r
Nosalty Logó

Gesztenyés csirkemell hegybíró módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Zoli
Gesztenyés csirkemell hegybíró módra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 908 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 5449 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 150 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    39.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    211 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1275.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    459 mg
  • Nátrium
    607 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.3 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    376.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    156 mg
  • Retinol - A vitamin:
    295 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    104 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 908 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    252.6 g

Zsír

  • Összesen
    237.8 g
  • Telített zsírsav
    134 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1268 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7654.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    268 mg
  • Kálcium
    382 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    575 mg
  • Foszfor
    2754 mg
  • Nátrium
    3640 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    517.6 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    2258.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1831 micro
  • B6 vitamin:
    11 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    322 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    105 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    451 micro
  • Kolin:
    934 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1768 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    622 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    443 micro
Összesen 5449 kcal
  • 8% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 150 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkemell filét szeletekre vágjuk, és a szeleteket bedörzsöljük a fűszerkeverékkel.
  2. Vizet forralunk. Amikor már lobogva forr, leforrázzuk a mélyhűtött gesztenye szemeket, és öt percig főzzük.
  3. A szőlőt leszemezzük, és félretesszük.
  4. A birset meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, és mokkacukor nagyságúra felkockázzuk. Egy tál vízbe belefacsarjuk a citrom levét, és belerakjuk a kockázott birset, így nem fog megbarnulni.
  5. A befűszerezett csirkemellszeleteket lisztbe forgatjuk, forró vajban kisütjük, és melegen tartjuk. Erre kiválóan alkalmas a gesztenye főzővize. A fazékra. amelyben a gesztenyét kifőztük egy jól illeszkedő tálat helyezünk és erre szedjük ki a kisült húsokat. A forró víz párája alulról melegíti és így nem fog kihűlni.
  6. Közben másik serpenyőbe beleöntünk három deciliter a bort, beletesszük a kockázott birset és a gesztenyét.
  7. Lefedve addig pároljuk, ameddig félig megpuhul a birs. Beletesszük a szőlőszemeket és a mézet, és készre pároljuk.
  8. A hús sütéséből visszamaradt forró vajba beleöntünk óvatosan egy deciliter bort és újra felforraljuk. Az elkészült gyümölcsragu levével felöntjük és addig forraljuk, ameddig be nem sűrűsödik.
  9. A melegen tartott csirkemell mellé tálaljuk a gyümölcsragut és a mártást.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 5367
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 25.

Ajánló

Mindenkinek, aki szereti a könnyű, gyümölcsös ételeket. Szerénytelenség nélkül állítom, hogy nagyon finom és laktató étel. Kadarkúton gluténmentes lisztet használtunk a panírozáshoz, így lisztérzékenyek is elkészíthetik. Mellé száraz fehérbort ajánlok!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Itt van az ősz újra, és örülhetünk sokféle ajándékának. Ez, no meg a gesztenyés receptverseny ihletett most meg. A birsalma fanyar íze pikáns összhangban van az édes szőlővel és a mézzel. A gesztenye pedig a köret testességét adja. Régen Baranyában és Somogyban a szegény emberek étke volt, és lisztet is őröltek belőle. Nem állítom, hogy egy somogyi hegybíró (ha tud főzni) így készítené el a csirkemellet, de minden alapanyagja megvan hozzá. Nálunk itt a Duna-Tisza közén gesztenyét csak fagyasztva lehet találni ilyenkor. A mi hegybírónk valószínűleg dióval készítené el, mert az van a szőlőhegyen. Érdekes, hogy nálunk hegyet csak a ceruzán vagy a szegen lehet találni, de a szőlős területnek itt is szőlőhegy a neve. A szőlősgazdák közötti rendrakás és a szüret idejének meghatározása mindenhol a hegybíró feladata. Dicsérje hát a munkájukat ez a finom étel. P.S.:  (ez bizony latin, a jelentése: utóirat) A recept beküldése óta már többször elkészítettem a barátok, és a családom nagy örömére. Volt amikor gluténmentes lisztet használtam. Mindannyiszor egy morzsa sem maradt meg belőle. A szavazataitoknak köszönhetően eljutottunk Kadarkútra. Kis csapatom (feleségem, az unokaöccse és az ő felesége) lelkes közreműködésével elkészítettük  ismét. Az ételünket a szakértő zsűri a legnagyobb örömünkre az első helyezéssel jutalmazta.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...