Fatálas töltött karaj sült hagymás burgonyapürével
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
A'la Atya
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
130 °C
sörös
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A töltött karaj
-
250g sertés rövidkaraj415 kcal
-
63g parasztkolbász283 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
63g sör27 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
A burgonyapüré
-
250g burgonya144 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
25g tej14 kcal
-
0g só0 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
Összesen
948
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A töltött karaj
-
1000g sertés rövidkaraj1660 kcal
-
250g parasztkolbász1130 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
250g sör108 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
A burgonyapüré
-
1000g burgonya578 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
100g tej56 kcal
-
0g só0 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
Összesen
3797
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
A töltött karaj
-
33.5g sertés rövidkaraj56 kcal
-
8.4g parasztkolbász38 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
8.4g sör4 kcal
-
0.3g leveskocka1 kcal
A burgonyapüré
-
33.5g burgonya19 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
3.4g tej2 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
Összesen
127
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73 g
Zsír
-
Összesen 50 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 168 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2555.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 680 mg
-
Nátrium 1592 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.3 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 455 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 53 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 178 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Összesen
948
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 292 g
Zsír
-
Összesen 200 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 670 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10220.5 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 271 mg
-
Kálcium 363 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 461 mg
-
Foszfor 2721 mg
-
Nátrium 6370 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 177.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1819.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 172 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 65 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 190 micro
-
Kolin: 712 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Összesen
3797
kcal
- 12% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 61 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
127
kcal
Hozzávalók
A töltött karaj
-
1 kg sertés rövidkaraj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 közepes db vöröshagyma
-
2.5 dl sör
-
1 db leveskocka
A burgonyapüré
-
1 kg burgonya
-
2 tk vaj
-
1 dl tej
-
só ízlés szerint
-
2 közepes db vöröshagyma
Elkészítés
A töltött karaj
- A csont nélküli karajt mindenekelőtt éles, hegyes késsel felszúrjuk, majd a füstölt kolbászt beletoljuk a húsba. Ha nehezen menne, zsírozzuk be a kolbászt.
- Forrósítsunk fel egy teflon serpenyőt. Amíg melegszik, a töltött karajt sózzuk, borsozzuk, vagy valamilyen kész fűszerkeverékkel (bármilyen fűszerkeverék ízlés szerint) szórjuk be. Jól dörzsöljük a húsba, és ne sajnáljuk a fűszereket, hiszen ez csak kérget fog alkotni. A felforrósodott serpenyőben süssük a hús minden oldalát pirulásig (aranybarnára).
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra, alul-felül melegítő üzemben. Készítsünk elő egy tepsit, melybe belefér a hús. A tepsi aljára tegyünk negyedelt vöröshagyma darabokat, morzsoljuk rá a leveskockát, majd fektessük rá az elősütött töltött karajt, és öntsük rá és mellé a sört. Fóliázzuk le alaposan és tegyük az előmelegített sütőbe.
- 20 perc elteltével a hőfokot vegyük le 130, maximum 140 fokra, és így süssük további 1,5 órát.
- Ezt követően vegyük le a fóliát, és grill funkción pirítsuk meg a hús tetejét nagyobb, 180 fokot választva. A húst vegyük ki a sütőből, majd a tepsiből helyezzük egy tányérra és fóliázzuk le kb. 15 percre. Ezt követően éles késsel szeleteljük fel.
A burgonyapüré
- A burgonyát hámozzuk meg, daraboljuk fel kisebb darabokra, és sós vízben, forrástól számítva, főzzük 30 percig. Eközben pucoljunk meg 2 közepes vöröshagymát, felezzük, majd szeleteljük fel ne túl vékonyan. Kevés olajon, vagy zsíron süssük aranybarnára.
- A burgonyát szűrjük le, tegyük bele a vajat, 1 dl tejet és a sót. Törjük össze, és a maradék tejjel állítsuk be az állagát. Keverjük bele az aranybarnára sült vöröshagymát. A burgonyapürét ízesíthetjük még tejföllel, reszelt sajttal, de zöld fűszerekkel is.
- Sütés hőfoka: 130 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 180 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3606
- Feltöltés dátuma: 2015. február 16.
Ajánló
Az elkészült ételt egy méretes fatálon is tálalhatjuk. Savanyúság illik hozzá, de sokan befőttel fogyasztják. Könnyű, kevésbé testes vörösbort fogyaszthatunk mellé, de kiváló a "kimaradt" sörrel is. Jó étvágyat!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A'la Atya
38 recept
Töltött karaj. Száz félét ettem már. De mindig az a baj, hogy kiszárad a hús. Ezért is javaslom ezt a nem egyszer kipróbált receptet, hiszen a hús - az alacsony hőfokon történő sütés okán - puha, omlós, szinte krémes állagú lesz. A sütésnél-főzésnél pedig legyünk bátrak! Bátran próbálkozzunk a legkülönfélébb fűszerekkel is. Nem fogjuk megbánni!