r
Nosalty Logó

Naspolyás pite törökmogyoróval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Naspolyás pite törökmogyoróval
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 507 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 3044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 269 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 507 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.3 g

Zsír

  • Összesen
    187.4 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    703 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1745.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    385 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    271 mg
  • Foszfor
    786 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    311.7 g
  • Cukor
    163 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    452.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1105 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    987 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    233 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    709 micro
Összesen 3044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 269 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A mogyorót forró, száraz serpenyőben megpirítjuk (ne égessük oda), majd még melegen egy tiszta konyharuhába öntjük, ahol a fellazult héjak nagy részét ledörzsöljük a magokról. Az így megtisztított mogyorót aprítógépbe tesszük és lisztszerűre daráljuk.
  2. A mogyorót elkeverjük a liszttel, cukorral és sóval, majd belekockázzuk a jéghideg vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Nem baj, ha maradnak nagyobb vajdarabok a tálban, de próbáljuk meg mindegyiket az ujjaink között laposra nyomni. Az így kapott keverékbe annyi jéghideg vizet locsolunk, amennyitől épp csak összeáll a tészta. Minimális gyúrással megformázunk egy gombócot, majd frissentartó fóliában a hűtőbe tesszük pihenni.

A töltelékhez

  1. A naspolyapürét elkeverjük a sárgájával, cukorral egy narancs héjával és a fél gyümölcs levével.
  2. A pihentetett tésztánkat elővesszük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy tetszőleges piteformát (nagyjából 15-20 centi átmérőjűt), a túllógó széleket levágjuk, a tészta alját villával megszurkáljuk. A pitét kibéleljük sütőpapírral, majd sütőnehezéket vagy szárazbabot, rizst öntünk bele, hogy lenyomja a sülő tésztát.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig elősütjük a pitealapot, majd eltávolítjuk belőle a nehezéket és a papírt, és további 5 percig sütjük üresen. Ekkor kivesszük, elegyengetjük benne a tölteléket és visszatesszük 15-20 percre sülni, míg a töltelék szilárd, de krémes nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A díszítéshez

  1. A tojások fehérjét egy tálba tesszük a cukor felével. A maradék cukorból és vízből szirupot főzünk. Kemény habbá verjük a cukros fehérjét, majd a szirupot (ha már sűrűn gyöngyözik) fokozatosan belecsorgatjuk a habba. Addig keverjük az egészet, míg lágy, fényes habcsókot nem kapunk. Ekkor habzsákba töltjük, ezzel dekoráljuk a pite tetejét, karamellizáló pisztollyal enyhén meg is égethetjük. Mogyorószemeket teszünk a habcsókokra, a pitére némi mézet csorgatunk és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 8
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 144
  • Feltöltés dátuma: 2024. február 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Naspolyás pite törökmogyoróval
Lakos Benedek 373 recept

Középkori ihletésű piterecept, természetesen modern alapanyagokkal, technikákkal és legfőképpen gyors egyszerűséggel. Az omlós tésztát pirított mogyoró gazdagítja, míg a naspolyás töltelék fanyarságával csábít.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...