Gesztenyés csirkemell hegybíró módra
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
167g csirkemellfilé200 kcal
-
83g gesztenye163 kcal
-
100g szőlő66 kcal
-
100g birsalma35 kcal
-
8g akácméz25 kcal
-
42g vaj299 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
1g só0 kcal
-
67g fehérbor55 kcal
-
0 kcal
-
28g citrom4 kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g csirkemellfilé1200 kcal
-
500g gesztenye980 kcal
-
600g szőlő397 kcal
-
600g birsalma209 kcal
-
50g akácméz152 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
8g só0 kcal
-
400g fehérbor328 kcal
-
0 kcal
-
170g citrom26 kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
27.2g csirkemellfilé33 kcal
-
13.6g gesztenye27 kcal
-
16.3g szőlő11 kcal
-
16.3g birsalma6 kcal
-
1.4g akácméz4 kcal
-
6.8g vaj49 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
10.9g fehérbor9 kcal
-
0 kcal
-
4.6g citrom1 kcal
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.1 g
Zsír
-
Összesen 39.6 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 211 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1275.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 459 mg
-
Nátrium 607 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 86.3 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 376.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 156 mg
-
Retinol - A vitamin: 295 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 104 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 252.6 g
Zsír
-
Összesen 237.8 g
-
Telített zsírsav 134 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1268 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7654.2 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 268 mg
-
Kálcium 382 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 575 mg
-
Foszfor 2754 mg
-
Nátrium 3640 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 517.6 g
-
Cukor 137 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 2258.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1831 micro
-
B6 vitamin: 11 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 322 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 105 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 451 micro
-
Kolin: 934 mg
-
Retinol - A vitamin: 1768 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 622 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 443 micro
- 8% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 208.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 61.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Hozzávalók
-
100 dkg csirkemellfilé
-
2 ek akácméz
-
25 dkg vaj
-
2 kávéskanál só
-
4 kávéskanál magyaros fűszerkeverék
-
1 db citrom
Elkészítés
- A csirkemell filét szeletekre vágjuk, és a szeleteket bedörzsöljük a fűszerkeverékkel.
- Vizet forralunk. Amikor már lobogva forr, leforrázzuk a mélyhűtött gesztenye szemeket, és öt percig főzzük.
- A szőlőt leszemezzük, és félretesszük.
- A birset meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, és mokkacukor nagyságúra felkockázzuk. Egy tál vízbe belefacsarjuk a citrom levét, és belerakjuk a kockázott birset, így nem fog megbarnulni.
- A befűszerezett csirkemellszeleteket lisztbe forgatjuk, forró vajban kisütjük, és melegen tartjuk. Erre kiválóan alkalmas a gesztenye főzővize. A fazékra. amelyben a gesztenyét kifőztük egy jól illeszkedő tálat helyezünk és erre szedjük ki a kisült húsokat. A forró víz párája alulról melegíti és így nem fog kihűlni.
- Közben másik serpenyőbe beleöntünk három deciliter a bort, beletesszük a kockázott birset és a gesztenyét.
- Lefedve addig pároljuk, ameddig félig megpuhul a birs. Beletesszük a szőlőszemeket és a mézet, és készre pároljuk.
- A hús sütéséből visszamaradt forró vajba beleöntünk óvatosan egy deciliter bort és újra felforraljuk. Az elkészült gyümölcsragu levével felöntjük és addig forraljuk, ameddig be nem sűrűsödik.
- A melegen tartott csirkemell mellé tálaljuk a gyümölcsragut és a mártást.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 5367
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 25.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a könnyű, gyümölcsös ételeket. Szerénytelenség nélkül állítom, hogy nagyon finom és laktató étel. Kadarkúton gluténmentes lisztet használtunk a panírozáshoz, így lisztérzékenyek is elkészíthetik. Mellé száraz fehérbort ajánlok!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Itt van az ősz újra, és örülhetünk sokféle ajándékának. Ez, no meg a gesztenyés receptverseny ihletett most meg. A birsalma fanyar íze pikáns összhangban van az édes szőlővel és a mézzel. A gesztenye pedig a köret testességét adja. Régen Baranyában és Somogyban a szegény emberek étke volt, és lisztet is őröltek belőle. Nem állítom, hogy egy somogyi hegybíró (ha tud főzni) így készítené el a csirkemellet, de minden alapanyagja megvan hozzá. Nálunk itt a Duna-Tisza közén gesztenyét csak fagyasztva lehet találni ilyenkor. A mi hegybírónk valószínűleg dióval készítené el, mert az van a szőlőhegyen. Érdekes, hogy nálunk hegyet csak a ceruzán vagy a szegen lehet találni, de a szőlős területnek itt is szőlőhegy a neve. A szőlősgazdák közötti rendrakás és a szüret idejének meghatározása mindenhol a hegybíró feladata. Dicsérje hát a munkájukat ez a finom étel. P.S.: (ez bizony latin, a jelentése: utóirat) A recept beküldése óta már többször elkészítettem a barátok, és a családom nagy örömére. Volt amikor gluténmentes lisztet használtam. Mindannyiszor egy morzsa sem maradt meg belőle. A szavazataitoknak köszönhetően eljutottunk Kadarkútra. Kis csapatom (feleségem, az unokaöccse és az ő felesége) lelkes közreműködésével elkészítettük ismét. Az ételünket a szakértő zsűri a legnagyobb örömünkre az első helyezéssel jutalmazta.