r
Nosalty Logó

Naspolyás pite törökmogyoróval

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Naspolyás pite törökmogyoróval
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

507
Kalória
8.4g
Fehérje
51.9g
Szénhidrátok
31.2g
Zsír
75.4g
Víz
117.1g
Koleszterin
3.9g
Rost
27.2g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 507 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 3044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

Összesen 269 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    31.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    165 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 507 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.3 g

Zsír

  • Összesen
    187.4 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    703 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1745.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    385 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    271 mg
  • Foszfor
    786 mg
  • Nátrium
    174 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    16 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    311.7 g
  • Cukor
    163 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    452.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1105 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    104 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    269 micro
  • Kolin:
    385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    987 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    233 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    709 micro
Összesen 3044 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 269 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A mogyorót forró, száraz serpenyőben megpirítjuk (ne égessük oda), majd még melegen egy tiszta konyharuhába öntjük, ahol a fellazult héjak nagy részét ledörzsöljük a magokról. Az így megtisztított mogyorót aprítógépbe tesszük és lisztszerűre daráljuk.
  2. A mogyorót elkeverjük a liszttel, cukorral és sóval, majd belekockázzuk a jéghideg vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Nem baj, ha maradnak nagyobb vajdarabok a tálban, de próbáljuk meg mindegyiket az ujjaink között laposra nyomni. Az így kapott keverékbe annyi jéghideg vizet locsolunk, amennyitől épp csak összeáll a tészta. Minimális gyúrással megformázunk egy gombócot, majd frissentartó fóliában a hűtőbe tesszük pihenni.

A töltelékhez

  1. A naspolyapürét elkeverjük a sárgájával, cukorral egy narancs héjával és a fél gyümölcs levével.
  2. A pihentetett tésztánkat elővesszük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy tetszőleges piteformát (nagyjából 15-20 centi átmérőjűt), a túllógó széleket levágjuk, a tészta alját villával megszurkáljuk. A pitét kibéleljük sütőpapírral, majd sütőnehezéket vagy szárazbabot, rizst öntünk bele, hogy lenyomja a sülő tésztát.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig elősütjük a pitealapot, majd eltávolítjuk belőle a nehezéket és a papírt, és további 5 percig sütjük üresen. Ekkor kivesszük, elegyengetjük benne a tölteléket és visszatesszük 15-20 percre sülni, míg a töltelék szilárd, de krémes nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A díszítéshez

  1. A tojások fehérjét egy tálba tesszük a cukor felével. A maradék cukorból és vízből szirupot főzünk. Kemény habbá verjük a cukros fehérjét, majd a szirupot (ha már sűrűn gyöngyözik) fokozatosan belecsorgatjuk a habba. Addig keverjük az egészet, míg lágy, fényes habcsókot nem kapunk. Ekkor habzsákba töltjük, ezzel dekoráljuk a pite tetejét, karamellizáló pisztollyal enyhén meg is égethetjük. Mogyorószemeket teszünk a habcsókokra, a pitére némi mézet csorgatunk és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Középkori ihletésű piterecept, természetesen modern alapanyagokkal, technikákkal és legfőképpen gyors egyszerűséggel. Az omlós tésztát pirított mogyoró gazdagítja, míg a naspolyás töltelék fanyarságával csábít.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!