Fahéjas csipkebogyólekvár
- 1% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
375g csipkebogyó608 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
5g dzsemfix14 kcal
- 1% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
3000g csipkebogyó4860 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
38g dzsemfix110 kcal
- 1% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
86.2g csipkebogyó140 kcal
-
11.5g cukor44 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
1.1g dzsemfix3 kcal
- 1% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1194.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 638 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 58 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197 g
-
Cukor 63 mg
-
Élelmi rost 91 mg
VÍZ
-
Összesen 224.6 g
Vitaminok
-
Összesen 2
-
A vitamin (RAE): 814 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 1599 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 116 micro
-
β-karotin 8813 micro
-
β-crypt 1812 micro
-
Likopin 25500 micro
-
Lut-zea 7505 micro
- 1% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 48.3 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9555 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 5106 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 2074 mg
-
Foszfor 1835 mg
-
Nátrium 462 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 31 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1575.7 g
-
Cukor 502 mg
-
Élelmi rost 732 mg
VÍZ
-
Összesen 1797.1 g
Vitaminok
-
Összesen 2
-
A vitamin (RAE): 6510 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 175 mg
-
C vitamin: 12796 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 778 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 362 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 930 micro
-
β-karotin 70504 micro
-
β-crypt 14495 micro
-
Likopin 204000 micro
-
Lut-zea 60043 micro
- 1% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 274.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 368 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 2026 micro
-
β-crypt 416 micro
-
Likopin 5861 micro
-
Lut-zea 1725 micro
Hozzávalók
-
3 kg csipkebogyó
-
40 dkg cukor
-
5 ek citromlé
Elkészítés
- A csipkebogyót megmossuk, mindkét végét levágjuk, és annyi vízben feltesszük főzni, amennyi ellepi.
- Amikor a bogyók megpuhultak, az edényt a tűzön hagyva, burgonyatörővel összenyomkodjuk. Ezt a műveletet a könnyebb passzírozás érdekében végezzük el.
- Az így kapott sűrű "pépet" tovább főzzük, de vigyáznunk kell, mert hamar sűrűsödik, és könnyen leég! Többször kevergessük, és ha túl sűrűnek találjuk, pótoljuk az elpárolgott vizet.
- Minél tovább főzzük, a későbbiekben annál könnyebb dolgunk lesz, a cél az, hogy a héj is kellőképpen szétfőtt és puha legyen.
- Amikor ezt az állapotot sikerült elérni, az edényt levesszük a tűzről, és kezdődik a passzírozás hosszan tartó, munkaigényes feladata.
- Műanyag szűrőedénybe 2 merőkanál pépet merünk, amit először fakanállal kevergetünk, így préseljünkki a magoktól és egyéb felesleges anyagoktól mentes csipkebogyó "húst". Majd burgonyatörő segítségével a szűrő falának nyomkodjuk a még fennmaradt sűrű pépet, ezzel a művelettel további értékes csipkebogyó "húst" tudunk kipréselni. A műveletet addig folytatjuk, amíg az összeset át nem passzíroztuk. Nem kis kitartásra lesz szükségünk!!
- Az így kapott teljesen tiszta és sűrű péphez hozzákeverjük a dzsemfixet és a cukrot, ízesítjük citromlével és fahéjjal, majd alaposan sűrűn kevergetve felforraljuk. Közben kóstolás alapján tovább ízesítjük, ha szükséges.
- Az elkészült lekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd 10-15 percre fejre fordítjuk az üvegeket.
- Száraz, hűvös helyen hagyjuk kihűlni.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2153
- Feltöltés dátuma: 2013. október 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Napokig bújtam a különféle recepteket, leírásokat, mielőtt megszületett bennem az elhatározás, órákig tartó előkészületek ide-oda, akkor is megpróbálkozom ezt a lekvárt elkészíteni. Már maga a gyűjtés is nagy galibát okozott, a csipkebogyó bokor feladta a leckét, mindenhol tüskék, amiknek lett is eredménye.... Mintha összekarmolták volna a kezünket. A gyűjtésbe bevontam a családot is, de az elkészítés egyedül rám maradt. Pár óra alatt sikerült is előkészítenem a kis bogyókat, nem kis feladat volt a végüket levagdosni...:) Aztán jött a főzés hosszan tartó művelete, ami kész örökkévalóságnak tűnt, az azt követő passzírozást ne is említsük. Nekem a receptben leírt módszer vált be, bár néha alaposan nekiveselkedtem a nyomkodásnak, így aggódtam, hogy esetleg a műanyag szűrő majd nem bírja, de kitartott.... és én is.:) Mindent egybevéve senkit nem szeretnék elijeszteni, egyszer mindenképp érdemes nekiállni ennek a receptnek! Minden fáradságot megér! A fahéjjal való ízesítést több helyen olvastam, és mivel kellemes, pikáns ízt ad a lekvárnak, én is alkalmaztam. 3 kg csipkebogyóból a passzírozás után 2,4 kg sűrű pép lett, így a cukor és a további ízesítők arányát ehhez a mennyiséghez tüntettem fel.