r
Nosalty Logó

Genovai húsvéti pite

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Genovai húsvéti pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Összesen 856 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Összesen 3425 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Összesen 142 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    46.5 g

Zsír

  • Összesen
    39.9 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    446 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3634.8 g
  • Cink
    199 mg
  • Szelén
    68 mg
  • Kálcium
    583 mg
  • Vas
    158 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    696 mg
  • Nátrium
    1732 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    349.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1081 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    94 micro
  • K vitamin:
    970 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    19 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    91 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    409 micro
  • Kolin:
    376 mg
  • Retinol - A vitamin:
    271 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    9715 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20946 micro
Összesen 856 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    186 g

Zsír

  • Összesen
    159.6 g
  • Telített zsírsav
    62 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    1785 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14539.2 g
  • Cink
    795 mg
  • Szelén
    272 mg
  • Kálcium
    2331 mg
  • Vas
    633 mg
  • Magnézium
    729 mg
  • Foszfor
    2785 mg
  • Nátrium
    6929 mg
  • Réz
    32 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    308.9 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1397 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    4323 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    266 mg
  • D vitamin:
    376 micro
  • K vitamin:
    3878 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    76 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    364 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1636 micro
  • Kolin:
    1502 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1083 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    38862 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83786 micro
Összesen 3425 kcal
  • 9% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    602.9 g
  • Cink
    33 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    287 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    161 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1612 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3474 micro
Összesen 142 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, sózzuk, hozzáöntjük az olajat.
  2. Langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. (Lassan adagoljuk a vizet, ha túl sok lenne, szórjunk még hozzá egy kis lisztet.)
  3. Ha kész, lefóliázzuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: A vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk.
  5. A kiengedett, kinyomkodott spenótot hozzátesszük, sósszuk, borsozzuk, megszórjuk a szódabikabónával, és erős tűzön keverjük pár percig. Megszórjuk szerecsendióval. Hozzászórjuk a reszelt parmezánt.
  6. Utána hozzátesszük az apróra vágott medvehagymát és petrezselymet, kettőt kavarunk rajta, majd elzárjuk alatta a lángot.
  7. Hozzáütünk két tojást, és a túrót is mellétesszük, jól elkeverjük, és langyosra hűtjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.
  8. Amíg hűl a tésztát 1/3-2/3-ad arányban kettévágjuk. A nagyobbi részt kinyújtjuk, és vajazott-lisztezett tortaformába igazítjuk, úgy, hogy a bűven túllógjin a szélén.
  9. Belesimítjuk a masszát, és kanál hátával lyukakat nyomunk a spenótba, összesen hatot. Minden lyukba ütünk egy tojást (Célszerű pohrba ütni, és utána óvatosan a lyukba önteni, mert ha egy rossz, az egész kuka, és akkor nagyon dühösek leszünk.)
  10. Ha minden tojás a helyén van, a kisebb tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a pitét. A lelógó széleket szépen visszahajtjuk, hogy széles pereme legyen.
  11. Villával egy-két helyen megszúrkáljuk, egy tojássárgával lekenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  12. Ha kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, csak aztán szeleteljük!. Hidegen is nagyon finom.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 8790
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 20.

Ajánló

Ha valaki nem akar a tésztával bíbelődni, használhat leveles tésztát is. Hűúsvétkor sonka, tojás mellé, vagy csak magába előételnek is kiváló. Az eredeti receptben nem szerepel a medvehagyma, azt csak megláttam a konyhapulton...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kiskoromban utáltam a spenótot. A tojást is. Sonkát egyáltalán nem ettem. A húsvétban csak a csokinyuszik meg az iskolai szünet érdekelt. Meg az, hogy nálunk tobzódik ilyenkor az egész család. Szegény anyukám mindnen évben kaszinótojás-gyártó  kisiparossa lépett elő, sosem állt meg nyolcvan darab alatt. Ha nemcsak a nagyszülők, és a pesti, de a vidéki rokonok is beestek, és maradt energiája, mindig kirukkolt valami különlegességgel. Többek között ezzel a pitével is. És bár semmit nem szerettem, ami benne van, nyolc évesen is nagyon tetszett. De mivel ma már nem harminc éves, százkezű anyuka, a hegynyi kaszinótojást is együtt gyártjuk, az extrákat pedig általában mi szolgáltatjuk a húgommal. Mivel felnőttem, a finnyám elmúlt, a spenótot egyenesen imádom, idén erre a pitére gondoltam. De hogy mégse a Nyúlünnepen debütáljon, előre kipróbáltam. :) Mondom a tapasztalatokat: Szurkáljunk villával. Óvatosan, mert ha kevés a lyuk, púpos lesz, ha sok,  kifolyik a tojásfehérje. Ne nyújtsuk túl vékonyra a  a tésztát, mert kiszakad a töltelék. Túl vastagra sem, mert folytós lesz. A töltelékben ne maradjon nedvesség, mert hűlés közben áztatja a tésztát. És végül: akárhogy igyekszünk, úgysem lesz olyan szép, mint az anyué. Deílegalább finom lett :) Az eredeti recept Lajos Mari 99 ünnepi étel című könyvében található.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez és a forma kikenéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...