Az én strudlim
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
188g finomliszt683 kcal
-
3g só0 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
38g kefir23 kcal
A sütéshez
-
106g napraforgó olaj939 kcal
A töltelékhez
-
250g burgonya144 kcal
-
20g tojásfehérje10 kcal
-
10g tejföl20 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
750g finomliszt2730 kcal
-
12g só0 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
150g kefir92 kcal
A sütéshez
-
425g napraforgó olaj3757 kcal
A töltelékhez
-
1000g burgonya578 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
29.6g finomliszt108 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
1.6g napraforgó olaj14 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
5.9g kefir4 kcal
A sütéshez
-
16.8g napraforgó olaj148 kcal
A töltelékhez
-
39.4g burgonya23 kcal
-
3.2g tojásfehérje2 kcal
-
1.6g tejföl3 kcal
-
0g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.5 g
Zsír
-
Összesen 124.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 119 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1928 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 395 mg
-
Nátrium 1236 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 178.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 234 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 48 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 160 micro
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 114.1 g
Zsír
-
Összesen 496.4 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 223 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 175 g
-
Koleszterin 477 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7712 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 300 mg
-
Kálcium 484 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 370 mg
-
Foszfor 1578 mg
-
Nátrium 4944 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 714.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 935.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 193 mg
-
C vitamin: 149 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 382 micro
-
Kolin: 528 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 642 micro
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 19.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 304 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
75 dkg finomliszt
-
3 kk só
-
5 ek napraforgó olaj
-
2 db tojássárgája
A sütéshez
-
5 dl napraforgó olaj
A töltelékhez
-
1 kg burgonya
-
2 db tojásfehérje
-
2 ek tejföl
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A hozzávalókat jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
- A krumplit megmossuk, és héjában megfőzzük.
- A megfőtt krumplit meghámozzuk, pépessé törjük, sózzuk, és hozzákeverjük a tojásfehérjéket. Annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy krumplipüré állagú legyen. Hagyjuk hűlni.
- Amíg hűl, a tésztát hatalmas kör alakúvá nyújtjuk, kb. 3 mm vékonyra. (A fele ilyenkor lelóg a nyújtódeszkáról, de ez nem gond, mert rugalmas a tészta.) Alatta lisztezzük, nehogy leragadjon, mikor benne lesz a töltelék!
- A körlap felére egyenletesen rákenjük a krumplis masszát, és a lap másik felét ráhajtjuk. Lelapogatjuk, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A széleket összenyomjuk.
- Tenyéréllel (vagy nyújtófával) kb. 8-10 cm-re egymástól keskeny, hosszú csíkokban erősen lenyomogatjuk a tésztát. Még ujjbeggyel is segíthetünk, hogy ezeken a helyeken krumpli ne maradjon, és a két tészta összetapadjon. (Különben sütéskor szétnyílik, és teleszívja magát olajjal!) Derelyemetszővel vagy pizzavágóval a lenyomogatott részek mentén csíkokká vágjuk a tésztát, s ezeket a hosszú csíkokat az előbbi módon kb. 10-13 cm-enként szintén lenyomogatva téglalapokká vagdaljuk.
- Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, és papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsoroghasson.
- Receptkönyvben: 247
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 42716
- Feltöltés dátuma: 2010. október 13.
Ajánló
Eredetileg aludttejjel készült mind a tészta, mind a töltelék, és ettől lett egy pici savanykás íze, ami nagyon finom. Aki csak teheti, úgy próbálja ki. A strudlihoz ráadásul még findzsából (kb. fél l űrtartalmú kis cserépbögre) aludttejet is iszogattak, amit cserépedényben altattak, s a pincelejáróban tároltak. Emlékszem, hűvös volt és selymes ízű. Mivel az igazi aludttej már kuriózumnak számít, mi tejjel vagy kefírrel esszük. Egyszerű, nagyon finom, laktató étel. Az elkészítése lehet, bonyolultnak tűnik ezzel a kézéllel történő bűvészkedéssel. Ezen lehetne egyszerűsíteni, ha úgy tennénk bele a tölteléket, mint a derelyébe. De nagyanyám így csinálta, és az ő emlékére én ezen nem akarok változtatni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Édesapám egy kis nyírségi falucskából származott, és került el az ország másik szegletébe. Így apai nagyszüleinket évente egy alkalommal, összesen két hétre láthattuk, amikor náluk nyaraltunk. Mikor érkeztünk, nagy örömünkre mindig strudlival fogadtak, s mikor hazaindultunk, strudlit sütött nagyanyám hajnalok hajnalán, hogy vihessük útravalónak. Aztán felnőttünk, és ezek a csodálatos falusi nyaralások már csak emlékek maradtak... a strudlival együtt. Egyszer fiatalasszony koromban belém hasított, hogy akkor én most már sose ehetem ezt a -tudtommal- csak azon a vidéken ismert jellegzetes sváb ételt? És a gyermekeim sose tudhatják meg, milyen finomságokat készítettek felmenőik generációk óta? Kértem édesapámat -aki tudvalevőleg sokat lábatlankodott nagyanyám szoknyája mellett a konyhában- próbálja már meg felidézni, hogyan is készült a strudli. Ő mesélte, én próbálkoztam, és alig vártuk, hogy megkóstolhassuk. Mikor az első darabokat beletettem a forró olajba, már tudtam, hogy nem járhatunk rossz úton, mert a sülő tészta illata egy pillanat alatt átvarázsolt engem abba a régi kis faluba. Szinte láttam, ahogy nagy pakkokkal közeledünk a kedves kis ház felé, ahonnan ínycsiklandó strudliillat száll felénk, és mi alig várjuk, hogy ehessük ezt a finomságot. Hát most is alig vártuk! És ahogy kóstoltuk, boldogan bólogattunk tele szájjal, hogy igen, ez olyan. Azóta évente többször is megsütöm. Ma már telefonon is megkérdezhetném a még ott élő rokonoktól, hogyan is készül pontosan a strudli. A családom azt mondta, felőlük megérdeklődhetem, de nekik akkor is csak úgy csináljam, mint eddig, mert nekik EZ a strudli. Egy dolgon viszont változtathatnék - mondták-, készítsem gyakrabban. S hogy el ne felejtsem: Ismeretlenül is szeretettel üdvözlöm Mártikát és Ferit!