
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
2 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g só0 kcal
-
50g tej28 kcal
-
42g vaj299 kcal
A kenéshez
Összesen
663
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
13 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
4g só0 kcal
-
300g tej168 kcal
-
250g vaj1793 kcal
A kenéshez
Összesen
3979
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
43.4g finomliszt158 kcal
-
0.3g instant élesztő1 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
26.1g tej15 kcal
-
21.7g vaj156 kcal
A kenéshez
Összesen
346
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 560.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 302 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 298 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
663
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 70.5 g
Zsír
-
Összesen 218.6 g
-
Telített zsírsav 132 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 718 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3363.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 507 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 721 mg
-
Nátrium 1809 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 425.7 g
-
Cukor 44 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 145.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1787 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 254 micro
-
Kolin: 242 mg
-
Retinol - A vitamin: 1755 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 333 micro
Összesen
3979
kcal
- 8% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 292.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 63 mg
-
Nátrium 157 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
346
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
1 kávéskanál instant élesztő
-
3 ek cukor
-
1 kávéskanál só
-
3 dl tej
-
25 dkg vaj
A kenéshez
Elkészítés
A tésztához
- Egy nagy keverőtálban (a legegyszerűbb, ha elektromos mixerrel és annak tésztakeverő csigájával dolgozunk, kézzel sokkal hosszabb ideig tart!) összeforgatjuk először a szárazanyagokat: a lisztet cukorral, élesztővel, sóval. Fél perc után adjuk hozzá a tejet és a kockázott vaj negyedét (közepes fokozaton) keverjük addig, ameddig egy tésztagolyó lesz belőle, ami elválik az edény falától. Ez kb. 5 perc.
- Amikor a tészta jól összeállt, formázzunk belőle egy cipót, lapogassuk el, és helyezzük egy kilisztezett lapos tálba (akár sütőformába). Tegyük hűtőbe úgy fél órára.
- Mielőtt kivennénk a tésztát a hűtőből, két sütőpapír között helyezzük el a hűtött (maradék) vajkockákat, és sodrófa segítségével nyújtsuk őket egy táblába, kb 20x20 cm-es szögletes formába.
- Közben a hűtőből lisztezett deszkára vegyük ki a tésztát (a tetejére is kerüljön egy szórásnyi liszt), kézzel formázzuk szögletesre, és sodrófával nyújtsuk kb. 40x40 cm-es, fél cm vastagságú lapba. A tetejéről ecset segítségével söpörjük le a felesleges lisztet. Ennek a közepébe 90 fok elforgatással helyezzük bele a sütőpapírok közül kiszedett vajlapot. (A sarkai a tészta egyenes oldalai felé mutassanak.) Hajtsuk be a tészta négy sarkát a vajlapra, így egy kis batyu lesz belőle. Középen jól nyomjuk össze, és hajtsuk félbe. Ekkor nyújtsuk hosszába dupla méretűre, majd lefelé hajtsuk megint be az egyharmadát és rá alulról az alsó harmadát, hogy újból egy kis batyut kapjunk. Fóliával takarjuk le, és tegyük minimum fél órára hűtőbe.
- Az utolsó hosszában nyújtást, harmadba hajtást ismételjük meg még legalább kétszer. Lisztezett deszkán dolgozzunk, de a tészta tetejéről mindig söpörjük le a felesleges lisztet, és a nyújtások között hűtsük a tésztát fél óráig. Ez azért kell, hogy a vaj ne olvadjon meg a rétegek között. (Az így elkészült tészta légmentesen lefóliázva egy-két napig eláll a hűtőben, de akár egészben vagy részben egy hétig fagyasztható és a későbbiek során használható fel.)
- Az utolsó hűtés után nyújtsuk hosszában ki háromszorosára a tésztát. Éles késsel vagy pizza vágóval keresztbe vágjunk belőle hosszú, vékony háromszögeket. Ezeket hosszabb oldalukon kézzel kicsit nyújtsuk meg, hajtsuk be a végeit, és a hosszú csúcsos felük felé görgessük, tekerjük be. Ha tölteni szeretnénk ekkor tehetünk bele sűrű lekvárt, csokoládét, vagy sonka és sajtkockákat. A kiflik csücskeit hajlítsuk befelé. Tetejüket kenjük meg az enyhén sózott, felvert vizes tojással bőven.
- Előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon süssük a croissant-okat 20 percig. Két tepsibe férnek be, tehát az egyiket helyezzük magasra, a másikat alulra, és sütés közben cseréljük meg őket (10-10 perc).
- Ha elkészültek, akkor várjunk egy-két percet, és már fogyaszthatjuk is őket. Meglátjuk, hogy ettől a módszertől, micsoda gyönyörű réteges tésztájú kiflik lesznek, akárcsak a francia pékségben! Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 222
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 27660
- Feltöltés dátuma: 2014. november 24.
Ajánló
Magában tea, kávé, kakaó mellé nagyszerű, de töltve is készíthetjük. Legjobb, ha megformázva hűtőbe tesszük és reggel sütjük ki. Eszméletlen jó illat lesz tőle a lakásban, és mindenki örül majd az omlós tésztának!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Gréti
588 recept
Macera ide vagy oda a vajas tésztánál nincs jobb! Ha a croissant-t úgy készítjük, hogy a tésztájába és külön a lapok közé is gyúrunk a fagyos vajból, akkor csodálatos rétegeket kapunk.