Genovai húsvéti pite
- 9% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g só0 kcal
-
25g víz0 kcal
A töltelékhez
-
225g spenót37 kcal
-
0 kcal
-
75g tehéntúró110 kcal
-
16g medvehagyma23 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
0g bors1 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
110g tojás138 kcal
A kenéshez és a forma kikenéséhez
-
5g tojássárgája16 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
- 9% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g víz0 kcal
A töltelékhez
-
900g spenót149 kcal
-
0 kcal
-
300g tehéntúró441 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
80g parmezán sajt314 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
1g bors3 kcal
-
7g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
440g tojás554 kcal
A kenéshez és a forma kikenéséhez
-
20g tojássárgája64 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
- 9% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
1.8g napraforgó olaj16 kcal
-
12.4g finomliszt45 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
4.1g víz0 kcal
A töltelékhez
-
37.3g spenót6 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
12.4g tehéntúró18 kcal
-
2.7g medvehagyma4 kcal
-
1.9g petrezselyem1 kcal
-
2.1g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.3g parmezán sajt13 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
18.2g tojás23 kcal
A kenéshez és a forma kikenéséhez
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
- 9% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 46.5 g
Zsír
-
Összesen 39.9 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 446 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3634.8 g
-
Cink 199 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 583 mg
-
Vas 158 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 696 mg
-
Nátrium 1732 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 349.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1081 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 67 mg
-
D vitamin: 94 micro
-
K vitamin: 970 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 19 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 91 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 409 micro
-
Kolin: 376 mg
-
Retinol - A vitamin: 271 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 9715 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20946 micro
- 9% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 186 g
Zsír
-
Összesen 159.6 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 1785 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14539.2 g
-
Cink 795 mg
-
Szelén 272 mg
-
Kálcium 2331 mg
-
Vas 633 mg
-
Magnézium 729 mg
-
Foszfor 2785 mg
-
Nátrium 6929 mg
-
Réz 32 mg
-
Mangán 33 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 308.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1397 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 4323 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 37 mg
-
C vitamin: 266 mg
-
D vitamin: 376 micro
-
K vitamin: 3878 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 76 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 364 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1636 micro
-
Kolin: 1502 mg
-
Retinol - A vitamin: 1083 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 38862 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83786 micro
- 9% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 602.9 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 97 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 287 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 57.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 179 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 161 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 15 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 45 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1612 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3474 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
30 dkg finomliszt
-
1 kávéskanál só
A töltelékhez
-
1 kk szódabikarbóna
-
30 dkg tehéntúró
-
1 csokor petrezselyem
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 dkg vaj
-
1 kk bors
-
1 tk só
-
8 db tojás
A kenéshez és a forma kikenéséhez
-
1 db tojássárgája
-
1 ek vaj
-
1 evőkanál finomliszt
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet egy tálba szitáljuk, sózzuk, hozzáöntjük az olajat.
- Langyos vízzel rugalmas tésztát gyúrunk belőle. (Lassan adagoljuk a vizet, ha túl sok lenne, szórjunk még hozzá egy kis lisztet.)
- Ha kész, lefóliázzuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: A vöröshagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk.
- A kiengedett, kinyomkodott spenótot hozzátesszük, sósszuk, borsozzuk, megszórjuk a szódabikabónával, és erős tűzön keverjük pár percig. Megszórjuk szerecsendióval. Hozzászórjuk a reszelt parmezánt.
- Utána hozzátesszük az apróra vágott medvehagymát és petrezselymet, kettőt kavarunk rajta, majd elzárjuk alatta a lángot.
- Hozzáütünk két tojást, és a túrót is mellétesszük, jól elkeverjük, és langyosra hűtjük. Ha szükséges, még fűszerezzük.
- Amíg hűl a tésztát 1/3-2/3-ad arányban kettévágjuk. A nagyobbi részt kinyújtjuk, és vajazott-lisztezett tortaformába igazítjuk, úgy, hogy a bűven túllógjin a szélén.
- Belesimítjuk a masszát, és kanál hátával lyukakat nyomunk a spenótba, összesen hatot. Minden lyukba ütünk egy tojást (Célszerű pohrba ütni, és utána óvatosan a lyukba önteni, mert ha egy rossz, az egész kuka, és akkor nagyon dühösek leszünk.)
- Ha minden tojás a helyén van, a kisebb tésztát is kinyújtjuk, és befedjük vele a pitét. A lelógó széleket szépen visszahajtjuk, hogy széles pereme legyen.
- Villával egy-két helyen megszúrkáljuk, egy tojássárgával lekenjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
- Ha kész, megvárjuk, míg langyosra hűl, csak aztán szeleteljük!. Hidegen is nagyon finom.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 8790
- Feltöltés dátuma: 2011. április 20.
Ajánló
Ha valaki nem akar a tésztával bíbelődni, használhat leveles tésztát is. Hűúsvétkor sonka, tojás mellé, vagy csak magába előételnek is kiváló. Az eredeti receptben nem szerepel a medvehagyma, azt csak megláttam a konyhapulton...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Kiskoromban utáltam a spenótot. A tojást is. Sonkát egyáltalán nem ettem. A húsvétban csak a csokinyuszik meg az iskolai szünet érdekelt. Meg az, hogy nálunk tobzódik ilyenkor az egész család. Szegény anyukám mindnen évben kaszinótojás-gyártó kisiparossa lépett elő, sosem állt meg nyolcvan darab alatt. Ha nemcsak a nagyszülők, és a pesti, de a vidéki rokonok is beestek, és maradt energiája, mindig kirukkolt valami különlegességgel. Többek között ezzel a pitével is. És bár semmit nem szerettem, ami benne van, nyolc évesen is nagyon tetszett. De mivel ma már nem harminc éves, százkezű anyuka, a hegynyi kaszinótojást is együtt gyártjuk, az extrákat pedig általában mi szolgáltatjuk a húgommal. Mivel felnőttem, a finnyám elmúlt, a spenótot egyenesen imádom, idén erre a pitére gondoltam. De hogy mégse a Nyúlünnepen debütáljon, előre kipróbáltam. :) Mondom a tapasztalatokat: Szurkáljunk villával. Óvatosan, mert ha kevés a lyuk, púpos lesz, ha sok, kifolyik a tojásfehérje. Ne nyújtsuk túl vékonyra a a tésztát, mert kiszakad a töltelék. Túl vastagra sem, mert folytós lesz. A töltelékben ne maradjon nedvesség, mert hűlés közben áztatja a tésztát. És végül: akárhogy igyekszünk, úgysem lesz olyan szép, mint az anyué. Deílegalább finom lett :) Az eredeti recept Lajos Mari 99 ünnepi étel című könyvében található.