- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
125g csirkezúza118 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
13g tv-paprika2 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
3 kcal
-
11g mangalica zsír101 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
500g csirkezúza470 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
50g tv-paprika8 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
11 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
57.5g csirkezúza54 kcal
-
19.6g vöröshagyma7 kcal
-
5.8g tv-paprika1 kcal
-
11.5g paradicsom2 kcal
-
0.5g fűszerpaprika1 kcal
-
5.2g mangalica zsír47 kcal
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 22.9 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 311 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 393.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 167 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 33 micro
-
β-karotin 396 micro
-
β-crypt 63 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 257 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 91.8 g
Zsír
-
Összesen 56.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1243 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1574.7 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 114 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 830 mg
-
Nátrium 360 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 668 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 77 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 133 micro
-
β-karotin 1582 micro
-
β-crypt 250 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1027 micro
- 11% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 6.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 181.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 182 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 296 micro
-
Lut-zea 118 micro
Hozzávalók
-
0.5 kg csirkezúza
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
0.5 közepes db tv-paprika
-
1 db paradicsom
-
1 ek fűszerpaprika
Elkészítés
- A paradicsomot meghámozzuk, magjait kikaparjuk, majd kis kockára vágjuk. (Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor összepöndörödött paradicsomhéjakat kell kiköpködni, jobb esetben a tányér szélén parkoltatni. :)
- Ahagymát felaprítjuk, a paprikát úgyszintén, utóbbit apró kockára vágjuk.
- A zsíron a hagymát és a paprikát üvegesre dinszteljük, adunk hozzá pici sót és egy falatnyi vizet, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a paradicsomot i,s és együtt pároljuk egy kicsit még.
- A tűzről lehúzva (!) hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük, majd mehet bele a megmosott zúza is.
- Visszatesszük a tűzre és alaposan átkeverjük, majd pár percig pirítjuk.
- Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, ízlés szerint sózzuk és nagyon kis lángon, lefedve főni hagyjuk. Időnként kevergessük meg. Nem igényel sok törődést, csak elég időigényes. Ha nagyon elfőné a vizet, viszont a zúza még nem vajpuha (merthogy elég nehezen fő meg) pótoljuk a vizet, nehogy odakozmáljon.
- A legvégén (amikor a zúza már puha, de úgy ítéljük meg, hogy túl sok a leve) kis ideig fedő nélkül főzzük, kevergetve, így elfő a felesleges víz és szép sűrű szaftunk lesz.
- Receptkönyvben: 337
- Tegnapi nézettség: 36
- 7 napos nézettség: 362
- Össznézettség: 198478
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 15.
Ajánló
Puha kenyér, tört krumli. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Imádom a zúzapörköltet. Magában, langyosan, puha kenyérrel, tört krumplival. A legjobb az egészben a kenyér hajával kitunkolni a szaftot. Ha külföldön élnék, azt hiszem, ez lenne az az étel, ami legjobban hiányozna (a Pöttyös Óriás Rudin kívül :) ) mert "odakint" nem igazán rajonganak a belsőségekért... nem tudják, mit hagynak ki. Valahogy úgy adódott a családunkban tinikorom óta, hogyha elmentem valahová nyaralni, anyukám mindig zúzapörkölttel várt haza. Idén nyáron elmaradt a zúzapörkölt, nem is tudom miért, valahogy kiment a fejünkből (volt helyette nyári töltött káposzta :) Pár nappal a nyaralás után jutott eszembe, hoppá! Zúzapörkölt! Úgy megkívántam, hogy neki is láttam azonmód. Sokáig gondolkodtam, hogy feltegyem-e ide, mivel nem egy "nagy recept", végül is egy sima pörkölt, gyakorló háziasszonyok számára semmi újjal nem szolgál a leírás. Így azok figyelmébe ajánlom sok szeretettel, akik még csak most próbálkoznak a főzéssel, és ha még soha nem készítettek ilyet, hát íme a recept, úgy, ahogy én a drága anyukámtól tanultam.