Fügés-kéksajtos galette
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 11% Zsír
A galette-hez
Összesen
408
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 11% Zsír
A galette-hez
Összesen
2443
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 925.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 145 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 595 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 94.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 114 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
408
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.8 g
Zsír
-
Összesen 119.2 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 470 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5550.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 867 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 186 mg
-
Foszfor 814 mg
-
Nátrium 3568 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 303.5 g
-
Cukor 129 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 565 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1028 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 61 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 170 micro
-
Kolin: 223 mg
-
Retinol - A vitamin: 940 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 686 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 328 micro
Összesen
2443
kcal
- 5% Fehérje
- 29% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 517.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 81 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 333 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.3 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 52.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
Összesen
228
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A galette-hez
- A lisztet elkeverjük a sóval, majd belekockázzuk a jéghideg vajat. Elmorzsoljuk, míg olyan állagot nem kapunk, mint a nedves homok. Ekkor fokozatosan hozzácsorgatunk annyi jéghideg vizet, amitől egységes gombóccá áll össze a tészta (nagyjából 6-8 evőkanál).
- A tésztát lisztezett felületen nagyjából kör alakúvá nyújtjuk (nem kell, hogy szabályos legyen), majd a közepén kijelölünk késsel egy kört úgy, hogy nagyjából 5-7 centi tészta üresen maradjon. A körön belül elrendezzük a szeletekre vágott sajtot, majd ráhalmozzuk a szeletelt fügét. Sózzuk, meglocsoljuk mézzel, majd a szabadon maradt tésztát 4-5 helyen bevágjuk és a bevágások mentén a töltelékre hajtjuk. A széleket lekenjük felvert tojással.
- A galette-et 180 fokon nagyjából 30-35 percig sütjük. Hagyjuk 10 percig hűlni és azon melegében, frissen tálaljuk. Jól illik mellé bármilyen kevert zöldsaláta.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1429
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 28.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
369 recept
A galette az egyik legegyszerűbb piteféle, amit mind édesen, mind sósan elkészíthetünk. Persze választanunk sem kell, csinálhatjuk egyszerre is a kettőt: például fügével és kéksajttal. Csodásan simul egymáshoz a dzsemesre sült gyümölcs és az olvadozó, komplex aromájú sajt. Megélhetjük desszertként, de főételként is ezt az ambivalens élményt.