Epres clafoutis tésztaágyon
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
250g tönkölybúza liszt845 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
10g tej6 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
18.2g tönkölybúza liszt62 kcal
-
10.9g vaj79 kcal
-
3.6g porcukor14 kcal
-
4g tojás5 kcal
-
0.7g tej0 kcal
A töltelékhez
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 22.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 99 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 357.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 194 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.2 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 70.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 191 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 65.5 g
Zsír
-
Összesen 183.3 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 52 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 790 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2862.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 442 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 485 mg
-
Foszfor 1555 mg
-
Nátrium 269 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 353.9 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 566.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1528 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 276 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 299 micro
-
Kolin: 349 mg
-
Retinol - A vitamin: 1497 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 364 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1116 micro
- 5% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 49% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 58 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 208.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.8 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 41.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 109 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a lisztet morzsoljuk össze a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot, a tojást és a tejet, majd gyúrjuk össze a lágy tésztát.
- A lágy tésztát tegyük a hűtőbe konyhai fóliába csomagolva, amíg a vaj újra dermedni kezd, és nyújthatóvá válik a tészta (0,5-1 óra).
- Közben készítsük el a tölteléket, keverjük a tojáshoz a lisztet, majd az olvadt vajat, a cukrot és végül a tejjel keverjük csomómentesre.
- Ha lehűlt a tészta, nyújtsuk ki a sütőforma méretére kb. 3-5 mm vastagra, és a nyújtófára feltekerve emeljük a kivajazott sütőforma fölé, majd tekerjük le, egyengessük el és a peremet, igazítsuk a tál magasságához, és villával szurkáljuk meg az alját.
- 170 fokon (gázsütőnél 3-as fokozat) süssük elő a tésztát 10 perc alatt (lehet a közepébe tenni sütőpapírra száraz babot, de enélkül is lehet sütni, ekkor ha kissé megemelkedik a tészta alja, óvatosan szúrjuk meg, és hőálló konyhai kesztyűvel nyomjuk ki alóla a levegőt).
- Ha elősült a tészta, egyenletesen tegyük a gyümölcsöket az aljára, és öntsük rá a vajas-tejes tölteléket.
- 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük aranybarnára 25-30 perc alatt.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 330
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 19763
- Feltöltés dátuma: 2012. március 09.
Ajánló
Fagyasztott gyümölccsel is készíthetjük, ekkor felhasználás előtt olvasszuk ki és szűrjük le a gyümölcsöt. A képen látható sütemény durum liszttel készült.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A clafoutis (ejtsd: klafuti), vagyis tejes pite egy sült francia desszert, mely tradicionálisan fekete cseresznyével készül. Korábban próbáltam a sok-sok "eredeti" recept alapján, de valahogy nem nyerte el a tetszésünket, kissé gyümölcsös-tejes tojásrántotta érzésünk volt, majd később a készítettem egy réteslapos verziót, ami már sokkal inkább ízlett, bár szerintem még mindig távol állt az igazitól. Később figyeltem fel egy könyvben szereplő clafoutis-ra, amely minden eddigihez képest eltérő volt, omlós tésztaágy övezte a tejes-gyümölcsös tölteléket, így kézenfekvő volt, hogy kipróbáljam. Noha néhány apró változtatást eszközöltem, az biztos, hogy a kiindulási recept eredeti francia. :-)