r
Nosalty Logó

Eredeti Dobos-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
szelbarbi
Eredeti Dobos-torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összesen 537 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összesen 6450 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír

Piskóta

Krém

Karamelltető

Összesen 378 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    31.8 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    201 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    296.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.6 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    220 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    42 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 537 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85 g

Zsír

  • Összesen
    381 g
  • Telített zsírsav
    220 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    117 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    2417 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3562 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    490 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    429 mg
  • Foszfor
    1617 mg
  • Nátrium
    782 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690.6 g
  • Cukor
    581 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    463.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2681 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    397 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    1485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2640 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    500 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2525 micro
Összesen 6450 kcal
  • 5% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 378 kcal

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Karamelltető

Elkészítés

Piskóta

  1. Vágjunk 6 csík szilikonos sütőpapírlapot, amiknek a közepén rajzoljunk körbe egy 22 cm-es kerek tortaformát. A sütőt kapcsoljuk be 180°C-ra alsó-felső sütésen.
  2. A piskóta lapokat érdemes kettesével készíteni (bekeverni a tésztát és kisütni), mert ha az egészet egyben készítjük, a piskóta összeesik, mire a negyedik lapot akarnánk kisütni, és onnantól kezdve már csak papírlap vastagságú piskótát fogunk kapni a sütés végezetével. 2 db tojás sárgáját keverjünk ki 1,6 dkg porcukorral, a 2 db tojásfehérjét pedig szintén 1,6 dkg porcukorral verjük kemény habbá.
  3. A tojássárgás keverékbe forgassunk bele 3,3 dkg lisztet, és csorgassunk bele 1,1 dkg olvasztott vajat.
  4. Végül a fehérjehabot forgassuk óvatosan a keverékbe. Az elkészült tésztát oszlassuk el 2 db előrajzolt sütőpapíron, és kenőspatulával kenjük, igazítsuk a kereten belül kerekre.
  5. A sütőpapírlapokat emeljük sütőlemezre, tepsibe, és egymás után süssük ki őket kb 8-10 perc alatt.
  6. Ezt a folyamatot ismételjük meg még kétszer, így 6 db piskótalapot kapunk.

Krém

  1. A krémhez a tojásokat tegyük hőálló tálba, keverjük hozzá a porcukrot, és folyamatosan kevergetve vízgőz felett melegítsük csípősre (vagyis amikor az ujjunk hegyét beledugjuk, már csípősen égesse, és ki kelljen rögtön húznunk). Amikor kellőképpen felmelegedett, vegyük le a vízgőzről, és habverővel egészen kihűlésig verjük.
  2. Közben a vajat robotgépben alaposan kevertessük ki, ez legalább 8-9 percig eltart, nagyon lágynak és krémesnek kell lennie a végére.
  3. A kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát (99%-os étcsokit) tegyük egy tálkába, és a mikróban olvasszuk meg 200 watton háromszor másfél perc alatt (közben minden alkalommal vegyük ki és keverjük meg).
  4. A kikevert krémes, lágy vajhoz keverjük hozzá a vaníliás cukrot és az olvasztott csokoládés egyveleget, majd az egészet forgassuk a tojásos habba.
  5. Az összeállításnál a legszebb lapot tegyük félre a karamell kalaphoz, a maradék öt lapot töltsük meg a krémmel, vonjuk be vele az oldatát, a tetejét, és egy adagot tegyünk félre a díszítéshez (a krémet összesen 6 egyenlő részre osszuk, a töltéshez, bevonáshoz és díszítéshez).

Karamelltető

  1. A karamelltetőhöz a cukrot, a vizet, az ecetet és a vajat egy kis lábasban keverjük össze, és közepes hőmérsékleten borostyánszínűre karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellett.
  2. Ekkor a félretett piskótalapra öntjük, és villámgyorsan egy simító spatulával egyenletesen eloszlatjuk rajta. Mielőtt még megszilárdulna, vajazott élű késsel 12 cikkelyre vágjuk. (Érdemes vigyázni vele, mert a karamell brutális égési sérüléseket tud okozni.
  3. A torta tetejének a szélén csillagcsöves habzsákkal 12 ponton krémrózsákat nyomunk, amikre ferdén ráillesztjük a karamelles piskótacikkeket. A torta közepére még egy krémrózsát kanyarítunk, hogy eltüntesse a középső illesztést.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 682
  • Tegnapi nézettség: 145
  • 7 napos nézettség: 1125
  • Össznézettség: 581820
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 11.

Ajánló

Mindenkinek ajánlom, aki szereti az igazán csokoládés süteményeket!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
szelbarbi 7 recept

A párom mindig valamilyen csokoládés tortát kér a születésnapjára. Tavaly Lúdláb tortája volt, az idei kívánsága pedig a Dobos-tortára esett. És ha már én magam készítem el, akkor adjunk is a minőségre, ne legyen mindenféle pudingporos, margarinos vacak, csakis minőségi alapanyagokból Dobos József eredeti receptje alapján készüljön. Az eredmény pedig felülmúl ténylegesen minden utánzatot, érdemes nekivágni. További képek a tortáról itt.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Karamelltető

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...