Gesztenyepüré házilag
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A püréhez
-
250g gesztenye490 kcal
-
75g tej42 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
38g habtejszín110 kcal
-
13g vaj90 kcal
A tálaláshoz
-
38g habtejszín110 kcal
Összesen
890
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A püréhez
-
1000g gesztenye1960 kcal
-
300g tej168 kcal
-
400g víz0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
150g habtejszín438 kcal
-
50g vaj359 kcal
A tálaláshoz
-
150g habtejszín438 kcal
Összesen
3557
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
A püréhez
-
47.6g gesztenye93 kcal
-
14.3g tej8 kcal
-
19g víz0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
7.1g habtejszín21 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
A tálaláshoz
-
7.1g habtejszín21 kcal
Összesen
169
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 37.9 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 495.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 82 mg
-
Foszfor 144 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 128.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 279.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 297 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 101 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 148 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 289 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
890
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 32.2 g
Zsír
-
Összesen 151.8 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 441 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1983.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 764 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 326 mg
-
Foszfor 575 mg
-
Nátrium 294 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 512.6 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 1118.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1189 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 404 mg
-
D vitamin: 69 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 594 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 1158 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 259 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
3557
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 94.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 27 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 53.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
A püréhez
-
1 kg gesztenye
-
3 dl tej
-
4 dl víz
-
5 dkg cukor
-
1.5 dl habtejszín
A tálaláshoz
-
1.5 dl habtejszín
Elkészítés
A püréhez
- A gesztenyék púpos tetejét éles késsel X alakban bemetszük, vigyázva, hogy a gesztenye húsába ne nagyon vágjunk bele. A vágással felfelé alufóliával bélelt tepsire ültetjük a gesztenyéket és vizet öntünk alájuk.
- 120 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Ez idő alatt a tetejük a vágás mentén kinyílik.
- Még forrón nekikezdünk a sziszifuszi melónak: a gesztenyéket megszabadítjuk külsű és belső héjuktól. Ha a belső barna héj esetleg nagyon nem akaródzna lejönni egyes szemekről (ahogy esetemben is történt), tegyük félre, és a végén pár percre forró vízbe dobjuk, utána (viszonylag) könnyen lehúzhatóvá válik az is. (1 kg gesztenyéből kb. nettó fél kiló pucolt lesz, a hozzávalók mennyiségei is ehhez vannak igazítva, így akinek kevesebb lenne a nettó súly, úgy arányosan a többi hozzávaló mennyiségét is csökkentse!)
- A csupasz gesztenyéket feltesszük főni a tejjel, 3 dl vízzel, a vaníliarúd kikapart magjaival és az üres vaníliarúddal. Kb. 3/4 óra alatt puhára főzzük, leszűrjük.
- A cukorból és 1 dl vízből pár perc alatt szirupot főzünk.
- Turmixban pürésítjük a gesztenyét a tejszínnel, a vajjal és a sziruppal.
- A krémes masszát tiszta tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd lefóliázzuk és a hűtőbe tesszük legalább 6 órára.
- A dermedési idő elteltével a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük (vagy, ahogy én is tettem: nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük).
- Tejszínhabbal tálaljuk.
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 366
- Tegnapi nézettség: 51
- 7 napos nézettség: 213
- Össznézettség: 268584
- Feltöltés dátuma: 2008. október 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Petra
537 recept
Készítése kétségkívül macerás, nagyon is. De a markáns, tömény gesztenye íz, ami visszaköszön a tejszínhab kupac alól, kárpótol mindenért. Egyszer mindenképpen megéri venni a fáradságot, és kipróbálni: összehasonlításképp is tanulságos. Chili és Vaníliánál olvasottak alapján készült. Megjegyzés: csak akkor álljunk neki, ha igazán szép, nagyszemű gesztenyét kapunk (különben könnyen fennáll a veszély, hogy készítés közben feladjuk a küzdelmet:-)).