Feketeribizli lekvár
- 1% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
300g feketeribizli185 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
10g citromlé2 kcal
- 1% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1200g feketeribizli741 kcal
-
800g cukor3096 kcal
-
40g citromlé9 kcal
- 1% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
58.8g feketeribizli36 kcal
-
39.2g cukor152 kcal
-
2g citromlé0 kcal
- 1% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 425.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 164 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 174 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 245.9 g
-
Cukor 200 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 250.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 536 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 1% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.6 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1701.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 657 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 285 mg
-
Foszfor 697 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 983.5 g
-
Cukor 799 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 1000.9 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 2144 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
- 1% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 83.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.2 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 49.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 105 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A ribizlit megmossuk, leszemezzük.
- Elkeverjük a cukorral, ráfacsarjuk a citromot, és feltesszük a tűzre melegedni, de csak addig forraljuk, míg a cukor felolvad.
- Üvegtálba vagy műanyag dobozva öntjük a cuccot, és letakarva egy éjszakára a hűtőbe helyezzük.
- Másnap átpasszírozzuk, teljesen eltávolítva a héját és a magját. (Ez elég hosszú procedúra. Mi először nagyobb lyukú tésztaszűrőn nyomtuk át a gyümölcsöt, ezen fennakadtak a héjak. Utána következett egy teaszűrő, amin már a magok sem mentek át. A hátramaradt masszákat még egyszer átnyomtuk, hogy semmi ne vesszen kárba.)
- A kipasszírozott levet feltesszük főni, s néhány percig forraljuk, míg el nem kezd sűrűsödni. Tálra cseppentve ellenőrizhetjük: ha megdermed, kész van.
- Sterilizált üvegekbe töltjük. (Én először forró vízzel elmosogattam, majd ujjnyi forró vízzel mikróba tettem őket pár percre. Közben a tetőket kifőztem.)
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 53822
- Feltöltés dátuma: 2010. július 19.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Egy otthoni ismerős néni nemrégiben megkért, hogy vigyek egy szál virágot Oxfordban élő apáca unokahúgának. Tettem is látogatást az anglikán konventben, ahol Judith nővér él, és remek egy órában volt részem nála. A nővér édesapja vándorolt ki az Egyesült Királyságba, angol hölgyet vett el, és ugyan Judith hallotta szintén emigráns nagyszüleit magyarul beszélni, ő maga már nem tudja a nyelvet, bár nagyon vágyna rá. Ha a finnugor szerkezetekkel nem is bír megbirkózni, lelkesen ápolja a magyar hagyományokat: többször járt otthon, s a konvent hatalmas kertjében nemcsak magyar magból növelt napraforgót ápol, hanem két sárgabarack fát is nevelget - kitartóan dacolva a brit éghajlat viszontagságaival, amit a barack köztudottan nem annyira kedvel. A végigbeszélgetett látogatás végére nemcsak egy tortarecepttel lettem gazdagabb (remek sztori is van hozzá, hamarosan jön!), hanem egy meghívással is: térjek vissza a fantasztikus gyümölcsösbe, ahol a baracknál vidámabban éldegél nemcsak harminc fajta almafa, de jónéhány málna-, ribizli-, feketeribizli-, és egresbokor, zöldségek és miegymás. Végre sor került a második vizitre is, gyümölcsöt szedni már Jannt is magammal vittem. Szépen betáraztunk ribizliből, feketeribizliből és egresből, ma pedig igazi manufaktúrát létrehozva megalkottuk a fantasztikus feketeribizli lekvárt! Jann hihetetlen ügyes segítség volt, mesteri szintre fejlesztette a második körös passzírozást (ajánlom mindenkinek, hogy ha kéznél van egy csemete, vesse be!), s rettentően belelkesedett, hogy a konyhában "lekvárgyárat" csináltunk, milyen jó a csapatmunka és milyen tutik vagyunk ketten együtt! Tényleg azok voltunk! ;) A képen látható üvegben (melyet természetesen manufaktúránk saját címere díszít!) rejlik maga a lekvár, a mellette lévő kis edényben a félretett, magokkal teli paszta található. Azt se dobjuk ki! A recept forrása Chili & Vanilia blogja, ő pedig Christine Ferber-től szerzeményezte az ötletet.