r
Nosalty Logó

Az én strudlim

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Az én strudlim
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A töltelékhez

Összesen 1939 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A töltelékhez

Összesen 7761 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A töltelékhez

Összesen 307 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.5 g

Zsír

  • Összesen
    124.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    44 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1928 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    395 mg
  • Nátrium
    1236 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    234 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    96 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    160 micro
Összesen 1939 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    114.1 g

Zsír

  • Összesen
    496.4 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    223 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    175 g
  • Koleszterin
    477 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7712 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    300 mg
  • Kálcium
    484 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    370 mg
  • Foszfor
    1578 mg
  • Nátrium
    4944 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    714.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    935.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    193 mg
  • C vitamin:
    149 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    382 micro
  • Kolin:
    528 mg
  • Retinol - A vitamin:
    237 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    642 micro
Összesen 7761 kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    304 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 307 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókat jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. A krumplit megmossuk, és héjában megfőzzük.
  3. A megfőtt krumplit meghámozzuk, pépessé törjük, sózzuk, és hozzákeverjük a tojásfehérjéket. Annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy krumplipüré állagú legyen. Hagyjuk hűlni.
  4. Amíg hűl, a tésztát hatalmas kör alakúvá nyújtjuk, kb. 3 mm vékonyra. (A fele ilyenkor lelóg a nyújtódeszkáról, de ez nem gond, mert rugalmas a tészta.) Alatta lisztezzük, nehogy leragadjon, mikor benne lesz a töltelék!
  5. A körlap felére egyenletesen rákenjük a krumplis masszát, és a lap másik felét ráhajtjuk. Lelapogatjuk, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A széleket összenyomjuk.
  6. Tenyéréllel (vagy nyújtófával) kb. 8-10 cm-re egymástól keskeny, hosszú csíkokban erősen lenyomogatjuk a tésztát. Még ujjbeggyel is segíthetünk, hogy ezeken a helyeken krumpli ne maradjon, és a két tészta összetapadjon. (Különben sütéskor szétnyílik, és teleszívja magát olajjal!) Derelyemetszővel vagy pizzavágóval a lenyomogatott részek mentén csíkokká vágjuk a tésztát, s ezeket a hosszú csíkokat az előbbi módon kb. 10-13 cm-enként szintén lenyomogatva téglalapokká vagdaljuk.
  7. Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, és papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsoroghasson.
  • Receptkönyvben: 247
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 42716
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 13.

Ajánló

Eredetileg aludttejjel készült mind a tészta, mind a töltelék, és ettől lett egy pici savanykás íze, ami nagyon finom. Aki csak teheti, úgy próbálja ki. A strudlihoz ráadásul még findzsából (kb. fél l űrtartalmú kis cserépbögre) aludttejet is iszogattak, amit cserépedényben altattak, s a pincelejáróban tároltak. Emlékszem, hűvös volt és selymes ízű. Mivel az igazi aludttej már kuriózumnak számít, mi tejjel vagy kefírrel esszük. Egyszerű, nagyon finom, laktató étel. Az elkészítése lehet, bonyolultnak tűnik ezzel a kézéllel történő bűvészkedéssel. Ezen lehetne egyszerűsíteni, ha úgy tennénk bele a tölteléket, mint a derelyébe. De nagyanyám így csinálta, és az ő emlékére én ezen nem akarok változtatni.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Édesapám egy kis nyírségi falucskából származott, és került el az ország másik szegletébe. Így apai nagyszüleinket évente egy alkalommal, összesen két hétre láthattuk, amikor náluk nyaraltunk. Mikor érkeztünk, nagy örömünkre mindig strudlival fogadtak, s mikor hazaindultunk, strudlit sütött nagyanyám hajnalok hajnalán, hogy vihessük útravalónak. Aztán felnőttünk, és ezek a csodálatos falusi nyaralások már csak emlékek maradtak... a strudlival együtt. Egyszer fiatalasszony koromban belém hasított, hogy akkor én most már sose ehetem ezt a -tudtommal- csak azon a vidéken ismert jellegzetes sváb ételt? És a gyermekeim sose tudhatják meg, milyen finomságokat készítettek  felmenőik generációk óta? Kértem édesapámat -aki tudvalevőleg sokat lábatlankodott nagyanyám szoknyája mellett a konyhában- próbálja már meg felidézni, hogyan is készült a strudli. Ő mesélte, én próbálkoztam, és alig vártuk, hogy megkóstolhassuk. Mikor az első darabokat beletettem a forró olajba, már tudtam, hogy nem járhatunk rossz úton, mert a sülő tészta illata egy pillanat alatt átvarázsolt engem abba a régi kis faluba. Szinte láttam, ahogy nagy pakkokkal közeledünk a kedves kis ház felé, ahonnan ínycsiklandó strudliillat száll felénk, és mi alig várjuk, hogy ehessük ezt a finomságot. Hát most is alig vártuk! És ahogy kóstoltuk, boldogan bólogattunk tele szájjal, hogy igen, ez olyan. Azóta évente többször is megsütöm. Ma már telefonon is megkérdezhetném a még ott élő rokonoktól, hogyan is készül pontosan a strudli. A családom azt mondta, felőlük megérdeklődhetem, de nekik akkor is csak úgy csináljam, mint eddig, mert nekik EZ a strudli. Egy dolgon viszont változtathatnék - mondták-, készítsem gyakrabban. S hogy el ne felejtsem: Ismeretlenül is szeretettel üdvözlöm Mártikát és Ferit!

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...