Delia Smith almás kolbászkái
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
140g kolbász633 kcal
-
80g cider66 kcal
-
1g almaecet0 kcal
-
40g alma19 kcal
-
20g birsalma7 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
3g olívaolaj28 kcal
-
36g vöröshagyma13 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
40g füstölt szalonna262 kcal
-
4g finomliszt15 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
700g kolbász3164 kcal
-
400g cider332 kcal
-
5g almaecet1 kcal
-
200g alma94 kcal
-
100g birsalma35 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 30% Zsír
-
38.4g kolbász173 kcal
-
21.9g cider18 kcal
-
0.3g almaecet0 kcal
-
11g alma5 kcal
-
5.5g birsalma2 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
-
9.9g vöröshagyma4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
11g füstölt szalonna72 kcal
-
1.1g finomliszt4 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.4 g
Zsír
-
Összesen 87.2 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2510.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 2396 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 150.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 171.8 g
Zsír
-
Összesen 436 g
-
Telített zsírsav 165 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 78 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12554.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 11982 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 76.8 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 751.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 63 micro
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 23.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 687.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 657 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 41.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
1 ek almaecet
-
2 ek olívaolaj
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
20 dkg füstölt szalonna
-
2 csapott ek finomliszt
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- Egy szélesebb edényben egy kanál olívaolajon süssük pirosra a kolbászkák mindkét oldalát.
- Eközben távolítsuk el az alma és a birsalma magházát, és karikázzuk fel őket. Tisztítsuk meg a hagymákat és a fokhagymát. A hagymákat vágjuk ketté, majd szeleteljük fel, a fokhagymát aprítsuk apró darabokra. A szalonnát kockázzuk fel.
- Ha a kolbászok megpirultak, vegyük ki őket az edényből és tegyük őket félre. A visszamaradt zsiradékban pirítsuk meg a szalonnát, majd dobjuk rá a hagymaszeleteket és a fokhagymát. 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára, de nem ropogósra, csak legyen egy kis színe.
- Ezalatt egy serpenyőben egy kanál olívaolajon pirítsuk meg az alma és a birsalma karikák mindkét oldalát, 1-1 perc alatt, majd tegyük őket ki egy tányérba.
- Ha a hagymaszeletek szép színt kaptak, szórjuk meg őket a liszttel, amennyi nagyjából felveszi a sütés során keletkezett nedvességet, 2-3 kanálnyinál azonban ne többet, mert nagyon besűrűsítheti majd az ételt. Adjuk hozzá a babérleveleket, a kakukkfüvet és az összetört borókabogyókat. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az almaecetet, majd apránként öntsük fel az almaciderrel és keverjük jól el.
- Keverjük bele a megpirult alma és birsalma szeleteket, majd tegyük bele az előpirított kolbászkákat. Óvatosan keverjük kissé össze, nehogy összetörjenek az almaszeletek.
- Felforraljuk, majd nagyon alacsony lángon főzzük egy órát. Főzés közben időnként nézzünk rá, keverjük meg, és ha túlságosan besűrűsödne, keverjünk hozzá 1-2 dl forró vizet.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 8
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 753
- Feltöltés dátuma: 2015. október 21.
Ajánló
Párolt krumpli vagy krumplipüré illik leginkább hozzá, illetve egy kis almabor/száraz fehérbor, attól függően melyiket használtuk a főzéshez. Borongós őszi napokra kiváló! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Delia Smith-nek, a brit gasztronómia nagyasszonyának alapszakácskönyvében találtam ezt az érdekes ízvilágú receptet. Egy egész kicsit változtattam rajta, főleg az alapanyagok elérhetősége/beszerezhetősége okán. Az eredeti recept is kolbászt használ ehhez a szuper, őszi ételhez, de valószínűleg akkor sem nyúlunk nagyon mellé, ha csirkéből vagy sertésből készítjük. Ha viszont a kolbász mellett döntünk, akkor ha lehet, ne a magyaros ízesítésű paprikás-fokhagymás változatot tegyük bele, mert az nem passzol ennek az ételnek az ízvilágához, válasszunk inkább bajor fehér kolbászt vagy egyéb, nem túlságosan fűszeres fajtát.