Görög karácsonyi kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
A kalácshoz
-
3 kcal
-
19g tej11 kcal
-
56g finomliszt205 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
1g dió8 kcal
A kenéshez
-
5g tojásfehérje3 kcal
Összesen
367
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
A kalácshoz
-
20g friss élesztő21 kcal
-
150g tej84 kcal
-
450g finomliszt1638 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
10g dió65 kcal
A kenéshez
-
40g tojásfehérje21 kcal
Összesen
2922
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
A kalácshoz
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
47.4g finomliszt173 kcal
-
11.6g tojás15 kcal
-
6.3g cukor24 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
10.5g vaj76 kcal
-
0.6g narancshéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g ánizs0 kcal
-
1.1g dió7 kcal
A kenéshez
-
4.2g tojásfehérje2 kcal
Összesen
309
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.1 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
367
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 71.6 g
Zsír
-
Összesen 104.7 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3172.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 344 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 811 mg
-
Nátrium 1662 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 416.9 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 197.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 840 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 336 micro
-
Kolin: 361 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 569 micro
Összesen
2922
kcal
- 9% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 11 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 175 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 88 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
309
kcal
Hozzávalók
A kalácshoz
-
2 dkg friss élesztő
-
1.5 dl tej
-
2 db tojás
-
0.5 tk só
-
1 narancsból nyert narancshéj
A kenéshez
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
A kalácshoz
- Meglangyosítjuk a tejet, belerakunk egy evőkanál kristálycukrot és egy nagyobb tálban elkeverjük az élesztővel és egy pohár liszttel (kb 10 dkg liszt). Híg tésztát kapunk. Lefedjük ruhával és hagyjuk 30 percig pihenni. Lyukacsos, szivacsos állagú lesz, amikor kész.
- A tojásokat és 5 ek kristálycukrot felverjük, hogy fehéres, habos legyen.
- Belekeverjük az élesztős masszába, és hozzáadjuk adagonként a maradék liszttel elkevert sót is.
- Hozzáadagoljuk a lágy vajat és lágy, rugalmas tésztává dagasztjuk. (Ragacsos ne legyen, csak lágy!) Beolajozott folpack fóliával lefedve kb 90 percetpihenni hagyjuk. (Duplájára kell dagadnia.)
- Kiborítjuk lisztezett nyújtódeszkára, jól megdögönyözzük.
- Levágunk belőle egy kb. 50 g-nyi darabot és ebbe a kis darabba beledolgozzuk az ánizst (vagy ennek híján az ouzót). Ezután félretesszük, letakarjuk.
- A nagyobbik darabba belereszeljük a narancshéjat, beleszórjuk a fahéjat és a szegfűszeget és jól átdolgozzuk, hogy egyenletesen szétoszoljon benne.
- Egy kerek cipóvá formázzuk és ráhelyezzük egy kizsírozott sütőlemezre.
- A kis darab tésztát elővesszük, kettévágjuk és mind a két feléből egy kb. 30 cm-es hosszú hurkát nyújtunk.
- Bevágjukmindkét végüket egyharmadig, hogy szétnyíljon a szál mindkét vége. A cipó tetejére helyezzük, a szétnyíló végeket kifelé kör alakúra tekerjük,(mint a képen)ésrárakunk egy-egy félszem diót minden kis köröcskébe. A másik hurkával ismételjük ezt meg, csak az előzőre merőlegesen, keresztbe.
- Fedjük be megolajozott fóliával és kelesszük kb 45 percet. Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
- Megkenjük a kalácsot a lazán felvert tojásfehérjével és sütőbe tesszük, majd kb 45 percig sütjük, míg megpirul.
- Rácsonhűtjük ki.
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 14067
- Feltöltés dátuma: 2009. november 13.
Ajánló
Igazi ünnepi kalács a szeretet ünnepére! pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Ez a recept a Kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája című könyvből való. Eddigi karácsonyok alkalmával szívesen sütöttem ezt a kalácsot, mert finom illata magában rejti az igazi "karácsonyillatot". Az íze pedig magáért beszél! Most azzal az indokkal sütöttem meg, hogy megosszam Veletek még időben ezt a receptet, legalább is Mr Smith-nek ezt mondtam...:) De tényleg, így marad ideje mindenkinek kipróbálni, hogy karácsonykor már rutinból készíthesse el. A kalács történetéről még annyit, hogy a tetejét a bizánci kereszt díszíti, a dióbelek pedig a szerencsét, az egészséget jelképezik, a fűszerek pedig a bőséget, az emelkedett hangulatot jelzik.