Feketeáfonya-dzsem és kocsonya
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Csiki Piroska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
250g fekete áfonya143 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
0 kcal
Összesen
627
kcal
- 1% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1000g fekete áfonya570 kcal
-
500g cukor1935 kcal
-
0 kcal
Összesen
2505
kcal
- 1% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
66.7g fekete áfonya38 kcal
-
33.3g cukor129 kcal
-
0 kcal
Összesen
167
kcal
- 1% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 68.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 161.2 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 210.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 48 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 200 micro
Összesen
627
kcal
- 1% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 272.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 644.8 g
-
Cukor 599 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 842.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 97 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 60 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 320 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 800 micro
Összesen
2505
kcal
- 1% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
167
kcal
Hozzávalók
-
1 kg fekete áfonya
-
50 dkg cukor
-
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés
- Dzsem készítése:
- A szép, hamvas, érett áfonyát szűrőben megmossuk. Főni tesszük, a burgonyatörőt egy párszor belenyomkodjuk, hogy levet eresszen. A fővéstől számítva 15 percig főzzük, hozzáadjuk a cukrot, újabb 10-15 percig főzzük.
- Üvegekbe rakjuk. Na-benzoikum a tetejére, egy késhegynyi elég a kiló gyümölcsre. Lezárjuk az üvegeket és száraz dunsztba tesszük.
- Kocsonya készítése:
- Ugyanúgy járunk el, mint a dzsemnél, de a 15 perces főzés után átpasszírozzuk, visszatesszük a tűzre, mikor főni kezd, hozzáadjuk a cukrot, 10-15 perc főzés, és tesszük üvegbe.
- Ha kihűlt lezárjuk az üvegeket, és tehetjük a kamrába.
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 47677
- Feltöltés dátuma: 2011. július 29.
Ajánló
Cserzőanyag és pektin tartalma miatt hasmenéses állapotok kezelésére ajánlott. A levelekből nagyon finom étkezési tea készíthető.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Csiki Piroska
230 recept
Befőttet is szoktam készíteni, 1 kg áfonyára fél liter vizet és 40 dkg cukrot számítva. A vizet a cukorral felfőzöm, beleöntöm az áfonyát, csak addig hagyom, amíg a gyümölcs átmelegszik. Szűrőkanállal kiszedem, belerakom az üvegekbe, a vizet még egyszer felforralom, és teletöltöm az üvegeket. Na-benzonát és száraz dunszt. Húsok mellé, szósznak vagy torták díszítésére is felhasználhatjuk.