Eredeti Dobos-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
szelbarbi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 24% Zsír
Piskóta
-
28g tojás35 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
3g vaj21 kcal
Krém
-
18g tojás23 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
20g vaj140 kcal
-
3g étcsokoládé16 kcal
-
5 kcal
-
3g kakaóvaj26 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
Karamelltető
Összesen
537
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 24% Zsír
Piskóta
-
330g tojás415 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
35g vaj251 kcal
Krém
-
220g tojás277 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
235g vaj1685 kcal
-
35g étcsokoládé191 kcal
-
17g vaníliás cukor66 kcal
-
35g kakaóvaj309 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
Karamelltető
Összesen
6450
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 24% Zsír
Piskóta
-
19.4g tojás24 kcal
-
5.9g porcukor23 kcal
-
5.9g finomliszt21 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
Krém
-
12.9g tojás16 kcal
-
11.8g porcukor46 kcal
-
13.8g vaj99 kcal
-
2.1g étcsokoládé11 kcal
-
4 kcal
-
2.1g kakaóvaj18 kcal
-
11.8g étcsokoládé64 kcal
Karamelltető
Összesen
378
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 31.8 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 201 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 296.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.6 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 223 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 124 mg
-
Retinol - A vitamin: 220 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
Összesen
537
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85 g
Zsír
-
Összesen 381 g
-
Telített zsírsav 220 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 117 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 2417 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3562 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 195 mg
-
Kálcium 490 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 1617 mg
-
Nátrium 782 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 690.6 g
-
Cukor 581 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 463.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2681 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 397 micro
-
K vitamin: 49 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 262 micro
-
Kolin: 1485 mg
-
Retinol - A vitamin: 2640 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 500 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2525 micro
Összesen
6450
kcal
- 5% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 142 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
378
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
6 db tojás
-
10 dkg porcukor
-
10 dkg finomliszt
-
3.5 dkg vaj
Krém
-
4 db tojás
-
20 dkg porcukor
-
23.5 dkg vaj
-
1.7 dkg vaníliás cukor
-
3.5 dkg kakaóvaj
Karamelltető
Elkészítés
Piskóta
- Vágjunk 6 csík szilikonos sütőpapírlapot, amiknek a közepén rajzoljunk körbe egy 22 cm-es kerek tortaformát. A sütőt kapcsoljuk be 180°C-ra alsó-felső sütésen.
- A piskóta lapokat érdemes kettesével készíteni (bekeverni a tésztát és kisütni), mert ha az egészet egyben készítjük, a piskóta összeesik, mire a negyedik lapot akarnánk kisütni, és onnantól kezdve már csak papírlap vastagságú piskótát fogunk kapni a sütés végezetével. 2 db tojás sárgáját keverjünk ki 1,6 dkg porcukorral, a 2 db tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral verjük kemény habbá.
- A tojássárgás keverékbe forgassunk bele 3,3 dkg lisztet, és csorgassunk bele 1,1 dkg olvasztott vajat.
- Végül a fehérjehabot forgassuk óvatosan a keverékbe. Az elkészült tésztát oszlassuk el 2 db előrajzolt sütőpapíron, és kenőspatulával kenjük, igazítsuk a kereten belül kerekre.
- A sütőpapírlapokat emeljük sütőlemezre, tepsibe, és egymás után süssük ki őket kb 8-10 perc alatt.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még kétszer, így 6 db piskótalapot kapunk.
Krém
- A krémhez a tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot, és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük csípősre (vagyis amikor az ujjunk hegyét beledugjuk, már csípősen égesse, és ki kelljen rögtön húznunk). Amikor kellőképpen felmelegedett, vegyük le a vízgőzről, és habverővel egészen kihűlésig verjük.
- Közben a vajat robotgépben alaposan kevertessük ki, ez legalább 8-9 percig eltart, nagyon lágynak és krémesnek kell lennie a végére.
- A kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát (99%-os étcsokit) tegyük egy tálkába, és a mikróban olvasszuk meg 200 watton háromszor másfél perc alatt (közben minden alkalommal vegyük ki és keverjük meg).
- A kikevert krémes, lágy vajhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet forgassuk a tojásos habba.
- Az összeállításnál a legszebb lapot tegyük félre a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot töltsük meg a krémmel, vonjuk be vele az oldatát, a tetejét, és egy adagot tegyünk félre a díszítéshez (a krémet összesen 6 egyenlő részre osszuk, a töltéshez, bevonáshoz és díszítéshez).
Karamelltető
- A karamelltetőhöz a cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban keverjük össze, és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellett.
- Ekkor a félretett piskótalapra öntjük, és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt még megszilárdulna, vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágjuk. (Érdemes vigyázni vele, mert a karamell brutális égési sérüléseket tud okozni.
- A torta tetejének a szélén csillagcsöves habzsákkal 12 ponton krémrózsákat nyomunk, amikre ferdén ráillesztjük a karamelles piskótacikkeket. A torta közepére még egy krémrózsát kanyarítunk, hogy eltüntesse a középső illesztést.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 689
- Tegnapi nézettség: 250
- 7 napos nézettség: 1195
- Össznézettség: 586960
- Feltöltés dátuma: 2014. február 11.
Ajánló
Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igazán csokoládés süteményeket!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
szelbarbi
7 recept
A párom mindig valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. Tavaly Lúdláb tortája volt, az idei kívánsága pedig a Dobos-tortára esett. És ha már én magam készítem el, akkor adjunk is a minőségre, ne legyen mindenféle pudingporos, margarinos vacak, csakis minőségi alapanyagokból Dobos József eredeti receptje alapján készüljön. Az eredmény pedig felülmúl ténylegesen minden utánzatot, érdemes nekivágni. További képek a tortáról itt.