Egreskrém
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
125g egres55 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
41g tojás52 kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
500g egres220 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
165g tojás208 kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
59.9g egres26 kcal
-
18g cukor70 kcal
-
2.4g finomliszt9 kcal
-
19.8g tojás25 kcal
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 250.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 111 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.3 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 138.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.7 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1003.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 55 mg
-
Kálcium 211 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 444 mg
-
Nátrium 213 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 217.2 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 552.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 307 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 429 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 734 micro
- 3% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 66.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 88 micro
Hozzávalók
-
15 dkg cukor
-
2 dkg finomliszt
-
3 db tojás
Elkészítés
- Az egrest megmossuk, majd feltesszük főni 5 dkg cukorral és annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ha eszünkbe jut, tegyünk félre pár szemet díszítésnek. Én későn kapcsoltam, szőlővel dekoráltam...)
- A tojásokat szétválasztjuk, a 3 sárgáját habverővel elkeverjük másik 5 dkg cukorral és a liszttel.
- Mikor a víz forr, az egrest levesszük a tűzről és nagyon lassan, folytonos, erőteljes keverés mellett belecsorgatjuk a tojássárgás masszát.
- Visszatesszük a krémet a tűzre, kevergetve újra felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Közben, ha maradt még benne, egy villával szétnyomkodjuk az egyben maradt egreseket.
- Ezután gyorsan felverjük a fehérjéket a maradék cukorral (eredeti recept szerint a habba is 5 dkg kell, mi 2 dkg-t szoktunk csak használni, különben túl édes lesz), és a habot a még forró krémbe forgatjuk. (Ehhez praktikus kis kézi habverőt használni.)
- Egy éjszakára, de legalább pár órára jól behűtjük, hidegen tálaljuk.
- Receptkönyvben: 65
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10964
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 22.
Ajánló
Valami édesebb keksz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Emlékeim szerint édesapám egyik születésnapjára, pár éve készült nálunk először egreskrém. Van pár ilyen kaja, amit állandóan emleget, hogy mióta a nagymamája/ édesanyja meghalt, senki nem csinált neki olyat... Hát, a nagymamája már több évtizede nem él, úgyhogy a kiflikoch, meg valami rakott tészta (ami édesapám szerint minden elképzelhető hozzávalót tartalmazott, de gyanítom, hogy a dédanyám kicsit finomabb ízléssel válogatta össze az alapanyagokat, mint ahogy arra unokája emlékszik... :) azóta is központi téma. És ilyen finomság az egresszósz is. Édesanyám tehát egy szülinapi meglepiként megpróbálta rekonstruálni a dolgot, mely feltehetően nem olyan, mint az a gyerekkori (hogy is lehetne olyan?!), de ettől függetlenül nagyon finom, hűsítő csemege. Ennek a receptnek Horváth Ilona a forrása, benne amúgy is ritkán csalódik az ember. Én most segédkeztem először az elkészítésben, semmi ördöngösség nincs benne, csak a tojás forró vízhez öntésénél kell ügyesnek lenni.