Naspolya

Naspolya

Leírás

Naspolya – receptek, leírás, tippek

A naspolya a hazánkban is honos, rózsafélék családjába tartozó naspolyafa termése. A gyümölcs kb. 4 cm átmérőjű, barnás színű, utóérő. Ha a fán hagyva egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, akkor megpuhul és fogyasztható, de ha szedéskor még kemény, akkor pihentessük kamrában, szalmán, amíg megérik.

A naspolya tápanyagtartalma meglehetősen magas, ráadásul kiváló C-vitamin-forrás az évnek abban a szakában, amikor hazai, friss gyümölcsöt már nem lehet kapni. Általában lekvárfőzésre használják, magas pektintartalma miatt gyümölcszselét is készíthetünk belőle.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a napsolya?

A naspolya hazánkban is termő, a rózsafélék családját gyarapító gyümölcs, amit általában november végén tudunk szedni. Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcsféle. Íze édes-savanykás, enyhén fanyar, és lekvárhoz, gyümölcspüréhez vagy likőrhöz is felhasználható. Már a középkorban is kedvelt gyümölcs volt, gyakran ültették kastélykertekbe és parasztházak udvarába, mivel hosszú életű, és kevés gondozást igényel.

Hogyan vásároljuk?

A naspolya utóérő gyümölcs, ezért szedésekor vagy vásárlásakor még a keményebb, feszes darabokat keressük. November végén és december elején kapjuk a legízletesebb barna gyümölcsöket. Hűvös, száraz helyen tároljuk, de érdemes minél hamarabb elfogyasztani vagy feldolgozni, ha már beérett a gyümölcs. Ha piacon vagy zöldségesnél vásároljuk, kérdezzük meg, milyen fajta, és hogyan érdemes fogyasztani.

Mire jó a napsolya?

A naspolya gazdag rostban, így jótékony hatással van az emésztésre. C-vitamin- és antioxidáns-tartalma erősíti az immunrendszert. Alacsony kalóriatartalma miatt egészséges nassolnivaló. A naspolya táplálja a jótékony bélbaktériumokat, így prebiotikus hatása van. Káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában. Néhány kultúrában a naspolyát nyugtató hatása miatt is fogyasztják.

Íze édes-savanykás, enyhén fanyar, és lekvárhoz, gyümölcspüréhez vagy likőrhöz is felhasználható. Frissen ritkán fogyasztják, inkább feldolgozva érdemes felhasználni.

Mi készülhet a naspolyából?

Készülhet belőle gőzölt naspolyás puding, naspolyás pite törökmogyoróval, sima naspolyás pite, naspolyalekvár, de éretten, magában fogyasztva is remek csemege.

Még több naspolyás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

November végén, december elején van szezonja.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen tartsuk a naspolyát, de érdemes minél előbb fogyasztani vagy feldogozni.

100g Naspolya

fehérjetartalom

0.43 g

zsírtartalom

0.139 g

szénhidráttartalom

12.14 g

víztartalom

86.73 g

gramm naspolya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

27 mg

Kalcium

16 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.1 g

C vitamin

1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.18 mg

A vitamin

76 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.43 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

egyszeresen telített zsírsav

0.008 g

többszörösen telített zsírsav

0.091 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.28 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

27 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.05 mg

Réz

0.04 mg

Mangán

0.148 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

víz

86.73 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.019 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.024 mg

Niacin - B3 vitamin

0.18 mg

Folát

14 µg

A vitamin

76 µg

C vitamin

1 mg

B6 vitamin

0.1 g

4 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...