Gőzölt naspolyás puding
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 12% Zsír
A pudinghoz
-
150g naspolya46 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
50g méz152 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
155g finomliszt564 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A karamellszószhoz
-
45g narancslé21 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
70g habtejszín204 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2475
kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 12% Zsír
A pudinghoz
-
150g naspolya46 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
130g cukor503 kcal
-
50g méz152 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
155g finomliszt564 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A karamellszószhoz
-
45g narancslé21 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
70g habtejszín204 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2475
kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 12% Zsír
A pudinghoz
-
17.3g naspolya5 kcal
-
6.9g vaj50 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
5.8g méz18 kcal
-
12.7g tojás16 kcal
-
0.6g vaníliaaroma0 kcal
-
17.9g finomliszt65 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
A karamellszószhoz
-
5.2g narancslé2 kcal
-
8.1g cukor31 kcal
-
2.3g vaj17 kcal
-
8.1g habtejszín24 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
286
kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 31.3 g
Zsír
-
Összesen 97.5 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 977.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 458 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 379.8 g
-
Cukor 247 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 284.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 976 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 331 mg
-
Retinol - A vitamin: 883 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 75 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 567 micro
Összesen
2475
kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 31.3 g
Zsír
-
Összesen 97.5 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 610 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 977.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 458 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 379.8 g
-
Cukor 247 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 284.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 976 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 95 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 331 mg
-
Retinol - A vitamin: 883 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 75 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 567 micro
Összesen
2475
kcal
- 4% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.8 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
286
kcal
Hozzávalók
A pudinghoz
-
60 g vaj
-
130 g cukor
-
2 ek méz
-
2 db tojás
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
155 g finomliszt
-
2 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
-
0.5 teáskanál szegfűszeg
-
0.5 teáskanál gyömbérpor
-
0.5 teáskanál kardamom
A karamellszószhoz
-
0.5 narancsból nyert narancslé
-
70 g cukor
-
20 g vaj
-
70 ml habtejszín
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
1 csipet só
Elkészítés
A pudinghoz
- A vajat kihabosítjuk a mézzel, cukorral és vaníliával, majd egyenként hozzáadjuk a két tojást, és tovább keverjük, míg a massza fel nem veszi őket teljesen. A lisztet elkeverjük a sóval, fűszerekkel, sütőporral és szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a nedves alaphoz. Gyorsan elkeverjük, de csak addig, míg nem maradnak a masszában száraz részek.
- Hozzáforgatjuk a tésztához a naspolyapürét is. Alaposan kivajazunk egy kellő méretű fémedényt (lehet sütőforma, de tál is), majd beleöntjük a masszát. Ne töltsük túl az edény felénél, mert nőni fog a sütemény. Az edény tetejét befedjük egy réteg alufóliával, majd egy réteg sütőpapírral is és az egészet lekötjük befőttes gumival vagy madzaggal.
- Egy kellően nagy lábosban vizet forralunk (ne érjen a fazék negyedénél tovább), majd, ha már gyöngyözik, az aljára helyezzük a masszával megtöltött edényt. Tegyünk alá valami hőálló tárgyat (pl. kistányér, pogácsaszaggató), ami megakadályozza, hogy közvetlen forróság érje a süteményt. A piskótát lefedve gőzöljük nagyjából másfél órán keresztül. A víz ne forrjon, csak gyengéden gyöngyözzön, és ha kell, pótoljuk ki az elpárolgott mennyiséget.
- A puding akkor készült el, ha egy beleszúrt tű vagy fogpiszkáló tisztán jön ki belőle. A még meleg süteményt kibontjuk, majd kiborítjuk egy tálra és a karamellszósszal, tejszínhabbal tálaljuk.
A karamellszószhoz
- A narancs levét és a cukrot egy serpenyőben elkezdjük melegíteni, kevergetés nélkül forgatjuk az edényt, míg karamellt nem kapunk. Ehhez hozzáadjuk a vajat, majd, ha elolvadt, a habtejszínt is. Kevergetve sűrű szószt főzünk, amit a tűzről levéve narancshéjjal és egy csipet sóval ízesítünk.
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 284
- Feltöltés dátuma: 2024. február 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
A klasszikus brit gőzölt puding naspolyás kiegészítést kap ebben a receptben, valamint aromás fűszereket, karamellszószos tálalást, egyszóval abszolút dekadens megjelenést. Ne féljünk a gőzöléstől sem, jóval egyszerűbb, mint amilyennek tűnik!