Naspolya

A naspolya a hazánkban is honos, rózsafélék családjába tartozó naspolyafa termése. A gyümölcs kb. 4 cm átmérőjű, barnás színű, utóérő. Ha a fán hagyva egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, akkor megpuhul és fogyasztható, de ha szedéskor még kemény, akkor pihentessük kamrában, szalmán, amíg megérik.
A naspolya tápanyagtartalma meglehetősen magas, ráadásul kiváló C-vitamin-forrás az évnek abban a szakában, amikor hazai, friss gyümölcsöt már nem lehet kapni. Általában lekvárfőzésre használják, magas pektintartalma miatt gyümölcszselét is készíthetünk belőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A naspolya hazánkban is termő, a rózsafélék családját gyarapító gyümölcs, amit általában november végén tudunk szedni. Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcsféle. Íze édes-savanykás, enyhén fanyar, és lekvárhoz, gyümölcspüréhez vagy likőrhöz is felhasználható. Már a középkorban is kedvelt gyümölcs volt, gyakran ültették kastélykertekbe és parasztházak udvarába, mivel hosszú életű, és kevés gondozást igényel.
A naspolya utóérő gyümölcs, ezért szedésekor vagy vásárlásakor még a keményebb, feszes darabokat keressük. November végén és december elején kapjuk a legízletesebb barna gyümölcsöket. Hűvös, száraz helyen tároljuk, de érdemes minél hamarabb elfogyasztani vagy feldolgozni, ha már beérett a gyümölcs. Ha piacon vagy zöldségesnél vásároljuk, kérdezzük meg, milyen fajta, és hogyan érdemes fogyasztani.
A naspolya gazdag rostban, így jótékony hatással van az emésztésre. C-vitamin- és antioxidáns-tartalma erősíti az immunrendszert. Alacsony kalóriatartalma miatt egészséges nassolnivaló. A naspolya táplálja a jótékony bélbaktériumokat, így prebiotikus hatása van. Káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában. Néhány kultúrában a naspolyát nyugtató hatása miatt is fogyasztják.
Íze édes-savanykás, enyhén fanyar, és lekvárhoz, gyümölcspüréhez vagy likőrhöz is felhasználható. Frissen ritkán fogyasztják, inkább feldolgozva érdemes felhasználni.
Készülhet belőle gőzölt naspolyás puding, naspolyás pite törökmogyoróval, sima naspolyás pite, naspolyalekvár, de éretten, magában fogyasztva is remek csemege.
Még több naspolyás receptért görgess lejjebb!
November végén, december elején van szezonja.
Száraz, hűvös helyen tartsuk a naspolyát, de érdemes minél előbb fogyasztani vagy feldogozni.
fehérjetartalom
0.43 g
zsírtartalom
0.139 g
szénhidráttartalom
12.14 g
víztartalom
86.73 g
Foszfor
27 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.1 g
C vitamin
1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
A vitamin
76 µg
fehérje
0.43 g
Zsír
telített zsírsav
0.04 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.091 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
27 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.05 mg
Réz
0.04 mg
Mangán
0.148 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
víz
86.73 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.019 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.024 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
Folát
14 µg
A vitamin
76 µg
C vitamin
1 mg
B6 vitamin
0.1 g
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
NosaltyMai menünknek nincs párja! Nem mondjuk, hogy könnyed, de laktató, az fix! Klasszikus legényfogó, zöldséges lasagne nem csak vegánoknak, majd végezetül egy limonádé hűti le a kedélyeket.
NosaltyNem véletlen, hogy az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon, ha egyszer olyan szerény, házias, de karakteres és laktató fogásokkal van tele, mint a minestrone. Nézzük, mi a titok nyitja, segít a Napi Tipp!
Lakos BenedekNem kérdés, hogy a zabpehely nagyon egészséges, de csak akkor, ha megfelelő alapanyagokkal kombináljuk.
Tömjünk meg ma minden gyomrot: készüljön ebédre krumpligombócleves, rakott cukkini és bundás alma.
Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!