r
Nosalty Logó

Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gabinéni
Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

408
Kalória
1.7g
Fehérje
104.8g
Szénhidrátok
0.2g
Zsír
158.3g
Víz
-
Koleszterin
4.4g
Rost
100.2g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 408 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4899 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    120.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.8 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    158.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    97 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    130 micro
  • β-crypt
    212 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    235 micro
Összesen 408 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1444.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    886 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    307 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1257.1 g
  • Cukor
    1203 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    1900 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1165 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    657 micro
  • Kolin:
    184 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    241 micro
  • β-karotin
    1555 micro
  • β-crypt
    2540 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2825 micro
Összesen 4899 kcal
  • 1% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    36.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.4 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

  1. Vastag héjú narancsokra van szükség, amelyeket alaposan, meleg víz alatt megmosunk, szárazra törlünk. A narancsok héját levesszük (a fehér résszel együtt, mert így lesz vastag, puha a végeredmény, a keserűségtől nem kell tartani), felcsíkozzuk kb. 3-4 mm szélességűre. Lemérjük, a héj súlyának megfelelő mennyiségű cukorra lesz szükségünk a főzéshez (3-4 kg narancsból kb. 60-65 dkg héj lesz).
  2. Egy széles, jófajta lábosba (amiben nem fog leégni, odatapadni) beletesszük a felcsíkozott héjat, a kristálycukrot és a narancsok kifacsart levét. Ha túl kevés lenne a lé, akkor nyugodtan öntsük fel 100%-os narancslével. Kezdjük el fedő alatt főzni, figyeljünk rá, nehogy odaégjen. Kb. 3/4 óra főzés után lesz puha a narancshéj.
  3. Ha már jónak találjuk, vegyük le a fedőt, tegyük nagyobb fokozatra, és főzzük el a levet teljesen, hagyjuk, hogy a cukor egy kicsit megkaramellizálódjon a narancshéjon. Közben ízlés szerint önthetünk bele alkoholt (én olyan konyakot szoktam, amiben már jó ideje felnyitott vaníliarudak áznak).
  4. Kicsit hagyjuk hűlni, közben egy jó nagy tálba terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá bőven kristálycukrot, és kezdjük rászedni kisebb adagonként a narancshéjat. Villával a legegyszerűbb kavargatni, szétválasztani a szálakat. Ha megvagyunk egy adaggal, szedjük át egy jól zárható dobozba, majd folytassuk a műveletet, amíg csak van narancshéj, közben szórjunk még rá cukrot, ha szükséges.
  5. A forgatás után megmaradt cukrot tegyük egy befőttes üvegbe, sütemények sütésénél hasznát fogjuk venni!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 45 perc

Decemberben mindig készítek egy nagy adagot. Van néhány édesség, ami cukrozott narancshéj nélkül számunkra elképzelhetetlen (pl. karácsonyi aszalt-sárgabarackos kalács), néhány desszertet nagyon szépen lehet vele dekorálni, de csak úgy önmagában is szeretjük.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Zselés szaloncukor

Bár esztétikailag nem a legszebb látvány, de valljuk be, a szaloncukorban az a legjobb dolog, amikor leehetjük a karácsonyfáról. Az ünnep jelképévé vált kis bonbonokból egyre ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!