Csirkemáj-rizottó GastroHobbi konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
175g rizottó rizs627 kcal
-
250g csirkemáj298 kcal
-
4g kacsazsír0 kcal
-
750g alaplé53 kcal
-
14g salottahagyma9 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
1412
kcal
- 10% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
350g rizottó rizs1253 kcal
-
500g csirkemáj595 kcal
-
8g kacsazsír0 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
-
28g salottahagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2819
kcal
- 10% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
13.3g rizottó rizs47 kcal
-
18.9g csirkemáj23 kcal
-
0.3g kacsazsír0 kcal
-
56.8g alaplé4 kcal
-
1.1g salottahagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.8g vaj27 kcal
-
5.7g fehérbor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
107
kcal
- 10% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.6 g
Zsír
-
Összesen 53.6 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 970 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3897.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 946 mg
-
Nátrium 2590 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 299.4 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 8582 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 42 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1881 micro
-
Kolin: 501 mg
-
Retinol - A vitamin: 8561 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 220 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 100 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
1412
kcal
- 10% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.3 g
Zsír
-
Összesen 107.1 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1940 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7794.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 328 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 61 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 1892 mg
-
Nátrium 5181 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 290.7 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 598.8 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 17164 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 83 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 93 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 63 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3762 micro
-
Kolin: 1001 mg
-
Retinol - A vitamin: 17121 micro
-
α-karotin 55 micro
-
β-karotin 439 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 200 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
2819
kcal
- 10% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 196 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 22.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 650 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 142 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 648 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 8 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
107
kcal
Hozzávalók
-
35 dkg rizottó rizs
-
50 dkg csirkemáj
-
0.5 ek kacsazsír
-
1.5 l alaplé
-
1 közepes fej salottahagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A csirkemájat megmossuk, kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron felpirítjuk. Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével, és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.
- Közben a rizst egy lábasban, egy mokkáskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort, megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével, és hozzádobjuk a vajat.
- Ezt követően ezt a folyamatot ismételjük, amíg a rizs el nem éri a megfelelő állagot. Alaplé, kevergetés, amíg elpárolog, aztán megint alaplé, kevergetés, megvárjuk, míg elpárolog.
- Szerintem a rizottó egyik kulcspontja, hogy az alaplevet a tűzhely egy másik lángján folyamatosan melegen tartjuk, de úgy, hogy ne forrjon.
- Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanél alaplevünk, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk, és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg.
- Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 184
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 15302
- Feltöltés dátuma: 2015. november 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A rizottó nálunk nagyon nagy kedvenc, nekem speciel az egyik kedvenc rizs ételem. Készüljön hússal, zöldséggel, bármivel, ha finom szaftos, akkor nálam már biztosan sikert arat. Volt idő, amikor féltem a rizottó készítéstől, mert mindig valamiféle "macera" lengte körül... kevergetni, felengedni, kevergetni, megint felengedni, de ma már tudom, hogy semmi bonyolultság nincs benne, csak a jó alapanyag a lényeg, és a siker garantált...