Naspolyás pite törökmogyoróval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
17g törökmogyoró105 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
25g naspolya8 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
43g narancs15 kcal
A díszítéshez
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
3g víz0 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
3g törökmogyoró21 kcal
-
4g méz13 kcal
Összesen
507
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
100g törökmogyoró629 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
48g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
150g naspolya46 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
260g narancs89 kcal
A díszítéshez
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
15g víz0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
20g törökmogyoró126 kcal
-
25g méz76 kcal
Összesen
3044
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tésztához
-
13.2g finomliszt48 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
8.8g törökmogyoró56 kcal
-
11g vaj79 kcal
-
4.2g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
13.2g naspolya4 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
22.9g narancs8 kcal
A díszítéshez
-
7.1g tojásfehérje4 kcal
-
1.3g víz0 kcal
-
4.4g cukor17 kcal
-
1.8g törökmogyoró11 kcal
-
2.2g méz7 kcal
Összesen
269
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.4 g
Zsír
-
Összesen 31.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 117 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.9 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 75.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 118 micro
Összesen
507
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 50.3 g
Zsír
-
Összesen 187.4 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 703 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1745.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 385 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 271 mg
-
Foszfor 786 mg
-
Nátrium 174 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 311.7 g
-
Cukor 163 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 452.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1105 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 104 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 269 micro
-
Kolin: 385 mg
-
Retinol - A vitamin: 987 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 395 micro
-
β-crypt 233 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 709 micro
Összesen
3044
kcal
- 5% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 21 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
Összesen
269
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
150 g finomliszt
-
2 ek cukor
-
100 g törökmogyoró
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
2 db tojássárgája
-
50 g cukor
A díszítéshez
-
2 db tojásfehérje
-
15 ml víz
-
50 g cukor
-
20 g törökmogyoró
-
1 ek méz
Elkészítés
A tésztához
- A mogyorót forró, száraz serpenyőben megpirítjuk (ne égessük oda), majd még melegen egy tiszta konyharuhába öntjük, ahol a fellazult héjak nagy részét ledörzsöljük a magokról. Az így megtisztított mogyorót aprítógépbe tesszük és lisztszerűre daráljuk.
- A mogyorót elkeverjük a liszttel, cukorral és sóval, majd belekockázzuk a jéghideg vajat és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Nem baj, ha maradnak nagyobb vajdarabok a tálban, de próbáljuk meg mindegyiket az ujjaink között laposra nyomni. Az így kapott keverékbe annyi jéghideg vizet locsolunk, amennyitől épp csak összeáll a tészta. Minimális gyúrással megformázunk egy gombócot, majd frissentartó fóliában a hűtőbe tesszük pihenni.
A töltelékhez
- A naspolyapürét elkeverjük a sárgájával, cukorral egy narancs héjával és a fél gyümölcs levével.
- A pihentetett tésztánkat elővesszük, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy tetszőleges piteformát (nagyjából 15-20 centi átmérőjűt), a túllógó széleket levágjuk, a tészta alját villával megszurkáljuk. A pitét kibéleljük sütőpapírral, majd sütőnehezéket vagy szárazbabot, rizst öntünk bele, hogy lenyomja a sülő tésztát.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig elősütjük a pitealapot, majd eltávolítjuk belőle a nehezéket és a papírt, és további 5 percig sütjük üresen. Ekkor kivesszük, elegyengetjük benne a tölteléket és visszatesszük 15-20 percre sülni, míg a töltelék szilárd, de krémes nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A díszítéshez
- A tojások fehérjét egy tálba tesszük a cukor felével. A maradék cukorból és vízből szirupot főzünk. Kemény habbá verjük a cukros fehérjét, majd a szirupot (ha már sűrűn gyöngyözik) fokozatosan belecsorgatjuk a habba. Addig keverjük az egészet, míg lágy, fényes habcsókot nem kapunk. Ekkor habzsákba töltjük, ezzel dekoráljuk a pite tetejét, karamellizáló pisztollyal enyhén meg is égethetjük. Mogyorószemeket teszünk a habcsókokra, a pitére némi mézet csorgatunk és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 22
- Össznézettség: 253
- Feltöltés dátuma: 2024. február 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
394 recept
Középkori ihletésű piterecept, természetesen modern alapanyagokkal, technikákkal és legfőképpen gyors egyszerűséggel. Az omlós tésztát pirított mogyoró gazdagítja, míg a naspolyás töltelék fanyarságával csábít.