Francia foszlós sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 29% Zsír
Tészta elkészítése
-
83g finomliszt303 kcal
-
9 kcal
-
42g kefir25 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g só0 kcal
-
42g vaj299 kcal
Diós töltelék
-
25g dió164 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
8g mascarpone34 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g mazsola11 kcal
Mákos töltelék
-
25g mák131 kcal
-
17g mascarpone67 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g mazsola11 kcal
-
25g víz0 kcal
Összesen
1133
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 29% Zsír
Tészta elkészítése
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
250g kefir153 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
4g só0 kcal
-
250g vaj1793 kcal
Diós töltelék
-
150g dió981 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g mascarpone202 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
22g mazsola66 kcal
Mákos töltelék
-
150g mák788 kcal
-
100g mascarpone404 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
6804
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 29% Zsír
Tészta elkészítése
-
28g finomliszt102 kcal
-
2.8g friss élesztő3 kcal
-
14g kefir9 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
Diós töltelék
-
8.4g dió55 kcal
-
2.8g vaj20 kcal
-
2.8g mascarpone11 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.2g mazsola4 kcal
Mákos töltelék
-
8.4g mák44 kcal
-
5.6g mascarpone23 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1.2g mazsola4 kcal
-
8.4g víz0 kcal
Összesen
382
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.5 g
Zsír
-
Összesen 79.8 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1450.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 467 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 157 mg
-
Foszfor 481 mg
-
Nátrium 297 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 89.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 354 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 137 micro
-
Kolin: 40 mg
-
Retinol - A vitamin: 347 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
1133
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.9 g
Zsír
-
Összesen 479.1 g
-
Telített zsírsav 178 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 96 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 125 g
-
Koleszterin 678 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8703.9 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 210 mg
-
Kálcium 2804 mg
-
Vas 28 mg
-
Magnézium 942 mg
-
Foszfor 2885 mg
-
Nátrium 1783 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 531 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 539 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2121 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 822 micro
-
Kolin: 240 mg
-
Retinol - A vitamin: 2081 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 505 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
6804
kcal
- 8% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 26.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 487.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 157 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 30.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 119 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
382
kcal
Hozzávalók
Tészta elkészítése
-
50 dkg finomliszt
-
50 g friss élesztő
-
250 ml kefir
-
3 ek cukor
-
1 kávéskanál só
-
25 dkg vaj
Diós töltelék
-
150 g dió
-
50 g vaj
-
50 g mascarpone
-
1 kávéskanál fahéj
-
1 marék mazsola
Mákos töltelék
-
150 g mák
-
10 dkg mascarpone
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 marék mazsola
Elkészítés
Tészta elkészítése
- Kézmeleg kefirben elkeverünk 3 ek. lisztet, cukrot és a sót, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk kb. fél órára.
- Amíg felfut az élesztő, addig elmorzsoljuk a puha vajat a liszttel (ne használjuk fel az összes lisztet, mert a nyújtásnál még kelleni fog). Ez kb. 10 perc.
- A felfuttatott élesztőt hozzákeverjük a vajas liszthez, és szépen összedolgozzuk.
- Egészen addig dagasztjuk, amíg a tészta nem válik el az edény falától.
- Hagyjuk az edényben, borítsuk le fóliával az edényt, és tegyük a hűtőbe.
- Másnap (vagy akár napok múlva), a hűtőből kivéve, már használhatjuk is. A lényeg, hogy a töltelék már legyen kész, mikor a tésztát elővesszük.
- A betöltést követően meleg helyen pihentessük 20-30 percet, utána süthetjük. Félidőben megkenhetjük egy tojással. (Én 25 percet sütöttem 180 fokon.)
Diós töltelék
- Diós töltike: 15 dkg darált diót (én egy nénikétől vettem frissen a piacon még aznap) keverjük el a vajjal, cukorral és a sajtkrémmel. Adjuk hozzá a mazsolát, ha ráérünk, rumba áztathatjuk. Fahéj is mehet bele, ki hogy szereti.
- Mákos töltike: Vízben vagy tejben főzzük, adjuk hozzá a mazsolát és a cukrot, valamint a reszelt citromhéjat.
- Tésztát nyújtsuk ki kb 1 cm vastag téglalap alakúra. Vágjuk ketté hosszában. (2 rúd készül ebből a mennyiségből.) Tegyünk tölteléket mindkét tésztacsíkra (kenjük le az egészet), majd tekerjük fel őket, mint a bejglit. Vágjunk le belőle 2-3 centis szeleteket, majd meleg helyen hagyjuk, hogy a tészta picit magához térjen.
- Ízlés szerint variálhatjuk a töltelékeket.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 133
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7015
- Feltöltés dátuma: 2015. november 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ez egy hűtőben keleszthető tészta: este elkészítjük, délelőtt süthetjük is. Akár napokig eltartható a hűtőben, s ha kell, elővesszük. Óriási segítség. Kívül ropogós, belül puha.