Epres piskótatekercs
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Juhász István
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
17g finomliszt61 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
21g eperlekvár58 kcal
-
21g eper6 kcal
-
4g porcukor16 kcal
Összesen
235
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
250g eperlekvár695 kcal
-
250g eper75 kcal
-
50g porcukor194 kcal
Összesen
2815
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
16.2g finomliszt59 kcal
-
22.3g tojás28 kcal
-
16.2g cukor63 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
-
20.3g eperlekvár56 kcal
-
20.3g eper6 kcal
-
4.1g porcukor16 kcal
Összesen
228
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
235
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.6 g
Zsír
-
Összesen 25.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 900 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1777.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 150 mg
-
Kálcium 264 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 114 mg
-
Foszfor 800 mg
-
Nátrium 433 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 595.5 g
-
Cukor 384 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 503 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 390 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 168 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 771 mg
-
Retinol - A vitamin: 387 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1315 micro
Összesen
2815
kcal
- 4% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.4 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
228
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg finomliszt
-
5 db tojás
-
20 dkg cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
25 dkg eperlekvár
-
25 dkg eper
Elkészítés
- Átszitáljuk a lisztet, megmossuk, majd lereszeljük a citromhéját.
- Megmossuk a tojásokat, majd a fehérjét és sárgáját külön tálba engedjük le. A fehérjéből és a kristálycukor 2/3 részéből kemény habot verünk, majd hűtőbe tesszük.
- A sárgáját, a cukor 1/3 részével, a vanília magokkal és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Utána laza mozdulatokkal a tojásfehérjehabot beledolgozzuk a sárgájába, végül a szitált lisztet is.
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd sütőpapírral bélelt nagyobb sütőlemezre terítjük a tésztát (kb. 1,5 cm vastagon), és körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Közben megmossuk az epret (néhány szemet díszítéshez elteszünk), kisebb kockákra vágjuk, és egy lábasba tesszük a lekvárral, az egészet sűrű kevergetés közben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni (néhányszor átkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje).
- Ha megsült a piskóta, a felületét picit meglisztezzük, majd egy konyharuhát kiterítünk, és arra borítjuk a piskótát (alulra a lisztezett felület kerüljön).
- 1 percig pihentetjük a tésztát (addig átkeverjük a lekvárt, hogy kenhető állagú legyen), majd lehúzzuk a papírt róla, és egyenletesen rákenjük a lekvárt, és azonnal (még melegen) szorosan feltekerjük, majd a konyharuhába burkoljuk. Szeletelés előtt legalább fél órát pihentetjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1858
- Feltöltés dátuma: 2020. június 30.
Ajánló
Önállóan tízóraira, uzsonnára, vagy gazdag levesek után második fogásnak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Juhász István
36 recept
Egy tavaszi-kora nyári változata a piskótaroládnak, mely csak gyümölccsel és lekvárral készül, így könnyedebb, mint az epres-vajkrémmel készült változat. Nyáron gazdag levesek, gulyásleves vagy frankfurti leves, esetleg zöldbableves második fogása és desszertje 2:1-ben. :)