Cukrozott narancshéj Gabinéni konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gabinéni
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
408
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
4899
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 120.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.8 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 158.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 97 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 212 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 235 micro
Összesen
408
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1444.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 886 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 307 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1257.1 g
-
Cukor 1203 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 1900 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 1165 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 657 micro
-
Kolin: 184 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 241 micro
-
β-karotin 1555 micro
-
β-crypt 2540 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2825 micro
Összesen
4899
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 36.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.4 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 47.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
122
kcal
Elkészítés
- Vastag héjú narancsokra van szükség, amelyeket alaposan, meleg víz alatt megmosunk, szárazra törlünk. A narancsok héját levesszük (a fehér résszel együtt, mert így lesz vastag, puha a végeredmény, a keserűségtől nem kell tartani), felcsíkozzuk kb. 3-4 mm szélességűre. Lemérjük, a héj súlyának megfelelő mennyiségű cukorra lesz szükségünk a főzéshez (3-4 kg narancsból kb. 60-65 dkg héj lesz).
- Egy széles, jófajta lábosba (amiben nem fog leégni, odatapadni) beletesszük a felcsíkozott héjat, a kristálycukrot és a narancsok kifacsart levét. Ha túl kevés lenne a lé, akkor nyugodtan öntsük fel 100%-os narancslével. Kezdjük el fedő alatt főzni, figyeljünk rá, nehogy odaégjen. Kb. 3/4 óra főzés után lesz puha a narancshéj.
- Ha már jónak találjuk, vegyük le a fedőt, tegyük nagyobb fokozatra, és főzzük el a levet teljesen, hagyjuk, hogy a cukor egy kicsit megkaramellizálódjon a narancshéjon. Közben ízlés szerint önthetünk bele alkoholt (én olyan konyakot szoktam, amiben már jó ideje felnyitott vaníliarudak áznak).
- Kicsit hagyjuk hűlni, közben egy jó nagy tálba terítsünk sütőpapírt, szórjunk rá bőven kristálycukrot, és kezdjük rászedni kisebb adagonként a narancshéjat. Villával a legegyszerűbb kavargatni, szétválasztani a szálakat. Ha megvagyunk egy adaggal, szedjük át egy jól zárható dobozba, majd folytassuk a műveletet, amíg csak van narancshéj, közben szórjunk még rá cukrot, ha szükséges.
- A forgatás után megmaradt cukrot tegyük egy befőttes üvegbe, sütemények sütésénél hasznát fogjuk venni!
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 3411
- Feltöltés dátuma: 2015. december 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gabinéni
9 recept
Decemberben mindig készítek egy nagy adagot. Van néhány édesség, ami cukrozott narancshéj nélkül számunkra elképzelhetetlen (pl. karácsonyi aszalt-sárgabarackos kalács), néhány desszertet nagyon szépen lehet vele dekorálni, de csak úgy önmagában is szeretjük.