r
Nosalty Logó

Feketeribizli lekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Durcsó
Feketeribizli lekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 961 kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3846 kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 188 kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    425.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    164 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    174 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    245.9 g
  • Cukor
    200 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    250.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    536 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 961 kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1701.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    657 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    285 mg
  • Foszfor
    697 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    983.5 g
  • Cukor
    799 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    1000.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    2144 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 3846 kcal
  • 1% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    83.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    105 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 188 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A ribizlit megmossuk, leszemezzük.
  2. Elkeverjük a cukorral, ráfacsarjuk a citromot, és feltesszük a tűzre melegedni, de csak addig forraljuk, míg a cukor felolvad.
  3. Üvegtálba vagy műanyag dobozva öntjük a cuccot, és letakarva egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.
  4. Másnap átpasszírozzuk, teljesen eltávolítva a héját és a magját. (Ez elég hosszú procedúra. Mi először nagyobb lyukú tésztaszűrőn nyomtuk át a gyümölcsöt, ezen fennakadtak a héjak. Utána következett egy teaszűrő, amin már a magok sem mentek át. A hátramaradt masszákat még egyszer átnyomtuk, hogy semmi ne vesszen kárba.)
  5. A kipasszírozott levet feltesszük főni, s néhány percig forraljuk, míg el nem kezd sűrűsödni. Tálra cseppentve ellenőrizhetjük: ha megdermed, kész van.
  6. Sterilizált üvegekbe töltjük. (Én először forró vízzel elmosogattam, majd ujjnyi forró vízzel mikróba tettem őket pár percre. Közben a tetőket kifőztem.)
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 53822
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 19.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Egy otthoni ismerős néni nemrégiben megkért, hogy vigyek egy szál virágot Oxfordban élő apáca unokahúgának. Tettem is látogatást az anglikán konventben, ahol Judith nővér él, és remek egy órában volt részem nála. A nővér édesapja vándorolt ki az Egyesült Királyságba, angol hölgyet vett el, és ugyan Judith hallotta szintén emigráns nagyszüleit magyarul beszélni, ő maga már nem tudja a nyelvet, bár nagyon vágyna rá. Ha a finnugor szerkezetekkel nem is bír megbirkózni, lelkesen ápolja a magyar hagyományokat: többször járt otthon, s a konvent hatalmas kertjében nemcsak magyar magból növelt napraforgót ápol, hanem két sárgabarack fát is nevelget - kitartóan dacolva a brit éghajlat viszontagságaival, amit a barack köztudottan nem annyira kedvel. A végigbeszélgetett látogatás végére nemcsak egy tortarecepttel lettem gazdagabb (remek sztori is van hozzá, hamarosan jön!), hanem egy meghívással is: térjek vissza a fantasztikus gyümölcsösbe, ahol a baracknál vidámabban éldegél nemcsak harminc fajta almafa, de jónéhány málna-, ribizli-, feketeribizli-, és egresbokor, zöldségek és miegymás. Végre sor került a második vizitre is, gyümölcsöt szedni már Jannt is magammal vittem. Szépen betáraztunk ribizliből, feketeribizliből és egresből, ma pedig igazi manufaktúrát létrehozva megalkottuk a fantasztikus feketeribizli lekvárt! Jann hihetetlen ügyes segítség volt, mesteri szintre fejlesztette a második körös passzírozást (ajánlom mindenkinek, hogy ha kéznél van egy csemete, vesse be!), s rettentően belelkesedett, hogy a konyhában "lekvárgyárat" csináltunk, milyen jó a csapatmunka és milyen tutik vagyunk ketten együtt! Tényleg azok voltunk! ;) A képen látható üvegben (melyet természetesen manufaktúránk saját címere díszít!) rejlik maga a lekvár, a mellette lévő kis edényben a félretett, magokkal teli paszta található. Azt se dobjuk ki! A recept forrása Chili & Vanilia blogja, ő pedig Christine Ferber-től szerzeményezte az ötletet.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek