r
Nosalty Logó

Egreskrém

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Durcsó
Egreskrém
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 270 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1082 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 130 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    250.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.3 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 270 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1003.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    211 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    444 mg
  • Nátrium
    213 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    217.2 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    552.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    307 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    139 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    429 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    734 micro
Összesen 1082 kcal
  • 3% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    88 micro
Összesen 130 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az egrest megmossuk, majd feltesszük főni 5 dkg cukorral és annyi vízzel, amennyi ellepi. (Ha eszünkbe jut, tegyünk félre pár szemet díszítésnek. Én későn kapcsoltam, szőlővel dekoráltam...)
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a 3 sárgáját habverővel elkeverjük másik 5 dkg cukorral és a liszttel.
  3. Mikor a víz forr, az egrest levesszük a tűzről és nagyon lassan, folytonos, erőteljes keverés mellett belecsorgatjuk a tojássárgás masszát.
  4. Visszatesszük a krémet a tűzre, kevergetve újra felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Közben, ha maradt még benne, egy villával szétnyomkodjuk az egyben maradt egreseket.
  5. Ezután gyorsan felverjük a fehérjéket a maradék cukorral (eredeti recept szerint a habba is 5 dkg kell, mi 2 dkg-t szoktunk csak használni, különben túl édes lesz), és a habot a még forró krémbe forgatjuk. (Ehhez praktikus kis kézi habverőt használni.)
  6. Egy éjszakára, de legalább pár órára jól behűtjük, hidegen tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 10964
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 22.

Ajánló

Valami édesebb keksz.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Emlékeim szerint édesapám egyik születésnapjára, pár éve készült nálunk először egreskrém. Van pár ilyen kaja, amit állandóan emleget, hogy mióta a nagymamája/ édesanyja meghalt, senki nem csinált neki olyat... Hát, a nagymamája már több évtizede nem él, úgyhogy a kiflikoch, meg valami rakott tészta (ami édesapám szerint minden elképzelhető hozzávalót tartalmazott, de gyanítom, hogy a dédanyám kicsit finomabb ízléssel válogatta össze az alapanyagokat, mint ahogy arra unokája emlékszik... :) azóta is központi téma. És ilyen finomság az egresszósz is. Édesanyám tehát egy szülinapi meglepiként megpróbálta rekonstruálni a dolgot, mely feltehetően nem olyan, mint az a gyerekkori (hogy is lehetne olyan?!), de ettől függetlenül nagyon finom, hűsítő csemege. Ennek a receptnek Horváth Ilona a forrása, benne amúgy is ritkán csalódik az ember. Én most segédkeztem először az elkészítésben, semmi ördöngösség nincs benne, csak a tojás forró vízhez öntésénél kell ügyesnek lenni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...