r
Nosalty Logó

Friss, házi zsömle élesztő nélkül

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kr1szt1
Friss, házi zsömle élesztő nélkül
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

  • 4 teáskanál sütőpor
  • 3.5 dl tej (3 dl kell a tésztába, a maradékkal sütés előtt kenjük meg a bucikat)
  • 1 teáskanál
  • köménymag ízlés szerint (ezt a tetejére szórom, de őrölve vagy akár egészben mehet a tésztába is, és tulajdonképpen bármilyen fűszer, mag lehet ez)
665
Kalória
15.6g
Fehérje
99g
Szénhidrátok
21.1g
Zsír
18.6g
Víz
-
Koleszterin
3.4g
Rost
3.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 2661 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    957.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    628 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    99 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    173 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.3 g

Zsír

  • Összesen
    84.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3830.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    478 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    545 mg
  • Nátrium
    2512 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    396.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    737 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    691 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    549 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2661 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    404.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    266 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    7.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 281 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet mostanában szeretem átszitálni - lágyabb lesz a tészta, de nem szükségszerű. A lisztet tehát egy nagyobb tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval (ha egyéb fűszert teszünk még bele, az is most jöhet), majd a szobahőmérsékletű (így nyilván könnyebb vele dolgozni) margarinnal elkezdjük eldolgozni.
  2. Amikor már nagyjából (tényleg nem kell nagyon) belemorzsoljuk, elkezdjük összedolgozni a margarint a száraz hozzávalókkal, jöhet bele a tej is. Egy gombóccá kell, hogy összeálljon a tészta. Ne ijedjünk meg, ha az elején még a kezünkhöz és az edényhez is odatapad a massza, dolgozzunk még rajta. Ha percekkel később sem áll még össze, egy kis lisztet tegyünk hozzá.
  3. Ha összegyúrtuk a tésztánkat, hűvös helyen hagyjuk állni minimum egy fél órát.
  4. A sütőnket 220 fokra melegítsük fel.
  5. Kisebb gombócokat formázzunk a tésztából, nem kell kinyújtani sem. Ebből a mennyiségből nekem 12 db szokott kijönni. Sütőpapírral bélelt tepsiben nagyjából 15 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni. Sütés előtt megkenjük a maradék tejjel, és szórhatunk rá köménymagot, szezámmagot, bármit, amitől még finomabb lesz a zsömlénk. Jó étvágyat! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy vidéki kis házikóban gubbasztottunk az első szeles, esős őszi hétvégén, amikor kifogytunk a kenyérből, a bolt pedig túl messze volt. Korábban is ki szerettem volna próbálni ezt a receptet, és mivel élesztőnk sem volt, tökéletesnek bizonyult. 

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!