adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
75g fehérbab250 kcal
-
75g vöröshagyma27 kcal
-
75g sárgarépa27 kcal
-
17g burgonya10 kcal
-
0g marhacsont0 kcal
-
250g víz0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g zsálya1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
315
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
450g fehérbab1499 kcal
-
450g vöröshagyma164 kcal
-
450g sárgarépa164 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
0g marhacsont0 kcal
-
1500g víz0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g zsálya3 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
11g só0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
Összesen
1892
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
15.2g fehérbab51 kcal
-
15.2g vöröshagyma6 kcal
-
15.2g sárgarépa6 kcal
-
3.4g burgonya2 kcal
-
0g marhacsont0 kcal
-
50.6g víz0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
65
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.2 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1478.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 232 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 277 mg
-
Nátrium 782 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 388.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 559 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 319 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2321 micro
-
β-karotin 5551 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 188 micro
Összesen
315
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.2 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8871.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 1389 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 984 mg
-
Foszfor 1660 mg
-
Nátrium 4694 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 362.5 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 89 mg
VÍZ
-
Összesen 2329.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3354 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 116 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1916 micro
-
Kolin: 368 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 13926 micro
-
β-karotin 33303 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 1128 micro
Összesen
1892
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 78.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 470 micro
-
β-karotin 1123 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
65
kcal
Hozzávalók
-
450 g fehérbab
-
450 g vöröshagyma
-
450 g sárgarépa
-
1.5 l víz
-
1 kk kakukkfű
-
1 kk zsálya
-
1 kk fekete bors
-
1 ek só
-
1 tk petrezselyem
Elkészítés
- A babot beáztatjuk legalább egy éjszakán át, de 18 óra is lehet. Minél hosszabb ideig áztatjuk, annál rövidebb a főzési idő és kevésbé fúj fel. Ez a régi, elcsépelt tanács nekem bevált. Cseréljük a bab áztatóvizét legalább egyszer.
- A babot leszűrjük, és egy nagy fazékba öntjük.
- A hagymát felkockázzuk, a sárgarépát felkarikázzuk, a burgonyát apró darabokra vágjuk, a babhoz adjuk, és összekeverjük.
- A marhalábszárcsontot a keverék közepébe helyezzük, és annyi vizet adunk hozzá, ami ellepi az összes hozzávalót. Beleszórjuk a kakukkfüvet, zsályát, borsot.
- Közepes lángon felforraljuk, majd alacsonyabbra állítjuk a lángot, hogy még mindig lobogjon, de ne forrjon. Így főzzük 3 órán át. Néha keverjük meg!
- Kikaparjuk a csontvelőt, és elkeverjük a levesben. A csontot kivesszük a levesből, hozzáadjuk a sót.
- További fél órán át főzzük. Az utolsó 10 percben hozzáadjuk a petrezselymet.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 896
- Feltöltés dátuma: 2015. február 03.
Ajánló
Gazdag ízvilágú, laktató bableves túlfűszerezés nélkül. A csontvelő kissé be is sűrítette a levest.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A receptet a "Tradicional Farmhouse Fare" című szakácskönyvből fordítom, ami a Farmers Weekly magazinba beküldött recepteket gyűjti össze. A "Guernsey bean jar" receptet Mrs W. Le Tissier osztotta meg, aki maga is Guernsey szigetén élt. Guernsey angol fennhatóság alá tartozik, de földrajzilag közelebb van Franciaországhoz. A recept nem adott meg pontos mennyiséget a kakukkfűre, zsályára, petrezselyemre, borsra és sóra. Az eredeti recept a sütőben készül, az első órában 220 Celsius fokon, majd 150 Celsius fokra csökkentve további 6 óra alatt. Körülményesnek és kicsit pazarlónak tartottam ezt a módszert, így a tűzhelyen készítettem.