Gilda, a legnépszerűbb baszk pintxo
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
32.8g olajbogyó38 kcal
-
17.5g szardella (konzerv)37 kcal
-
32.8g pepperoni7 kcal
-
17g bagett47 kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1353.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 1105 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 14 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 131 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 34.7 g
Zsír
-
Összesen 28.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5414.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 432 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 4422 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.7 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 300.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 55 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 10 micro
-
α-karotin 48 micro
-
β-karotin 524 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 799 micro
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1182.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 965 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 175 micro
Hozzávalók
-
150 g olajbogyó
-
80 g szardella (konzerv)
Elkészítés
- Használjunk fa nyárspálcikákat vagy fogpiszkálókat a gilda pintxos elkészítéséhez.
- Én ezt a sorrendet szoktam követni: a nyársra felfűzök egy olívabogyót, aztán egy szardellafilét, majd egy ecetes pepperonit, ezt követően egy másik szardellafilét a másik végére, és egy olívabogyóval zárom le.
- Opcionális, de ha nem azonnal fogyasztjuk, pácoljuk be a gildákat jó minőségű extra szűz olívaolajba.
- Jól illik egy pohár txakolihoz, sörhöz vagy habzóborhoz.
- Receptkönyvben: 5
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1060
- Feltöltés dátuma: 2024. május 15.
Ajánló
A Gilda tökéletesen passzol egy pohár jó minőségű baszk körtepálinkához vagy egy üde, könnyű fehérborhoz, például egy txakolinhoz, amely egy hűsítő és frissítő ital. Emellett egyesek szerint egy finom pezsgő is kiváló választás lehet. Fontos azonban, hogy az ital ne nyomja el a Gilda ízeit, ezért érdemes olyan italt választani, amely finoman kiegészíti az étel ízeit, és nem veszi át felettük az uralmat. Emellett a Gilda pintxo tökéletesen megállja a helyét egy tapastál részeként is, egyéb ízletes falatok mellett.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
A Gilda pintxo egy hagyományos baszk pintxo (ejtsd: "pincsó"), ami egyfajta tapasnak felel meg, amit a baszk konyha gyakran kínál. Ez egy olyan csemege, amely egy szűz olajban eltett olívabogyóból, egy sós szardellafiléből és egy csípős, ecetes paprikából (általában zöld paprikából) áll. Általában egy fogpiszkálóra vagy kis nyársra húzzák, hogy könnyen kézben tarthassák és fogyaszthassák. A Gilda pintxo név eredetét tekintve nem teljesen világos, de azt mondják, hogy Ernest Hemingway kedvenc pintxója volt, és az ő nevét viseli. Ez a kis étel sokak szerint tökéletesen illusztrálja a baszk konyha egyszerűségét és ízgazdagságát.